27 furcsa vagy megdöbbentő szabály a brit királyi családban

Miért kell mindig egy szett fekete ruhát is pakolni a családtagoknak utazáshoz? Miért nem játszhatnak Monopolyt, miért nem ehetnek kagylót és miben tér majd el Fülöp herceg temetése a szabályoktól? Összegyűjtöttük a legérdekesebb protokoll előírásokat a Buckingham-palotából, amiket a család összes tagjának be kell tartani.

Fülöp herceg halála az egész világot megrendítette. Nem csak a család tagjai, de számos híresség tisztelgett a közösségi médián keresztül a 99 éves korában elhunyt uralkodó előtt. Barack Obama például azt írta róla az Instagramon, hogy különösen kedves és szellemes emberként ismerte meg, és hogy Fülöp herceg megmutatta a világnak, mit jelent támogató férjként élni egy nagyhatalmú nő mellett. David Beckham azt írta, hogy elsősorban szerető férj, apa és nagypapa volt, pedig nem mellesleg fontos közszereplő is. Mindenki úgy érezte, hogy meg kell emlékeznie róla. Elsőként természetesen a Buckingham-palota adott ki hivatalos nyilatkozatot a herceg haláláról, ahogy azt a protokoll kívánja.
A királyi család élete ugyanis nem csak szép kalapokról, utazásokról, fényűző vacsorákról szól, hanem nagyon szigorú szabályokról, amelyektől nem szabad(na) eltérni. Ha nézted A korona című sorozatot a Netflixen, akkor ezek közül többel is találkozhattál már, de számtalan egyéb furcsasághoz kell még tartani magukat a királyi család tagjainak. Ezek közül szemezgettünk:

 • A protokolláris eseményeken a királynő megszólítása első alkalommal „Your Majesty”, ezt követően „Ma’am”, azaz királyi felsége, majd asszonyom. még a közeli családtagoknak is ezt a titulust kell használniuk vele szemben. A többiekre a „Your Royal Highness” megnevezést kell alkalmazni.
 • A királyi család nem politizálhat, olyannyira, hogy nem is szavazhatnak, és a semlegesség jegyében nyilvánosan sem beszélhetnek politikai nézeteikről.
 • A királyi családban kötelező a királynő előtt tisztelgés: a férfiak fejet hajtanak előtte, míg a nők pukedliznek. Ez csak az alattvalók számára kötelező, külföldi vendégek esetén nem, bár sokan megteszik.
 • A család egyetlen tagja sem adhat autogramot, és közös szelfit sem kérhetünk velük. 

Ezt a szabályt nem mindenki tartja be, de láthatóan senki nem örült az ír fiú próbálkozásának (Fotó: Getty Images)

 • Egy 1772-es királyi házasságról szóló törvény szerint a királyi leszármazottaknak minden esetben az uralkodó jóváhagyását kell kérniük a házassághoz.
 • A királyi esküvői csokornak tartalmaznia kell a mirtuszt. Ez a virág a szerelem, Vénusz szimbóluma. Ugyanakkor a női ártatlanság virága is, a menyasszony szüzességét, érintetlenségét jelképezi.
 • Esküvő előtt minden esetben a királynő dönt arról, melyik családi tiarát viselheti a menyasszony a nagy napon.  
 • A tiarákat mindig pontosan kell elhelyezni: 45 fokos szögben viselendő a fej közepén. 

Így kell állni a tiarának! Katalin, Eugénia és Meghan Markle az esküvői tiaráikban (Fotó: Getty Images)

 • Bár a 12. században III. Eduárd király betiltotta a szőrmeviselést a családban, ezt már többször is megszegték a család nőtagjai.
 • Meghívás esetén – amely csakis krémszínű borítékban érkezhet –

  fontos öltözködési szabályoknak kell megfelelniük.

  Ha reggelre érkezett a meghívás, a férfiaknak szürke vagy fekete kabát, szürke vagy sárga mellény, és szürke csíkos nadrág van előírva. Emellett a keménykalapot és a mellénnyel megegyező árnyalatú kesztyűt is kell viselniük. A nőknek egy fokkal könnyebb dolguk van, nappali ruhát vagy kosztümöt is választhatnak, de számukra is kötelező a kalap és a kesztyű, sőt, a magassarkú és a kézitáska is. Ha a meghívás egy black tie típusú eseményre érkezett, akkor a férfiaknak csokornyakkendőt kell kötni a szmokinghoz, a hölgyeknek pedig kisestélyit vagy koktélruhát kell ölteniük. Ennél csak a white tie típusú rendezvények rangosabbak, ahol a férfiaknak frakk és csokornyakkendő van előírva, a nők számára pedig nagyestélyi, hosszú ujjú kesztyűvel és drága ékszerekkel, akár tiarával is.

 • A család tagjaitól megkövetelik, hogy a hivatalos utakon minden ajándékot (még ha az csúnya, haszontalan is) kedvesen el kell fogadniuk.
 • Tiltólistás étel náluk az osztriga, mivel ettől az ételtől lehet leginkább ételmérgezést kapni. Úgy hírlik, hogy ezt a szabályt a királynő be is tartja, de fia, Károly szívesen fogyasztja a tenger gyümölcseit, sőt Vilmost és Katalint is látták már osztrigát fogyasztani. 
 • Vacsora közben a királynő azzal kezd először beszélgetni, aki tőle jobbra ül, és csak a második étel felszolgálása után szól csak a bal oldalán elhelyezkedő személyhez. Ha a királynő abbahagyja az evést, mindenkinek le kell tenni az evőeszközt, ha pedig feláll, mindenkinek fel kell állnia.

Ha vacsora közben a királynő abbahagyja az evést, mindenkinek le kell tennie az evőeszközöket. (Fotó: Getty Images)

 • Amikor egy királyi családhoz tartozó személy külföldre utazik, fekete ruhával is kell készülnie egy esetleges hirtelen halálesetre felkészülve.
 • A nőknek minden hivatalos rendezvényen kalapot kell viselniük. Minél különlegesebb, annál jobb. 

II. Erzsébet királynő unokájával, Zara Phillipsszel (Fotó: Getty Images)

 • Szenteste mindig pontban 18 órakor bontják ki az ajándékokat. Erre eddig rendszerint Fülöp herceg adott engedélyt, nem tudni, ezután hogy lesz.
 • A gyereknek kötelező a nyilvánosság előtt bájosan, kedvesen viselkedni és illedelmesen integetni.
 • Talán a legfrucsább mind közül az a szabály, ami szerint a családtagok nem játszhatnak Monopoly társasjátékkal, mert a protokoll szerint ez a játék esetleg kapzsiságra nevelné őket, illetve mert e játék közben könnyen elfajulhatnak a kedélyek. (Állítólag ezt a szabályt kevésbé veszik komolyan.)

A királyi család apróságai egészen kicsi korukban megtanulják, hogyan kell viselkedni (Fotó: Getty Images)

 • Noha nem kötelező szabály, de erősen ajánlott, hogy a család gyerektagjai egészen korán kezdjenek nyelvet tanulni. György herceg és a kis Sarolta hercegnő például már spanyolul tanulnak. 
 • A királynő azért jár feltűnő, sokszor neonszínű ruhában, hogy könnyen kitűnjön a tömegből.
 • Az sem mindegy, hogy ülnek le a nők királyi családban: térdnél vagy bokánál kötelező összekulcsolni a lábakat. 

Kate Middleton általában a térdeit keresztezi (Fotó: Chris Jackson/WPA Pool/Getty Images)

 • Nem véletlenül nem lehet látni erős szemfestéket vagy rúzst a család tagjain. A palota elvárja a visszafogott, természetes sminket és frizurát a nyilvános eseményeken.
 • A királyi család tagjainak a mutatóujjukkal és a hüvelykujjukkal kell megfogniuk a teás csésze fogantyúját, miközben a középső ujjal egyensúlyozzák a csészét. Fontos, hogy a kisujj sosem lehet nyújtva! De ez még nem minden: kizárólag egy helyen érhetnek a szájukkal a csészéhez, és a kevergetésre is ügyelni kell: nem körbe-körbe, hanem előre és hátra, hogy még véletlenül se koccanjon a kanál a csészéhez.

A kisujjat pedig behajlítva kell tartani (Fotó: Getty Images)

 • Mivel Erzsébet királynő gyűlöli a fokhagymát, azt soha nem szolgálnak fel a palotában, de a fűszerekkel is csínján kell bánniuk. Vacsorára sem burgonyát, sem tésztát nem szolgálhatnak fel, de a rizs sem tartozik a kedvencei közé.
 • Nem titok, hogy a királynő rajong a kutyáiért, így ők is ínyenc menüben részesülnek, amelyet séf készít el és egy inas tálal fel nekik. 

II. Erzsébet királynő egyik corgijával 1970-ben (Fotó: Getty Images)

 • Ha valaki meghal a királyi családban, a hivatalos bejelentés után az összes középületen félárbocra eresztik az angol zászlókat, illetve a temetés napjáig nemzeti gyász kezdődik. Fülöp herceg halála után, vagyis a gyászidőszakban II. Erzsébet királynő mellőzi a hivatalos tevékenységeket, és a temetés után további 14 napig tart majd a gyászidőszak.
 • Fülöp hercegnek a protokoll szerint állami temetés járna, de többször kijelentette, ő inkább szűk, családi temetést szeretne. Azt is visszautasította, hogy a Szent James-palota kápolnájában felravatalozzák, ahogyan azt a protokoll előírja.

  Fülöp herceget április 17-én, brit idő szerint 15 órakor helyezik végső nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában.

  A jelenlegi koronavírus-korlátozások értelmében az Egyesült Királyságban temetési szertartáson legfeljebb 30 ember tartózkodhat, és a hírek szerint a királyi család ehhez alkalmazkodik. A televízió élőben közvetíti a szertartást.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 74 évig voltak házasok, legfőbb támaszai voltak egymásnak (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images, További képek: Getty Images, Pinterest, Instagram
Forrás: cosmopolitan.com