Filléres csináld magad!-takarítószerek, hogy ragyogjon a lakás

Tisztában vagyunk vele, hogy takarítani senki nem szeret, de legalább ilyenkor – a takarítás világnapján – illik a lakást A-tól Z-ig megtisztítani. Ajánlunk néhány környezetbarát, házi szert, amivel hatékonyan dolgozhattok!

Csillogó-villogó tükörfelületek

ablaktisztító

Ha ablakról, tükörről vagy egyéb üvegfelületről van szó, akkor a fenti triumvirátus a nyerő. Keverjétek bele az ecetbe a kukoricakeményítőt – fontos, hogy ne maradjon csomós –, aztán öntsétek hozzá a langyos vízhez. Az egész menjen egy tiszta szórófejes flakonba – így sokkal könnyebb az üvegre felvinni -, majd alapos mosás után egyszerű újságpapírral vagy papírtörlővel töröljétek tisztára az ablakokat.

Búcsú a vízkőtől

csempetisztító

A csempetisztításban hatékony társ lehet a víz, az ecet és a finom szemű só keveréke. Utóbbit hagyjátok az ecetben elolvadni, nehogy megkarcolja a burkolatot, majd keverjétek össze a vízzel és súroljátok át vele a csempéket és a fugát is. Végül tiszta, vizes ronggyal töröljétek át a felületet, aztán hagyjátok a fürdőt, konyhát kiszellőzni, hogy a vízcseppek maguktól felszáradjanak.

Volt dugulás, nincs dugulás

lefolyótisztító

Bármilyen lefolyóról is legyen szó, a szódabikarbóna és ecet párosánál jobb természetes alternatívát aligha találhattok. Öntsétek a szódabikarbónát az eldugult lefolyóba, majd óvatosan küldjétek utána az ecetet is. Vigyázzatok, mert a keverék eléggé habzik, ne hajoljatok hozzá túl közel, nehogy az orrotokba vagy a szemetekbe menjen! Hagyjátok 15-20 percig állni, majd forró vízzel öblítsétek át a lefolyót. Ha elsőre nem is hoz teljes sikert, bármikor megismételhető!

Tükörfényes padló

padlótisztító

Mindig hasznos, ha van egy jó felmosószer-recept a tarsolyotokban, különösen, ha az minden padlótípusra alkalmazható. Az ecet fertőtlenít, a citromos illóolaj pedig elnyomja az ecet szagát, tehát öntsétek mindezt a felmosó vízhez, és már márthatjátok is bele a rongyot.

Súrolószer a javából

súrolószer

Gondoltunk azokra is, akik egy általános súrolószert szeretnének kikeverni, ehhez a fenti alapanyagokra lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire folyékony szert szeretnétek, a víz arányával lehet játszani, a lényeg, hogy mást ne keverjetek bele – különösen ne ecetet –, mert ez így önmagában is hatékony lesz. Makacs zsírfoltok, vízkő, odaszáradt ételmaradékok rettegjetek!

Szöveg és illusztráció: D. A.

Fotó: Thinkstock