Egyszerű tippjeink segítségével nemcsak a bosszantó foltoktól, de a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz!

A fehér ruháinkon éktelenkedő sárgás hónaljfoltok igencsak kínosak, és sokan tapasztaltuk már, hogy a legalaposabb mosást követően sem tűnnek el a ruhákból. Arról nem is beszélve, hogy vasalás és viselés közben a szaguk sem a legkellemesebb. Az okok többnyire a dezodorhasználatban keresendők. A legtöbb deo stift és spray alumíniumvegyületeket tartalmaz, ami izzadsággal keveredve sárgás foltokat hagy a hófehér ruhákon, emellett kifejezetten egészségtelen is, hiszen rákkeltő hatásait több kutatás is bizonyította már. A foltok nem egyik napról a másikra jelennek meg a szöveteken, így a megelőzés – és az egészségünk – érdekében mindenképp érdemes alumíniummentes változatra cserélni a dezodorunkat. Alábbi egyszerű tippjeink segítségével viszont nemcsak megelőzheted, de a már meglévő elszíneződéseket is eltüntetheted. 

Házi praktikákkal a foltok és a szagok ellen

  • Mint tudjuk, az ecet csodákra képes, így jól jön, ha van otthon egy flakon fehér vagy desztillált változat belőlük. Fele-fele arányban keverj össze egy kisebb pohárnyi ecetet és vizet, permetezd az érintett területre, hagyd hatni 10-15 percig, majd egy alapos öblítést követően mehet is a mosógépbe. A fehér ecetes eljárás egyébként nemcsak a fehér, de a fekete és színes ruhákon is hatékonyan alkalmazható. 
  • A másik tagadhatatlanul népszerű házi csodaszer a szódabikarbóna, ami kiválóan alkalmas a makacs izzadságszagok és baktériumok semlegesítésére is. Emellett segít szabályozni a mosáskor használt vízmennyiség pH-szintjét, és a mosószer is hatékonyabban működik, ha szódabikarbónával kevered. Némi víz hozzáadásával akár pasztát is készíthetsz belőle, amit mosás előtt érdemes egy éjszakán át állni hagyni az érintett területen.

Fotó: Getty Images

  • A szódabikarbónán kívül az oxigénes fehérítő és az ammónia egyvelege szintén hatásos módszer a sárgás hónaljfoltok ellen. Ezt csak és kizárólag fehér textíliákon szabad elvégezni, hiszen a hajszőkítőkhöz hasonlóan igen erős fehérítő hatással rendelkezik. Fontos, hogy a keverést jól szellőző helyiségben végezd, fémtál helyett pedig ajánlatos inkább műanyagot használni. Gumikesztyűt mindenképp húzz, ha ezt az eljárást választod. Az összetevőkből körülbelül két-két evőkanálnyit dörzsölj ingenként a sárgás területre. Nem árt körültekintően eljárni, a vegyszeres massza ugyanis a textilszöveteket gyengítheti is, így 10 percnél tovább semmiképp se hagyd a ruháidon.

Nagyon fontos, hogy soha ne használj klóros fehérítőt ammóniával keverve! A kettő egyvelege az egészségre kifejezetten káros, akár halálos gőzök képződését is eredményezheti.

  • A mosógép használata előtt a konyhasós áztatás is hatásos lehet. Nem kell mást tenned, mint meleg vízben feloldanod egy csészényi konyhasót, lehetőleg a fürdőkádban vagy egy nagyobb lavórban, majd egy órán át ázni hagyni a ruháidat. A só ugyanis fellazítja a textilszálakon rekedt makacs szennyeződéseket, így az elszíneződést nemcsak megelőzhetjük, de segítségével a kisebb foltokat is eltávolíthatjuk.
  • Az olajszappan a konyhasóhoz hasonlóan szintén hatékony eljárás lehet az enyhébb foltok eltávolításában. Vízzel nedvesítve, körömkefével vagy egy régi fogkefe segítségével dörzsöld bele a ruha hónaljába, hagyd hatni 20 percig, majd mehet is a mosógépbe.
  • Akármilyen meglepő, de még a szájvizet is bevethetjük az enyhébb szagok és a textilfoltok ellen. Egyszerűen csak önts egy kupaknyit a kezelendő területre, hagyd hatni maximum 30 percig, és indíthatod is a mosást.

A tippek akkor működnek a leghatékonyabban, ha szabaddá tesszük a kezelendő területet, magyarán kifordítva alkalmazzuk a ruháinkon. A természetes textilanyag légáteresztőbb a szintetikusnál, ezért a legjobb választás a pamut, a gyapjú és a selyem. A poliésztert és a műselymet pedig érdemesebb inkább elkerülni, amiért a bőrünk is egészen biztos, hogy hálás lesz. A tisztítás sikeressége az anyag összetételétől is függ, a legkönnyebben például a pamutot lehet fehéríteni.

Kiemelt kép: Getty Images