6000 évnyi fizetésünkből se tudnánk megvenni Katalin hercegné nyakláncát

Ezek a legdrágább brit királyi ékszerek.

Vakítóan csillogó drágakövek és különös gonddal megmunkált nemesfémek – a királyi családok tagjait szinte el sem tudnánk képzelni az ikonikus ékszereik nélkül. Bár ezeknek a nemes kiegészítőknek – amelyek sok esetben több évszázados múltra tekintetnek vissza – általában felbecsülhetetlen az eszmei értékük, azt eddig csak sejteni lehetett, hogy mekkora a piaci értékük – és hogy mi, átlagemberek hány havi fizetésünkből tudnánk őket megvásárolni magunknak.

A Jewellerybox nevű dél-londoni online ékszerüzletet annyira izgatta ez a kérdéskör, hogy utánanéztek több királyi család legdíszesebb tiaráinak, nyakláncainak és gyűrűjeinek, és felbecsülték a piaci értéküket. Mivel az értékbecslés során igen magas összegeket kaptak, kiszámolták azt is, hogy egy átlagos fizetésű ember hány hónapnyi keresetéből tudná megvenni ezeket az ékszereket – ezzel érzékeltetve, hogy milyen értékes kiegészítőkről van szó. Talán nem is olyan meglepő, hogy a legdrágább ékszerek a brit királyi család tulajdonában vannak.

Fotó: Digitaloft

Haidarábád nizámjának nyaklánca:
kb. 66,3 millió font (kb. 28,3 milliárd forint)

Amikor Haidarábád nizámja felajánlotta II. Erzsébetnek, hogy válasszon magának nászajándékot a Cartier-től, az akkor még hercegnői címet viselő királyi sarjnak egy olyan ékszerre esett a választása, amely azóta is a brit királyi család legértékesebb darabja.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

A nyakláncot, amelyhez eredetileg tartozott egy hozzáillő, gyémántokkal ékesített tiara is, a nagyközönség csak II. Erzsébet és Katalin hercegné nyakában láthatta különleges alkalmakon. A nem mindennapi, Indiából származó ékszert 13 smaragd alakú gyémánt díszíti, és ezek dobnak akkorát az értékén, hogy vagy egy tucatszor meg kellene nyernünk a lottóötöst, hogy hasonló darabot vásárolhassunk magunknak. Az ékszerüzlet a brit nagyvárosok átlagfizetését vette alapul, amikor kiszámolta, hogy egy átlagembernek több mint kétezer évig kellene félretennie a havi fizetését, hogy megvehesse Haidarábád nizámjának nyakláncát. Mivel a magyarországi átlagfizetés nagyjából harmada a britnek, a magyaroknak legalább hatezer évig kellene spórolni erre az ékszerre.

Cullinan III és IV bross: kb. 50 millió font (kb. 21 milliárd forint)

A Cullinan III és IV nevű bross első tulajdonosa a brit királyi család leghivalkodóbb tagjaként ismert Mária királynő volt. A platinába foglalt két drágakő a harmadik és a negyedik legnagyobb darab a kilencből, amelyet a világ legnagyobb gyémántjából csiszoltak.

Fotó: Samir Hussein/WireImage/Getty Images

A legalább 50 millió fontot érő, Dél-Afrikából származó (egy 94, 4 karátos körte alakú és egy 63,6 karátos párna alakú gyémántból álló) kitűző jelenleg II. Erzsébet királynő privát ékszergyűjteményének a része, és kizárólag jelentős eseményeken viseli. Egy átlagos brit nagyjából másfél ezer évnyi fizetéséből juthatna hozzá ilyen értékes brosshoz.

Williamson gyémántbross: kb. 25 millió font (kb. 10, 6 milliárd forint)

A Williamson gyémántbross sok-sok gyémántból áll, ékköve pedig az a rózsaszín gyémánt, amelyet a tanzániai Williamson gyémántbányában találtak 1947-ben.

Fotó: Cole Bennetts/Getty Images

Ezt az ékszert szintén nászajándékba kapta II. Erzsébet. A hozzávetőleg 25 millió fontot érő kitűzőt épp ez a rózsaszín gyémánt teszi igazán különlegessé, hiszen ez a világ egyik legritkább gyémántja. Egy átlagos fizetésű britnek ehhez „csupán” nyolcszáz évig kellene a teljes fizetését félretennie.

Kiemelt kép: Getty Images