9 dolog, amire az ecet használható a háztartásban (és 4, amire nem)

Az ecet tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, mi több, még a makacs szennyeződéseket is kiszedi a kárpitból és a ruhákból – mindössze alig pár száz forintért. Ennél jobb tisztítószert keresve sem találni.

Amire használhatjátok

A rettegett ablakpucolás

Minek költenétek drága, ráadásul környezetkárosító takarítószerekre, ha egyszer az ecettel is kiválóan lehet ablakot tisztítani?! Keverjetek össze két evőkanál ecetet 3,5 liter vízzel, majd töltsétek át a keveréket szórófejes palackokba. Mivel a szer remekül fertőtlenít, másra is felhasználható, így nem lesz gond a nagy mennyiséggel. :) Ezután csak annyi a dolgotok, hogy a jól bevált újságpapírral átdörzsölitek a felületet és megvárjátok, amíg tisztára szárad.

Fűfoltok ellen

Az ecetnek a fűfoltos ruha sem probléma. Egyharmad csésze fehér ecetet keverjetek össze kétharmad csésze vízzel, majd az oldatot lassan öntsétek a foltra és tiszta törlőkendővel óvatosan itassátok le a kimosódó szennyeződést. Ismételjétek addig a folyamatot, amíg a zöld folt kijön a textíliából, majd a szokásos módon mossátok ki a ruhát. Egyébként minden mosáshoz érdemes egy kevés ecetet önteni, egyrészt, mert fertőtlenít, másrészt, mert visszaadja a ruhák élénk színét, nem utolsó sorban pedig a gyűrődések ellen is hatásos.

Ha piszkos a szőnyeg

Az ecet és a meleg víz kettőse a szőnyegfoltokkal is elbánik, az előző pontban szereplő keveréket erre is használhatjátok.

Egészséges gyümölcsök és zöldségek

A baktériumokat és a növényvédő szerek maradékát sima vízzel nem igazán lehet eltávolítani, ám ecetes oldattal már annál inkább. Keverjetek össze három rész vizet egy rész ecettel, töltsétek szórófejes adagolóba és tartsátok a csapnál, hogy mindig kéznél legyen. Persze ezután ugyanúgy öblítsétek le vízzel a szóban forgó finomságokat.

A ragasztóoldó

Ha címkét áztattok le egy üvegről vagy flakonról, de nem akar lejönni, akkor ecetet spricceljetek rá, hogy leoldódjon a ragasztó.

A hangyavonulás megfékezése

Amennyiben hangyák okoznak problémát az otthonotokban, érdemes tiszta ecetet fújni a repedésekbe, a padlódeszkák közé, a munkalapokra, illetve a rovarok vonulási útvonalára. Ez nem pusztítja el őket, de riasztóként hat rájuk, így néhány hónapra megszabadulhattok a betolakodóktól.

Lefolyógondok megoldása

Az eldugult lefolyóba szórjatok egy csésze szódabikarbónát, majd öntsetek rá egy csésze ecetet is. Hagyjátok 5 percig állni, majd öblítsétek le nyolc csésze forró vízzel. A két anyag kémhatása feloldja a dugulást, a forró víz pedig segít a szennyeződéseket elvezetni.

Nincs több szag

Az olajban sült ételek szaga képes beenni magát még a bútorok szövetébe is. Ha nincs szagelszívótok és a huzat sem viszi ki a szagot, akkor tegyetek ecetet egy tálba és hagyjátok a konyhapulton néhány órára, hogy magába szívhassa az illatokat.

Újra ragyogó felületek

A porcelán és kristály edények ragyogását visszaadhatjátok, ha egy rész ecet, három rész langyos víz, és egy csepp mosogatószer keverékével törlitek át őket. Természetesen utána öblítsetek is, végül pedig mikroszálas kendővel töröljétek őket tisztára.

Ezekre ne használjátok

Természetes felületek tisztítása

Az ecetsav a gránit– és a márványpadlóban, sőt a keményfában is könnyen kárt tehet, hiszen feloldja a felületét. Ezeket sose tisztítsátok ecettel, még úgy se, ha vízzel hígítjátok. A természetes kő munkalapokkal vagy csempékkel sem árt vigyázni, hiszen ezeket is könnyen kimarhatja.

Leejtett tojás feltakarítása

Ha a tojás lepottyan a földre, ne ecet segítségével takarítsátok fel, mert a sav kölcsönhatásba lép a fehérjével, ami kicsapódik és így sokkal nehezebb lesz feltörölni.

Vízkövesedés ellen ne

Bármennyire is jó ötletnek tűnik a vasaló felületét ecettel megtisztítani, ne tegyétek, mert a sav károsíthatja a szerkezet belső részeit. Ha a vasaló vízkövesedik, akkor inkább vegyétek elő a hozzá tartozó utasítást és az abban leírtak alapján tisztítsátok meg az eszközt.

Amikor nem segít

A festék, a fagylalt és a vérfoltok nem jönnek ki az ecettel, ezért, felesleges őket ezzel kezelni – nem fog segíteni az anyagokon.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(goodhousekeeping.com, oprah.com, goodhousekeeping.com)