Nőként optimális esetben az egyik ékünk a csodás hajzuhatagunk, de a szemet gyönyörködtető, hosszú hajkoronát sokan csak hosszú évek alatt érik el. A hajnövesztés nem megy egyik pillanatról a másikra, de tehetünk azért, hogy meggyorsítsuk a folyamatot.

Az vagy, amit megeszel

A megfelelő étrend nagy hatással van a szervezetünkre, többek között a hajunk egészségére is. A vasban, B-vitaminban, cinkben és proteinben gazdag ételek segítenek a haj megerősödésében, bátran készítsünk az ilyen vitaminokban dúskáló gyümölcsökből napindító smoothie-t, sőt egy pici klorofillt is csempésszünk az italunkba, ami szintén áldásos hatással van a tincseinkre. Az olyan zöld zöldségek, mint a kel, vagy az alga hemzsegnek a vastól, ami szintén elengedhetetlen a haj egészségéhez.

Szabadítsuk fel a hajhagymákat!

A környezeti hatások okozta szennyeződés, a hajápoló olajok felhalmozódása eltömítheti a hajhagymák tüszőit és ezzel megakadályozzuk az egészséges haj növekedését. Próbáljuk meg minél kevesebb hajformázó terméket használni. A száraz samponokat és a hajdúsító készítményeket is érdemes kerülni. Az ecetes hajöblítést (1 rész ecet, 9 rész langyos víz) is ki lehet próbálni – ez a „csodaszer” nem csak takarításra jó, egészségesebb és ragyogóbb lesz tőle a hajunk.

Cukor a samponba? Igen!

A hosszú tincsek eléréséhez a fejbőr rendszeres és gondos ápolása elengedhetetlen. Szükségünk van a hidratálásra, a tisztításra és bár elsőre furán hangzik, de a radírozásra is. Hetente egyszer használjunk méregtelenítő sampont, vagy keverjünk egy pici cukrot a samponunkhoz, hogy alaposan megtisztítsuk és eltávolítsuk a felesleges faggyút és a felhalmozódott káros termékeket a fejbőrünkről. A szódabikarbóna is szóba jöhet cukor helyett.

Ébresztő a hajnak

A koffein állítólag stimulálja a hajszálakat, blokkolja a DHT-hormon (azaz a hajhullásért felelős Dihydro-tesztoszteron) termelődését. Koffeintartalmú hajápolókkal is kísérletezhetünk.

Masszírozzuk a fejbőrt!

A masszázs serkenti a vérkeringést, támogatja a hajhagymákat tápláló apró véredényeket, a hajszálak lassú, óvatos és fájdalommentes húzásával és a ritmikus tapintásos technikával pedig felgyorsíthatjuk a hajnövekedést. A vállalkozó szelleműek akár egy professzionális indiai fejmasszázsra is bejelentkezhetnek.

A kevesebb néha több

A mosás, a formázás és a rendszeresen használt kémiai anyagok veszélyeztethetik a fejbőr természetes olajrétegét, amely a növekedést serkenti, a túl nagy hő hatására a hajszálak is töredezettebbek lesznek. Ezért, amikor csak tehetjük, mellőzzük a hajszárító használatát és bánjunk csínján a formázást elősegítő styling termékekkel is! Törekedjünk a természetességre!

Lazítás a tincseknek

A haj töredezettségét fokozhatják a szorosan csomózott hajgumik. A feszesen kötött lófarok hosszú távon könnyen vezethet a haj kikopásához a homlok és a halánték környékén, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy elég laza legyen a copfunk.

Rendszeres hajvágás

Akármennyire is furának hangzik elsőre, havonta érdemes vágatni hajszálak végéből, így megszabadulhatunk a töredezett hajvégektől.

Nők Lapja Szépség különszámában további hajápolással kapcsolatos összeállítást találtok. A magazint 2018. április 19-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(redonline.co.uk)