Rend a lelke mindennek, illetve aki korán kel, aranyat lel – gondolhatta az a hetvenes éveiben járó angliai nő, aki nemrég úgy döntött, hogy leselejtezi a holmijait és alaposan kitakarítja a lakását. De azt talán még az álmaiban sem gondolta, hogy az értéktelennek tartott ékszerei közt egy valódi kincsre bukkan.

A neve elhallgatását kérő northumberlandi asszony egy zacskóba gyűjtötte össze az évek során felhalmozott, olcsó ékszereit, és mielőtt a kukába borította volna a tartalmát, szomszédja javaslatára úgy döntött, hogy megnézeti először egy szakértővel, hátha kaphatna értük pár fontot. 

„A hölgy egy zacskónyi ékszerrel sétált be hozzánk, egy másik találkozóra sietve” – emlékezett vissza Mark Lane, az észak-tyneside-i North Shieldsben működő Featonby aukciósház munkatársa a Daily Mailnek. Az ékszerész elmondta, hogy a követ egy dobozban tartották a nő jegygyűrűivel és más kis értékű ékszerekkel együtt.

Nem minden gyémánt egyforma

A gyémántok értékét az úgynevezett 4 c alapján szokták meghatározni, amelyek nem mást takarnak, mint a csiszolást (cut), színt (colour), tisztaságot (clarity), és súlyt (carat). 1 karát 0.2 grammnak felel meg. Az 1 karátos, megfelelő színű és tisztaságú kő ára több millió forint. Vagyis nagyjából 1 gramm súlyú gyémánt ára megegyezik 1 kg arany árával.
A hölgy által talált kövön nagyon kis zárványok találhatóak, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, csak 10-szeres nagyítás mellett, emellett csaknem teljesen színtelen (erre utal a H kód), ami a legértékesebb gyémántok közé tartozik, és összesen 6,838 grammot nyom. 

„A kő elég nagy volt, nagyobb, mint egy egyfontos érme, ezért azt gondoltam először, hogy cirkónium-dioxid, egy szintetikus gyémánt hasonmás. Két-három napig az asztalomon hevert, mielőtt használtam volna a gyémántvizsgáló gépet.” Az aukciós ház munkatársai ezután maguk is megdöbbentek az eredményen: a viccből elvégzett vizsgálat megállapította, hogy gyémántról van szó. A követ ezután elküldték a londoni partnereiknek, majd a belgiumi Antwerpenbe is, ahol szakértők hitelesítették az eredményt, mégpedig azt, hogy egy 34,19 karátos, rendkívül ritka HVS1 gyémántról van szó, aminek értékét nagyjából 2 millió fontra (kb. 850 millió forint) becsülik.

Amikor értesítették a fejleményekről, a nyugdíjas nő alig akart hinni a fülének. Nem is csoda: az aukciós ház vezetője szerint a szerencsés ügyfelük tavaly, egy bolhapiacon szerezte a csillogó követ, nyilvánvalóan a valódi értékének a töredékéért.

A gyémánt – ami a felfedezésének története miatt a Titkos Kő (Secret Stone) nevet kapta az aukciósháztól, – november 30-án 12 órakor kerül árverezésre a Featonby’s-ben.

Forrás: Daily Mail, itv.com Kiemelt kép: Getty Images