Alig néhány nappal azután, hogy az orvosai eltanácsolták a hivatalos programoktól, a 95 éves uralkodót vezetni látták Windsorban.

II. Erzsébet királynőről köztudott, hogy a lovak mellett a vezetés a másik kedvenc hobbija, így amikor csak teheti, volán mögé ül. (Sőt, 18 éves korában, a második világháborúban teherautó-sofőrként teljesített szolgálatot, illetve autószerelőnek is kiképezték. A királynő a királyi család egyetlen női tagja, aki belépett a fegyveres erőkbe, és ő az egyetlen élő államfő, aki szolgált a második világháborúban.)
Nemrég kórházba került, és orvosai tanácsára legalább két hetet pihenéssel kell töltenie, emiatt több programot is le kellett mondania, mint amilyen a Glasgowban megrendezett, jelenleg is zajló COP26 klímakonferencia, amin fia, Károly herceg helyettesíti őt, ráadásul a jövőben mindig kisérővel kell megjelennie. (De ez csak az egyik olyan szabály, amelyhez igazodnia kell.)

Erzsébet még hercegnőként 1945-ben. (Fotó: Keystone/Getty Images)

Azonban a 95 éves uralkodó úgy tűnik, nem ágyban képzeli el ezt az időszakot: hétfőn már a metálzöld Jaguárja kormánya mögött ült kendőt és napszemüveget viselve – a szemtanúk szerint a corgijait vitte ki a windsori birtokra sétálni. Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan megjelent a a kórházban tett látogatása óta.

A Buckingham-palota szerint nincs ok az aggodalomra, a királynő jó egészségnek örvend, és bár a nagyobb rendezvényeket valóban kihagyja az elkövetkező hetekben, de „ez idő alatt továbbra is végezhet könnyű, íróasztalos feladatokat, beleértve néhány virtuális meghallgatást” – idézi a BBC.

A királynő egész októberben elég elfoglalt volt, az egyik hivatalos eseményen pedig sétapálcát kellett használnia. A szóvivője szerint mindezek ellenére csak vonakodva fogadta el orvosai tanácsát, hogy ne vállaljon szerepléseket, október 26-án például videokonferencia keretében fogadta a nagyköveteket a windsori kastélyból.

II. Erzsébet királynő 1958-ban. (Fotó: Bob Haswell/Express/Getty Images)

Boris Johnson, brit miniszterelnök – aki hetente találkozik egy személyes audiencián a királynővel – is megerősítette, hogy Erzsébet „jó formában van”. A miniszterelnök így nyilatkozott: „Csak követnie kell az orvosai tanácsát, és pihennie kell, és szerintem ez a legfontosabb. Az egész ország minden jót kíván neki.”

forrás: BBC Kiemelt kép: Getty Images