Közeledik a hétvége és a takarítás ideje, ezért arra gondoltunk, összefoglaljuk nektek, mi mindenre lehet a szódabikarbónát felhasználni. A nagymamák kedvenc tisztítószere ugyanis univerzális csodaszer, ha a háztartás rendben tartásáról van szó, mi is gyakran vetjük be makacs szennyeződések ellen.

Műanyag edények

Az ételhordók hamar elszíneződnek, ráadásul egy idő után bebüdösödnek, amit alapos mosószeres tisztítással sem lehet megszüntetni. Ám, ha egy liter vízhez négy evőkanál szódabikarbónát keverünk, és ebbe áztatjuk az edényeket, orvosolhatjuk mindkét problémát.

A hűtő szagtalanítása

A szódabikarbóna képes anélkül magába szívni a hűtő erős szagait, hogy az ételek ízét megváltoztatná. Ehhez nem kell mást tenni, mint tányérba szólni egy keveset, majd beállítani a frigó polcára.

Gyümölcsök és zöldségek feldolgozása

Ha a vízhez szódabikarbónát keverünk, nem csupán a piszkot, de a viaszos bevonatot is eltávolíthatjuk a zöldségekről és a gyümölcsökről.

Konyhai mindentudó

Gyakorlatilag nincs olyan folt a konyhában, amit egy kis szódabikarbónás sikálással ne tüntethetnénk el. Keverjünk össze annyi port és vizet, hogy súrolószerszerű krémet kapjunk, majd ezzel dörzsöljük át a munkalapokat, a tűzhelyet, a mosogatót vagy éppen a főzőedényeket.

Szivacsok tisztítása

A konyhai szivacsok és törlőkendők élettartamát is megnövelhetjük, ha időnként szódabikarbónával átmossuk őket.

Nincs több büdös kuka

Szagosodik a szemét? Érdemes a tiszta szemeteszsákba mindig egy evőkanál szódabikarbónát szórni, hogy elejét vegyük a bűz terjedésének.

Kárpit és szőnyeg tisztító

Szagtalanításra és a kárpit tisztán tartására szórjunk szódabikarbónát a bútorokra és a szőnyegre. Hagyjuk 15-20 percet állni, majd porszívózzuk fel.

Kisállatok pihenőhelye

A fenti módon a kisállatok fekvőhelye is tisztítható, Lukrécia és Szerénke nagyon boldogok lesznek a tiszta kárpit láttán. :)

Piszkos gyerekjátékok

A szódabikarbóna remekül fertőtlenít, így érdemes a gyerekjátékokat időnként szódabikarbónás vízben átmosni. Ez különösen betegség után hasznos.

Zsírkréta rajzok ellen

A gyerekek művészi kiteljesedésüket a falon élték meg? Nincs semmi vész, a zsírkréta foltokat könnyen eltávolíthatjuk, ha szódabikarbónával hintjük meg őket, utána pedig nedves szivaccsal óvatosan áttörölgetjük a felületet.

Tiszta plüssállatok

A plüssállatokat tegyük műanyag zsákba, szórjunk rájuk több evőkanál szódabikarbónát, majd kössük be a zsák száját és alaposan rázzuk össze. Ennél hatékonyabban semmi nem távolítja el a port a gyerekek bundás kedvenceiből.

Hatékony mosószer

Ha egy csésze szódabikarbónát adunk a mosáshoz – akár fehérhez, akár színeshez –, a ruhák sokkal tisztábbá válnak.

Penész ellen

Penészirtóként is hatékony a szódabikarbóna. Szórjunk egy keveset belőle egy nedves szivacsra, majd töröljük át vele a kádat, a csempéket, a mosdókagylót, sőt, akár a zuhanyfüggönyt is. Ezzel nem mellesleg a vízkövet is eltávolíthatjuk.

Duguláshárításra

Eldugult a lefolyó? Szórjunk két evőkanál szódabikarbónát bele, majd óvatosan, kellő távolságból öntsünk rá egy csésze ecetet. Mivel kémiai reakcióba lépnek egymással és habzani kezd az egész, ügyeljünk rá, nehogy a bőrünket megégesse. 5 perc után forró vízzel öblítsük le az egészet.

Megoldás a lábszagra

A cipőszag is könnyedén kezelhető a fehér porral, hintsetek be egy evőkanálnyit este, majd tegyük ki a teraszra, hogy kiszellőzzön. A szódabikarbóna magába szívja még a legkellemetlenebb lábszagot is.

Benzinfolt eltüntetésére

Kifolyt a benzin a garázs padlójára? Szórjunk rá szódabikarbónát, majd egy nedves ronggyal töröljük fel a foltot, így nem hagy nyomot.

Grillezés után

Mielőtt eltennénk a grilleszközöket a nyári kerti parti után, kezeljük őket szódabikarbónával. Így tiszták maradnak és nem fognak berozsdásodni sem.

Kerti bútorok frissen tartása

Mielőtt a nyári kerti bútorokat elhelyeznénk a pincében, garázsban, vagy a párnák tetejére vagy aljára tegyünk egy kis szódabikarbónás csomagot, hogy frissen tartsa a kárpitot.

A szekrény szagtalanítása

A ruhásszekrény, illetve a törülközők bebüdösödésének is elejét vehetjük, ha egy nem használt nejlon zokniba szódabikarbónát csomagolunk és elhelyezzük a tárolókban.

Ragyogjon az ezüst

Három rész szódabikarbónához adjuk egy rész vizet és tisztítsuk meg vele a befeketedett ezüstneműt. Olyan szépen fog csillogni, mintha új lenne.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(goodhosuekeeping.com)