Biztosan nektek is van olyan ismerősötök, akinek anélkül erősek és hosszúak a körmei, hogy bármit is tenne értük. De bizony akadnak olyanok is (mint például mi is), akik sok-sok praktikát vetnek be azért, hogy szebb és egészségesebb legyen a manikűrjük. Néhány okos tipp betartásával nem kell tovább rejtegetni a kézfejünket mások elől.

körömápolás

1. Együk szépre magunkat!

Ami jó a testnek az jó a körmöknek is! Ugyanez fordítva is igaz: ha a körmünk nincs jó állapotban, az azt jelenti, hogy a szervezetünkben sincs valami rendben. Az ujjaink végpercein fekvő szarulemezek minőségét és egészségét nagyban befolyásolja a szervezet fehérjeszintje. Amennyiben ebből hiány jelentkezik, a körmök sokkal gyengébbek, fénytelenek lesznek.

Mi a megoldás? Fogyasszunk minél több csirkét vagy halételt: a lazacban lévő szelén és réz a kollagéntermelődést is elősegíti, amely létfontosságú a körmök erősödéséhez. A bőrünkön és a hajkoronánkon kívül a körmünk is szereti az A-, C- és E-vitaminban és folsavban gazdag forrásokat, ilyen például a spenót, az avokádó, vagy a kókuszolaj. Ha biztosra akarunk menni, és rövid idő alatt szeretnénk látványos eredményt elérni, akkor próbáljuk ki a B-vitamin (biotin) készítményeket. A biotin a vízoldható vitaminok közé tartozó bioaktív vegyület, ami nemcsak a körmünkre lesz jó hatással, erősíti a hajat és felébreszti a bőrt is.

2. A hidratált állapot fontos

Mivel a körmök is a testünk részét képezik, így fontos, hogy a szépségápolási rutinunk része legyen a hidratálásáról való gondoskodás. Mi történik akkor, amikor a bőrünk száraz? Durva, egyenetlen és érzékeny lesz. Ugyanez vonatkozik a körmünkre is!

Mi a megoldás? Naponta többször masszírozzunk a körömágyakba olíva-, kókusz- vagy mandulaolajat. Az is nagyon fontos, hogy mindig kézkímélő mosó-, súrolószereket használjunk a házimunka során, ha ez elkerülhetetlen, akkor mindig húzzunk takarítás előtt kesztyűt!

3. Ne használjuk úgy őket, mint egy eszközt!

A rossz szokásainkon változtatni nagyon nehéz feladat, különösen akkor, ha nem ismerjük fel mindegyiket. Ilyen például az, amikor úgy használjuk az ujjperceink végén lévő vékony körmeinket mint egyfajta segédeszközt: matricák eltávolítására, törött nyakláncok megjavítására.

Mi a megoldás? Próbáljuk meg leszoktatni magunkat ezekről a rossz beidegződésről. A hirtelen megoldások helyett szerezzünk egy olyan használati eszközt, ami nem képezi a testünk sebezhető, érzékeny részét.

4. A türelem mesés külsőt terem

A haj töredezettségének megszüntetése és a körmök megerősítése nem megy egyik napról a másikra. Ez egy hosszú folyamat, mert időbe telik, mire a körmök reagálnak az egészséges étrendre és életmódra.

Mi a megoldás? Hagyjunk időt a szervezetünknek és a rendszeresen bevitt vitaminoknak is, hogy kifejtsék hatásukat, a fent felsorolt praktikákat pedig szünet nélkül alkalmazzuk!

Még több szépségápolással kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Szépség különszámában. A magazin április 19-től kapható az újságosoknál.

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(popsugar.co.uk)