Többen azt állítják, már karácsonykor sem élt, és hogy a Buckingham-palota csak a megfelelő időpontot és alkalmat várja a bejelentésre.

II. Erzsébet királynő a legidősebb és leghosszabb életű államfőként is sokat látott: regnált az észak-írországi konfliktus, a Londont pusztító szmog, a gyarmati rendszer felbomlása, a Brexit, a Megxit (Harry és Meghan kiválása a királyi családból), és egy világjárvány idején – ha csak a legfontosabbakat említjük. És 95 éves kora ellenére még mindig aktívan uralkodik, amiben viszont mostanában egyre többen kételkednek. Egy igen érdekes összeesküvés-elmélet szerint az uralkodó már meghalt, csak ezt a palota megpróbálja eltitkolni. A kérdés az, hogy miért titkolnák, egyáltalán, hogyan lehetne ezt kivitelezni, és mi értelme volna?

Tényleg meghalt az uralkodó?

Hivatalosan nem. Olyannyira nem, hogy a Buckingham-palota látványos parádéval készül megünnepelni II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját.

A Platina Jubileumot négynapos munkaszünet kíséri, és június 2-5. között élő koncerteket – neves előadókat – ígérnek, és szerveznek a palota elé.

A rendezvénysorozatot hétfőn már meg is nyitották egy ünnepi pudingversennyel. A Platinum Pudding Competition elnevezésű verseny során az a cél, hogy ráleljenek a legújszerűbb puding receptjére, a győztes pudingját pedig felszolgálják a The Big Jubilee Lunch vendégeinek, és meghívást is kap az ünnepségre.

Minden a kórházzal kezdődött

A kérdés az, ha gőzerővel készülnek a jubileumi ünnepségre, akkor hogy juthat az emberek eszébe, hogy az uralkodójuk halott? Talán azért, mert a királynő az utóbbi időben több nyilvános szereplését lemondta, és miután októberben kórházba került, hosszabb pihenőt javasoltak neki orvosai.

Ez a hír sokakat meglepett, hiszen 95 éves kora ellenére az elmúlt 20 évben mindössze kétszer, illetve az elmúlt 40 év alatt csupán ötször került kórházba.

Ezután döntöttek úgy, hogy II. Erzsébet nem vehet részt egyedül egyetlen hivatalos eseményen sem. Ennek ellenére a királynő nem sokára már autót vezetett, és úgy tűnt, teljesen jól van.

Nem éppen meggyőző bizonyítékok

Ahogy elindult az összeesküvés-elmélet, úgy kerültek fel a netre a kétkedő üzenetek is, miszerint a királynő halála csekély bizonyítékon alapszik, és az egésznek semmi értelme. Többen azt is kifejtették, hogy egyáltalán nem vicces a halálát terjeszteni, sokkal inkább morbid és tiszteletlen az uralkodóval szemben. De néhány vállalkozó szellemű „nyomozó” továbbra is hisz az összeesküvés-elméletben, és azt állítja, hogy a királynő idén felvett karácsonyi üzenete is hamis, és az arcát „rávarázsolták” valaki más fejére.

Többen úgy vélik, hogy karácsonykor egyszerűen nem akarták bejelenteni II. Erzsébet királynő halálát, elrontva milliók ünnepét. Azt mondják, nem lenne meglepő húzás az uralkodócsaládtól, főleg annak ismeretében, hogy V. György királyon például morfium- és kokaininjekciókkal eutanáziát követtek el, de nemcsak azért, hogy a királyt megóvják a hosszas haldoklás okozta szenvedéstől és a méltóságának elvesztésétől, hanem azért is, hogy halálhíre a legfontosabb újságban, a The Times reggeli kiadásában jelenhessen meg először, ne pedig az esti lapokban. Illetve ne feledjük, vannak még sötét titkaik, például ott voltak II. Erzsébet elmegyógyintézetbe zárt unokatestvérei, illetve Diana hercegné 1997-es halálával kapcsolatban is előszeretettel terjesztettek meredek elméleteket a rajongók.

V. György Király (Fotó: The Print Collector via Getty Images))

A 70-es szám lenne a titok nyitja?

Mások azt terjesztik a közösségi oldalakon, hogy azért várnak a bejelentéssel, mert a 70. uralkodási év sokkal szebb, mint a 69, és a gyászjelentésen is jobban mutatna a kerek szám. De akkor azt is vegyük figyelembe, hogy évente felröppennek a pletykák az uralkodó haláláról. Pont a tavalyi kórházba kerülésekor is elterjedt a halálhíre, ahogyan 2019-ben is elindult ez a feltételezés, amit aztán a királyi szakértőknek kellett megcáfolniuk. Előtte egy évvel az terjedt futótűzként, hogy a királynő 2019. január ötödikén fog meghalni.

A királynő esetleges halálának eltitkolása egyébként még csak nem is a leghajmeresztőbb elmélet, amely a királyi családdal kapcsolatban született: van olyan, mi szerint II. Erzsébet földönkívüli, alakváltó hüllő, az Illuminati tagja, de olyan is, hogy Károlynak és Dianának volt egy eltitkolt lánya, vagy hogy Károly herceg valójában vámpír.
De hát a konteóhívők már csak ilyenek, állandóan szükségük van valami megbotránkoztató témára, de eddig mindig kiderült ezekről a hírekről, hogy semmi alapjuk sincs. A királyi családdal kapcsolatos elméletek nagyjából annyira igazak, mint hogy Paul McCartney-ből kettő létezik, vagy Elvis Presley és Michael Jackson is úgy szálltak ki a show-bizniszből, hogy elterjesztették saját halálhírüket, és azóta vígan élnek tovább valahol a világban a hírnév súlyos nehezéke nélkül.

Forrás: Slate Magazine, Kiemelt kép: Getty Images