8 árulkodó jel, amiből látszik, hogy pocsék a manikűrösünk

Ha ezeket tapasztaljuk, akkor jobb, ha azonnal sarkon fordulunk, mielőtt nem késő!

Ízlésekről kár vitatkozni, mint ahogy a trendek is jönnek, mennek, így igazából mindegy, hogy színesen, natúran, hosszún vagy éppen röviden szeretjük a körmeinket. Azonban az tény, hogy az ápolt kéz, láb és köröm (amire mi is ráerősíthetünk ezekkel a tippekkel) az esztétikus megjelenés alapja, ezért nem csoda, ha szívesen járunk manikűröshöz és pedikűröshöz szépülni. Pont emiatt elvárható lenne, hogy a pénzünkért minőségi szolgáltatást kapjunk, de legalábbis olyat, ami nem veszélyezteti az egészségünket.

Gloria Williams, aki az elmúlt 12 évben Oprah Winfrey (aki szegény sorsú, molesztált gyerekből vált saját erejéből az egyik leggazdagabb és sikeresebb női tévéssé, színésznővé és üzletasszonnyá) személyes pedikűröse volt, az Insidernek elárulta, mik azok a jelek, amikre fokozottan figyeljünk oda, főleg, ha új szalonba látogatunk el. Ha bármilyen rossz érzésünk támadna, akkor azonnal hagyjuk ott a helyet, hiszen egy rossz manikűr vagy pedikűr nemcsak esztétikai problémát jelenthet, hanem komoly egészségi gondokat is okozhat, például körömgombát.

Tilos a lakk!

Ha a körmünk gombás lett, akkor felejtsük el a hagyományos, színes körömlakkokat a kezelés időtartama alatt. Ennek oka, hogy a gomba „imádja” a lakkozással létrehozott sötét, fedett, párás és nyirkos környezetet. Helyettük inkább válasszuk a gyógyszeres körömlakkokat, amelyek nem elfedik, hanem meggyógyítják a problémát.

Williams útja először akkor keresztezte Winfrey-ét, amikor közel két évtizeddel ezelőtt a Harpo Studios (Winfrey produkciós cégének) spa termében dolgozott. Akkor megkérdezte Winfrey glam-csapatát, hogy adhatna-e a tévés legendának egy pedikűrt, két évvel később, 2009-ben Winfrey úgy döntött, hogy Williams lesz a személyes pedikűröse. „Azt mondta: »Ennyi, csak Gloria nyúlhat a lábamhoz« – emlékezett vissza Williams. – És az utazás elkezdődött.” Williams a mai napig havonta egyszer jár Winfrey-hez elkészíteni a pedikűrjét, és eláruta, hogy a tévés legenda a földszíneket részesíti előnyben. De nem Oprah Winfrey az egyetlen híres ügyfele: többek között Michelle Obama, Julia Roberts és Lady Gaga lábujjait is ápolta már a 30 év alatt, amióta a körömszakmában tevékenykedik. Lássuk hát, szerinte mik azok a jelek, amik elárulját, hogy rossz manikűrünk vagy pedikűrünk van készülőben!

Bélés nélküli lábmosó

Williams elmondta, hogy a lábáztató medence bélelése megvédi a lábadat a keresztszennyeződéstől, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb államban a törvény is előírja a használatát. (Magyarországon a fodrász-, a kozmetikus- és a lábápolóipar, valamint a körükbe tartozó tevékenységek folytatásának közegészségügyi szabályairól az ÁNTSZ gondoskodik.) Mindenesetre ha béleletlen lábmedencét látunk, talán jobb, ha más helyre megyünk inkább.

Nem megfelelő fertőtlenítés

Williams szerint rossz jel, ha a technikus a körömszerszámait – például a csipeszt és az ollót – egy tégely fertőtlenítő oldatból veszi elő. „Egy fertőtlenített csomagból kellene jönnie” – tette hozzá. A körömreszelőnek is újnak kell lennie szerinte. „Ha olyan körömreszelőt használnak a lábkörmödön, amit már használták valakinél előtted, akkor rossz pedikűröd lesz” – véli. Persze azért az nem igazán életszerű, hogy a kéz- és lábápolók minden kliensnél teljesen új készletet használjanak, de a fertőtlenítés valóban kritikus pont. A hazai rendelet szerint gondoskodni kell a munkaeszközök folyamatos tisztításáról és hatásos fertőtlenítéséről, miszerint a fémeszközöket használatuk után tisztára kell mosni, majd 5-6 percre hatásos fertőtlenítő oldatot tartalmazó edénybe kell helyezni. Ha nem látjuk, hogy a manikűrös munka közben folyamatosan fertőtlenít, nem ügyel a tisztaságra, rendre – akkor inkább távozzunk.

Mi van a törölközőkkel?

Ha a szalonban a padlóra ejti a törölközőt, és mégis használja, Williams szerint ez egy komoly figyelmeztető jel. Hiszen ezek amúgyis kész baktériumtenyészetek, pláne, ha a földről felvéve akarják azt használni. A szakember szerint sokat elárul a hely igényességéről, szóval ha ilyesmit látunk, akkor irány az ajtó. Szerencsére megfelelő tisztítással, rendszeres mosással megelőzhetők a törölközők általi problémák.

Ha a saját körmével tisztítja meg a körmét vagy a lakkot

„Narancsfapálcikával vagy eldobható tisztítókefével kell végezni”– mondta Williams. Nem véletlenül lettek kitalálva ezek az eszközök, hiszen a bőrünkön rengeteg baktérium él, egyáltalán nem higiénikus, ha a saját körmével akarja lekapargatni a félrecsúszott lakkot.

Túl sok lakk

Ha folyik a lakk az ecsetről, az egy újabb jel, hogy nem a legjobb manikűrünk vagy pedikűrünk van készülőben. Ha túlságosan is sok a festék, akkor a felület vastag lesz, ami jóval lassabban szárad meg, és nem is esztétikus.

Az alaplakk alap

„Lakk alaplakk nélkül, ez az első számú rossz jel! – mondta a szakember. – Láttam már olyan helyeket, ahol azt mondtam, hogy várjunk csak, nem tettek alaplakkot? Kell alaplakk!” Mint elmondta, mindegy, hogy hagyományos vagy géllakkról van szó, elengedhetetlen alájuk az alapozó lakk használata, mert ez biztosítja azt a felületet, amire a szín jól rá tud tapadni. Ha kihagyják ezt a lépést, akkor kevésbé lesz tartós az eredmény, aminek az a lényege, hogy minél gyakrabban tegyünk látogatást a manikűrösnél. Kérdés, hogy tényleg nála szeretnénk-e elkölteni a pénzünket ezek után is?

A fedőlakk is fontos

Williams szerint a fedőlakk is ugyanolyan fontos, hiszen ez adja meg a körmeink csillogását, és védi meg a színes lakkréteget, tehát tartósít is. „De néha az alap és a fedőlakk lehet ugyanaz, és ez nem baj.” Léteznek ugyanis már olyan lakkok, amik mind a két funkciót ellátják. A jó manikűr ugyanis legalább 3, de inkább 4 rétegből áll (bizonyos esetekben lehet több is): alapozó réteg, két színréteg és egy fedőréteg. Viszont ha ezt meg akarja spórolni a manikűrösünk, akkor jobb, ha máskor nem nála foglalunk időpontot.

Kiemelt kép: Getty Images