Házimunkák, amiket elég évente egyszer elvégezni

Amikor takarításra kerül sor, menekülőre fognánk a dolgot, akárcsak Frankenstein szörnye, ha tüzet lát – és azt gyanítjuk, ezzel nem vagyunk egyedül. Viszont a jó hír az, hogy vannak olyan részei a lakásnak, amelyeket elég évente – igen, jól olvastátok – egyszer megtisztítani.

Close-up of woman's hands holding red bucket full of cleaners

Keretre koncentrálva

Amíg az ablakot jó esetben az ember több alkalommal is lemossa, az ablakkerettel nem érdemes ennyit vesződni, hiszen nem kiálló felületről van szó, így a por nem rakódik rá, ráadásul a fogantyúját leszámítva, nem tapogatjuk napi rendszerességgel.

A limlomok tárháza

Mindenkinek van egy nem is annyira titkos kacatos fiókja, ahová azokat a holmikat gyűjti, amiknek máshol nincs helyük. Tudjátok, itt rejtőznek azok a kulcsok, amik már rég nem nyitnak semmit, a használt elemek, de még a rágó is, amit ide dugtatok, amikor hirtelen vendégek toppantak be, és gyorsan rendet csináltatok. Mivel ez úgysem marad sokáig rendezett, pont elég, ha nagy időközönként ürítitek ki.

Évente az égőt

Az energiatakarékos izzók akár évekig is működnek, és ennyi idő alatt elkerülhetetlenül porosodnak, de ezeket sem kell heti rendszerességgel áttörölni, persze ízlések és pofonok.

Kárpitok kalamajkája

Ha mostatok már házilag kárpitot, tudjátok, hogy mennyi gonddal jár ez, ezért a mély szövésű szőnyegeket, bútorhuzatokat, párnákat érdemes háttérbe szorítani. Évi egy alapos tisztítás kétheti porszívózás mellett megteszi, kivétel persze, ha a poratkára allergiások vagytok, ilyenkor természetesen érdemes sűrűbben bevetni a tisztítószereket.

Szellőzőnyílásokba nyúlva

Még a legrégebbi panelokban is vannak szellőzőnyílások – ha máshol nem is, a fürdőszobában biztosan –, de ezeket sem kell évente egy alkalommal többször kitisztítani, mert az ablakok az elsődleges levegőáteresztők, nem pedig ezek.

Szekrény, és ami benne van

A szekrények nagy előnye, hogy van ajtajuk, így a por viszonylag ritkán telepszik meg bennük, nem is nagyon van arra szükség, hogy a polcoknak nagyobb figyelmet szenteljetek. Persze azért évi egy alkalommal nem árt ezeket sem letörölni.

Falak felfrissítése

A legtöbb padló- és falburkolat már mosható felületű, ezért néha érdemes áttörölgetni őket nedves ruhával. Mondjuk 365 naponként… ;)

Szöveg: D.A.

Forrás: theguardian.com, sheknows.com

Fotó: Thinkstock