A brit uralkodó híres a remek humoráról, amit a beosztottjai előtt sem fél megcsillantani. Egyikük visszaemlékezett egy olyan esetre, amikor ez a tulajdonsága különösen jól jött.

II. Erzsébet királynő híres humorérzékéről, és az uralkodó gyakran szakít időt arra, hogy kis színt vigyen az egyébként komoly alkalmakba is. Ez pedig sokszor bizonyult hasznosnak, mert akadt olyan eset, amit humorérzék nélkül elég nehéz lett volna kezelni még egy átlagember számára is. 

Meglepő találat

Charles Oliver, a királynő egykori inasa a Dinner at Buckingham Palace (Vacsora a Buckingham Palotában) című könyvében idézte fel azt a történetet, amikor II. Erzsébet királynő egy elpusztult meztelencsigát talált a tányérján. A királyi beosztott megjegyezte, hogy az uralkodónő és néhai férje, Fülöp herceg jellemzően jegyzetfüzetek mellett étkezett, amelyekbe feljegyzéseket készíthettek az étkezésükről, amelyeket aztán visszaküldtek a konyhába.

A királynő állítólag egyáltalán nem finnyás, ha a saját étkezéséről van szó (kép: Getty Images)

Ez a szokásuk pedig különösen jól jött egyszer, amikor egy nemkívánatos fogást fedeztek fel a salátájukban. „Egyszer az inasok, miután a vacsora után elkezdték leszedni az asztalt, egy leszakított jegyzetlapot találtak az asztalon, amire egy meztelencsiga élettelen testét helyezték”  – írja Oliver a könyvben, hozzátéve, hogy az uralkodó hagyott egy üzenetet is. „Azt írta: »Ezt találtam a salátában – megennék helyettem?«”

Figyelmes vendéglátó

Az emlékezetes pillanattól eltekintve Oliver szerint a királynő jegyzettömbje többnyire üres marad, mivel „nem kényes az ételekre”, és szinte bármit szívesen megeszik. Megjegyezte azonban, hogy Erzsébet királynő igenis alkalmazza a jegyzettömböt, amikor vendégeket fogad vacsorára, mivel így könnyedén feljegyzést készíthet a vendégei kulináris ízléséről és ha valami esetleg nem tetszett nekik, hogy a konyhai személyzet a jövőben referenciaként használhassa azokat. „Ezeket a diszkrét jegyzeteket a konyha elteszi arra az esetre, ha a vendég esetleg újra eljönne” – teszi hozzá Oliver.

Nem királyi az ízlése

A királynő jellemzően a viszonylag egyszerű ételeket szereti, a reggeli állítólag egy „egyszerű csésze teából és kekszből, majd egy tál gabonapehelyből áll” – írja Katie Nicholl, a királyi életrajzíró, az ebéd pedig a királynő korábbi szakácsa, Darren McGrady szerint gyakran tartalmaz grillezett halat párolt spenóttal vagy cukkinivel, kedvenc desszertjét pedig akár mi magunk is elkészíthetjük.

 

Forrás: Independent Kemelt kép: Getty Images