Szuperhatékony módszerek a fehér tornacipő tisztítására

A fehér tornacipő a legtöbb gardrób alapdarabja, hiszen gyakorlatilag mindenhez viselhetjük. Egyetlen hátránya, hogy nagyon könnyen bekoszolódik. Gyors és kényelmes megoldásnak tűnhet egyszerűen bevágni őket a mosógépbe, de ez akár tönkre is teheti a cipőnket.

Vannak holmik, amelyek rendben tartása és tisztítása különleges módszereket igényel. Ilyen kényes dolgok például az ékszerek (itt írtunk róla, milyen házi praktikákkal őrizhetjük meg a csillogásukat), vagy a fehér ruhák, cipők. (Persze van, aki úgy van a fehér cipővel, hogy egyáltalán nem takarítja, úgyis egy perc után koszos lesz újra.) A nedves törlőkendő igazi jolly joker, a babapopsi mellett fehér edzőcipőnket is tisztíthatjuk vele, egy rohanós hétköznapon pont jó „tűzoltásnak”. Ennél a sufnituning megoldásnál azonban vannak speciálisabb és hatékonyabb módszerek is arra, hogy hófehérré varázsoljuk a lábbelinket. Különböző anyagokból készült cipőkre különböző otthoni trükköket ajánlunk, az viszont mindegyikben közös, hogy minél hamarabb esünk neki a foltoknak, annál hatékonyabb lesz a tisztítás.

Fotó: Getty Images

Klasszikus vászon

A fehér vászoncipő tisztítására az alábbiakra van szükség:

 • fogkefe
 • 3 teáskanál szódabikarbóna
 • 1 teáskanál fehér ecet
 • Puha törlőrongy vagy papírtörlő
 • folteltávolító szivacs vagy stift

Először is távolítsuk el a cipőfűzőket, hogy könnyedén hozzáférhessünk a cipő összes részéhez. Csapkodjuk össze néhányszor a cipők talpát, hogy megszabaduljunk a rászáradt szennyeződéstől, például sártól. Egy száraz fogkefével vagy puha sörtéjű kefével dörzsöljük át a cipőt, hogy eltávolítsuk a maradék, „könnyen mozduló” szennyeződést. Ne hagyjuk ki a talpat és a cipő nyelvének széleit sem. Ezután következik a szódabikarbónás-ecetes bevetés. Egy kis tálban keverjük össze a szódabikarbónát az ecettel, hogy krémállagot kapjunk. Mártsuk bele a fogkefét a keverékbe, és kenjük be vele az egész cipőt, finoman dörzsölgetve, hogy eltávolítsuk a koszt és a foltokat. Hagyjuk megkeményedni a keveréket a cipőn. Amikor már teljesen száraz, keféljük le a nagyobb darabokat, a maradékot pedig töröljük le egy puha ronggyal vagy papírtörlővel. Az olyan makacs foltok esetében, amik nem moccannak (például fű vagy vér), használjunk folteltávolító stiftet vagy szivacsot: miután bekentük vele a foltokat, várjunk 5 percig, mielőtt leöblítjük forró vízzel és folyékony mosószerrel. A gumitalp tisztításához hívjunk segítségül speciális folteltávolító szivacsot (vagy stiftet): nedvesítsük be sima vízzel a szivacsot, és töröljük át vele a talpat, az oldalperemét se felejtsük ki. Nedvesítsünk meg egy tiszta törlőruhát vagy papírtörlőt, és törölgessük át vele a cipőt. Hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt felvennénk.

Finom bőr

A bőrcipő tisztításához másféle eszköztárra lesz szükségünk:

 • fogkefe
 • folyékony szappan
 • 1 csésze meleg víz
 • folteltávolító szivacs
 • puha rongy
 • fehér papírtörlő

Miután eltávolítottuk a cipőfűzőt, először egy száraz fogkefével vakarjuk le az olyan szennyeződéseket, amelyek  „könnyen adják magukat”. Keverjünk el egy pár csepp folyékony szappant egy csésze meleg vízben. Mártsuk bele a fogkefét a szappanos vízbe, és finoman dörzsöljük át vele a cipőt. Ezután egy folteltávolító szivaccsal tüntessük el a foltokat és koszcsíkokat (lásd fentebb). Egy puha ronggyal töröljük át a cipőt. Ha befejeztük a tisztítást, tömjük ki a cipőt fehér papírtörlővel, hogy minden nedvességet beszívjon, és megtartsa a cipő alakját, amíg megszárad. Hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt felvennénk.

Kényes gyöngyvászon

A lyukacsos textilből készült cipő fehérségének visszanyeréséhez az alábbi tisztítóeszközökre lesz szükségünk:

 • fogkefe
 • 1 teáskanál folyékony mosópor
 • meleg víz
 • puha rongy
 • folteltávolító szivacs
 • folteltávolító toll
 • fehér papírtörlő

A gyöngyvászon egy kényes anyag, amely könnyen és látványosan tud sérülni. Amikor ilyen anyagból készült cipőt tisztítunk, tartsuk észben, hogy finomabb eszközökkel és mozdulatokkal dolgozzunk, mint az erősebb anyagok (például vászon) esetében. Puha sörtéjű fogkefét válasszunk, és finoman simogassuk le a cipőről a könnyen eltávolítható szennyeződéseket. Tegyünk egy kis folyékony mosóport egy tál meleg vízbe, és mártsunk bele egy puha rongyot. Körkörös mozdulatokkal töröljük át a cipőt a ronggyal. A makacs foltokra használjunk szappanos vizes fogkefét vagy folteltávolító stiftet/szivacsot.

Semmiképp ne áztassuk vízben a gyöngyvászon cipőt, mert megsérülhet a belseje, illetve eldeformálódhat az alakja.

Inkább egy nedves ronggyal töröljük át a cipő külsejét. A belsejét pedig tömjük ki fehér papírtörlővel, hogy a cipő tartsa az alakját, és várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon a levegőn, mielőtt újra felvennénk. 

Fotó: Getty Images

Extra tippek

Vannak, akik a fogkrémre esküsznek, ha fehér cipő tisztításáról van szó. Természetesen csak a fehér, hagyományos (nem gél állagú) fogkrém működhet. A fogkrémet körkörös mozdulatokkal vigyük fel a cipőre, hagyjuk hatni, majd nedves ronggyal töröljük le. Szükség esetén ismételjük meg az eljárást. A cipőre fröccsent olajfoltot mosószeres vagy samponos meleg vízzel is megpróbálhatjuk kiszedni. Megosztó kérdés, hogy a cipőt be szabad-e tenni a mosógépbe. Bőr és vászoncipőt semmilyen esetben sem szabad mosógépben mosni (előfordulhat, hogy feloldja a ragasztót, és tönkremegy a lábbeli). Az edzőcipőt viszont moshatjuk a gépben, gyenge programon, mosózacskóban.

Ne feledkezzünk meg a cipőfűzők tisztításáról sem, hiszen hiába szép fehér a cipőnk, ha koszos a cipőfűző. Fehérítős vízben áztassuk egy kicsit a fűzőket, majd mosózsákban tegyük be a mosógépbe. 

Kiemelt kép: Getty Images