II. Erzsébet királynő mostantól egyetlen hivatalos eseményre sem mehet kíséret nélkül

Az új szabályt azután hozták, hogy a 95 éves uralkodó múlt héten hirtelen kórházba került.

A Buckingham-palota közlése szerint II. Erzsébet nem szívesen mondta le a tervezett észak-írországi utazását, miután kiderült, hogy egy éjszakát kénytelen kórházban tölteni a hirtelen felmerült orvosi kivizsgálások miatt. A kivizsgálás okát nem kívánták elárulni. Szerencsére az uralkodó másnap el is hagyhatta az intézményt, de az egészségügyi szakemberek tanácsára napjait pihenéssel tölti. Azért is okozott nagy rémületet a királynő kórházba kerülése, mert utoljára 2013 márciusában szorult orvosi segítségre, sőt az elmúlt 40 év alatt csupán öt alkalommal volt kórházban.

Kell egy B-terv

Egy jelentés szerint a legutóbbi eset után döntöttek arról a palotában, hogy II. Erzsébet királynő többé nem vehet részt a hivatalos eseményeken egyedül, és innentől kezdve mindig gondoskodni kell arról, hogy egy másik, magas rangú családtag is mellette legyen, aki helyettesíteni tudja, ha egészségügyi állapota mégsem engedi meg neki a részvételt. Az új munkamodell azért is fontos a családnak, hogy ne okozzanak csalódást a közvéleménynek. Egyébként nem szokatlan a brit uralkodócsaládtól, hogy többen is részt vesznek egy-egy eseményen, de mostantól ez kötelező.

A brit uralkodócsalád a G7-csúcstalálkozón, Cornwallban Fotó: Jack Hill – WPA Pool/ Getty Images

A The Telegraph szerint, miután az uralkodó (akiről köztudott, hogy tényleg csak a legvégső esetben mond le hivatalos eseményt) visszatért a windsori kastélyba, és kizárólag „kevésbé megterhelő feladatokat” lát el. A Times of London úgy tudja, a királynő még mindig sokat pihen, olyannyira, hogy még a szokásos vasárnapi istentiszteleten sem vett részt, sőt a soron következő eseményeken való részvétele is bizonytalan.

Forrás: Page Six, Kiemelt kép: Chris Jackson/Getty Images