Egyszerű tippjeink segítségével évekig ragyoghatnak a kedvenc ékszereid.

A hétköznapi ékszerektől kezdve egészen a csak különleges alkalmakkor viselt impozáns darabokig jó eséllyel minden csecsebecsénkre ráfér alkalmanként egy kis tisztítás. Nagy bosszúságunkra a por és egyéb szennyeződések, a nedvesség, a testápolók és szappanok, az izzadság, sőt, még a levegő is tompíthatja kedvenc ékszereink ragyogását. Vannak, akik túlzásba esnek a tisztítással, ami az ékszer kopásához is vezethet és vannak, akiknek meg sem fordul a fejükben, hogy ezt akár otthon is elvégezhetik néhány egyszerű szabály betartásával. Szerencsére nem minden esetben kell profi ékszerészhez fordulnunk ahhoz, hogy újra fényesen csillogóvá varázsoljuk régi kedvenc darabjainkat. A Good Housekeeping Cleaning Lab szakértői szerint az alábbi otthoni módszerekkel mi magunk is hatékonyan felvehetjük a harcot az ékszereinken lévő makacs szennyeződések ellen.

Hogyan tisztítsuk házilag az ezüstöt?

Használjunk mosogatószert!

Keverj össze néhány csepp mosogatószert egy kevés meleg vízzel, mártogasd bele egy rongy sarkát, majd alaposan de ne túl erősen, nehogy lekopjon róla a bevonat dörzsöld át vele az ezüstékszert. Ezután öblítsd le hideg vízzel, és egy puha textildarab segítségével töröld fényesre. Csak ennyi az egész.

Próbáld ki a szódabikarbónát!

Erősebb mattosodás esetén keverj három evőkanál szódabikarbónát egy kevéske vízhez. Nedvesítsd be az ezüstöt, és egy puha, szöszmentes ruhával vidd fel rá a masszát. Óvatosan masszírozd be az ékszer mélyedéseibe, és ha nagyon erősnek ítéled a szennyeződést, nyugodtan hagyd állni pár percig. Ezután öblítsd le hideg vízzel, majd töröld szárazra.

 

Fotó: Unsplash / Atul Vinayak

Bátran használj fogkrémet is!

Ahogyan a fogkrémben lévő apró szemcsék a fogainkról, úgy az ékszerekről is hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket. Vigyél fel az ujjadra pár csepp pasztát, dörzsöld át vele az ékszert, majd egy meleg vizes öblítést követően töröld szárazra egy puha rongydarab segítségével. 

Fürdesd meg az aranyat!

 

A tömör arany karkötőket, láncokat és fülbevalókat 5-10 percig áztasd be néhány csepp mosogatószer és egy kevéske meleg víz oldatába. Közben lassan és óvatosan forgasd körbe-körbe a tálcát, majd vedd ki az ékszereket, és fektesd őket egy puha törölközőre. Ezután (közepesen kemény sörtéjű) fogkefével finoman polírozd át a réseket és láncszemeket, majd egy szöszmentes rongydarab segítségével csiszold szárazra.

Hogyan tisztítsuk a drágaköveket?

Az aranyba foglalt drágakövek és féldrágakövek gyémántok, rubinok, smaragdok és zafírok csillogását szintén gyerekjáték helyreállítani. Tisztítása házilag az aranyékszerekhez hasonlóan történik, annyi különbséggel, hogy a mosószeres áztatófolyadékot sima víz helyett szódabikarbónás vízből kell kikeverni. A Good Housekeeping Institute Cleaning Lab tesztjei szerint az így keletkezett szénsavtartalom segített fellazítani és eltávolítani a foglalatokban megrekedt makacs szennyeződéseket is.

Fotó: Unsplash / Luisana Galicia

Óvatosan a gyöngyökkel!

Mivel a gyöngyök porózusak (azaz üreges, lyukacsos szerkezetű anyagból vannak), könnyen megtapad rajtuk a por, így hamar veszíthetnek a fényükből, amennyiben nem fordítunk elég gondot a tisztításukra legyen akár igazgyöngy, tenyésztett vagy műgyöngy.

Otthoni fényesítésükkel kapcsolatos legfontosabb alapszabály: 

az arannyal és a drágakövekkel ellentétben soha ne áztasd be a gyöngysort, mivel a nedvesség repedéseket is okozhat a felületén.

A legjobb módszer az, ha egy tiszta, puha sminkecsettel és samponos langyos víz keverékével óvatosan végigmegyünk a gyöngysor minden oldalán. Befejezésként ne öblítsük le, inkább egy nedves törölközővel vagy törlőkendővel távolítsuk el róla a samponos vizet. Fontos, hogy ne lógassuk fel sehová, különben megnyúlhatnak a sorszálak, így mindenképp ajánlott fektetve szárítani. Az áztatás nélküli kezelés egyébként a türkiz és az opálok (amelyek szintén porózus kövek) esetében is jól működik. 

Fotó: Unsplash / Joanna Kosinska

Egyszerű hétköznapi tippek a hosszan tartó csillogásért

  • Takarítás, kézmosás és testápolók használata előtt vedd le a gyűrűidet!
  • Parfümöt a nyakláncok, karkötők és fülbevalók felhelyezése előtt használj!
  • Ne viselj ékszereket úszás közben a klór és a sós víz nagyon hamar elszínezi őket.
  • Minden viselet után töröld át az ékszereidet egy puha ruhadarabbal vagy nedves törlőkendővel!
  • Ne hagyd az ezüstöt az ékszerdobozban viseld minél többet, hiszen a bőrrel történő súrlódás lassítja a mattulás folyamatát. Amikor nem viseled, egy alapos tisztítást követően doboz helyett helyezd inkább mattulásgátló zacskóba.

Kiemelt kép: Getty Images