Filléres csináld magad!-takarítószerek, hogy ragyogjon a lakás

Tisztában vagyunk vele, hogy takarítani sokan nem szeretnek, de drága takarítószerekre költeni talán még ennél is kevesebben. Néhány környezetbarát, házilag elkészíthető szert ajánlunk, amikkel hatékonyan dolgozhattok, és viszonylag olcsón beszerezhetitek a hozzávalókat.

Csillogó-villogó tükörfelületek

ablaktisztító

Ha ablakról, tükörről vagy egyéb üvegfelületről van szó, akkor a fenti triumvirátus a nyerő. Keverjétek bele az ecetbe a kukoricakeményítőt – fontos, hogy ne maradjon csomós –, aztán öntsétek hozzá a langyos vízhez. Az egész menjen egy tiszta szórófejes flakonba – így sokkal könnyebb az üvegre felvinni -, majd alapos mosás után egyszerű újságpapírral vagy papírtörlővel töröljétek tisztára az ablakokat.

Búcsú a vízkőtől

csempetisztító

A csempetisztításban hatékony társ lehet a víz, az ecet és a finom szemű só keveréke. Utóbbit hagyjátok az ecetben elolvadni, nehogy megkarcolja a burkolatot, majd keverjétek össze a vízzel és súroljátok át vele a csempéket és a fugát is. Végül tiszta, vizes ronggyal töröljétek át a felületet, aztán hagyjátok a fürdőt, konyhát kiszellőzni, hogy a vízcseppek maguktól felszáradjanak.

Volt dugulás, nincs dugulás

lefolyótisztító

Bármilyen lefolyóról is legyen szó, a szódabikarbóna és ecet párosánál jobb természetes alternatívát aligha találhattok. Öntsétek a szódabikarbónát az eldugult lefolyóba, majd óvatosan küldjétek utána az ecetet is. Vigyázzatok, mert a keverék eléggé habzik, ne hajoljatok hozzá túl közel, nehogy az orrotokba vagy a szemetekbe menjen! Hagyjátok 15-20 percig állni, majd forró vízzel öblítsétek át a lefolyót. Ha elsőre nem is hoz teljes sikert, bármikor megismételhető!

Tükörfényes padló

padlótisztító

Mindig hasznos, ha van egy jó felmosószer-recept a tarsolyotokban, különösen, ha az minden padlótípusra alkalmazható. Az ecet fertőtlenít, a citromos illóolaj pedig elnyomja az ecet szagát, tehát öntsétek mindezt a felmosó vízhez, és már márthatjátok is bele a rongyot.

Súrolószer a javából

súrolószer

Gondoltunk azokra is, akik egy általános súrolószert szeretnének kikeverni, ehhez a fenti alapanyagokra lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire folyékony szert szeretnétek, a víz arányával lehet játszani, a lényeg, hogy mást ne keverjetek bele – különösen ne ecetet –, mert ez így önmagában is hatékony lesz. Makacs zsírfoltok, vízkő, odaszáradt ételmaradékok rettegjetek!

Szöveg és illusztráció: D. A.

Fotó: Thinkstock