Már letölthető az az applikáció, amely segít, hogy a legbiztonságosabb háztartási vegyszereket válasszuk.

Már letölthető Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, a Tudatos Vásárló mobil app. Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.
Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásra, növelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot.

Az Eurobarometer legutolsó adatai szerint a magyarok 69-88%-a tart a hétköznapi vegyszerek hatásaitól, 31% kifejezetten nem gondolja úgy, hogy ezek biztonságosak lennének az egészségre és a környezetre. A Nielsen és a TVE 2018-as felmérése szerint az emberek háromnegyedének fontos, hogy a tisztítószerek ne legyenek károsak az egészségre, 63% a környezetbarát tulajdonságokat is fontosnak tartja. Ugyanakkor 87%-uk nem tudta felidézni, hogy találkozott-e minősített környezetbarát termékkel. És a márkahűség mellett a termékek korlátos elérhetősége vagy észrevehetősége a fő indoka annak, hogy nem is vásárolnak ilyeneket – ezt mintegy 30% állította.

Illusztráció: Tudatos Vásárló

Hiába a jó szándék, még mindig nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyek összetevői allergizáló hatásúak, károsítják a hormonrendszert vagy akár a termékenységet. Ezeknek az összetevőknek a hatása lehet minimális egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az akár egész életen át mindennap használt vegyszerek összeségéből ezek a hatások hogyan adódnak össze és hogyan fokozódnak. Ezért szükséges a fokozott elővigyázatosság. 

Itt az app – de mire jó?

„A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos” – ismerteti Gulyás Emese, az applikációt megálmodó és létrehozó Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. A Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis abban segít, hogy kiválaszthassuk a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószereket. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait.

„A Tudatos Vásárló app-pal egy olyan eszközt hoztunk létre, amivel bárki már ott, a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat) magának, családjának és a Földnek”

– magyarázza Gulyás Emese. A tisztítószerek zöldítése belépő szint a fenntartható otthon felé: itt már vannak egészségre kevésbé káros, környezetbarát alternatívák, csak eddig nehéz volt megtalálni őket. Ha valaki már váltott hiteles környezetbarát szerekre, további lépéseket is tehet, például csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy szép lassan átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán az otthonát  – ebben a változási folyamatban is segít a Tudatos Vásárló applikáció kihívások funkciója.

Hogyan működik?

A legegyszerűbb, ha a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára, és az applikáció a következőket is elárulja a háztartási tisztítószerről:

  • az összetevőit a termék biztonsági adatlapja alapján – ez részletesebb, mint a csomagoláson feltüntetett összetevő-lista,
  • hogy kockázatos-e az egészségre,
  • hogy kockázatos-e a környezetre,
  • hogy van-e hiteles környezetbarát minősítése,
  • ha a terméket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte, a teszt részletes eredményeihez egy kattintással hozzá is férhetünk
  • az áru végső értékelését – az összetevők egészségi- és környezeti hatása alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket (lásd később).

A Tudatos Vásárló applikációval jobban megismerhetik a termékeket a felhasználók, mintha csak elolvasnák a címkét. Az árukról szerepelnek olyan információk is, amelyek a címkén nem, hanem csak a külön és sokszor hosszadalmas úton elérhető termékbiztonsági adatlapon érhetőek el. Emellett az applikáció kiemeli, rendszerezi és értékeli a legfontosabb egészségi és környezeti információkat – időt és utánjárást spórolva meg a használóknak.

Az app-pal tájékozódhatunk vásárlás előtt vagy közben, a terméktalálatokat szűrhetjük egészségi vagy környezeti kockázatosság, környezetbarát minősítés, terméktesztelés, a TVE értékelése vagy márka szerint.

Háztartási tisztítószert nem vásárolunk nap mint nap, emiatt könnyen elfelejtjük, melyik volt az a mosószer, felmosó- vagy mosogatószer, ami legutóbb bevált. Ha az app segítségével rátalálunk egy kíméletes és hatékony zöld termékre, akkor elmenthetjük a kedvencek közé, hogy legközelebb már tudjuk, mit keressünk, illetve ajánlhatjuk másoknak is. Az alkalmazásból azt is megtudhatjuk, melyek a népszerű zöld termékek: a más felhasználók által leginkább kedvelt, kedvező környezeti hatású, kisebb egészségi kockázatú termékek. 

Illusztráció: Tudatos Vásárló

Három kategória segít

A háztartási tisztítószerek kiválasztásában a közúti jelzőlámpákhoz hasonlatos besorolási rendszer segíti a vásárlót. Az adott kategóriában legjobb eredményt elért termék mindig zöld színt kap. A többi termék besorolásának alapja, hogy a legjobb termékhez képest milyen eredményt ért el.

Jó választás! 

Ezek az adott termékcsoport legjobbjai. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek. Ezeket használd, ha minimalizálni akarod az egészségi és környezeti kockázatokat.

Válts zöldebbre!  

Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, mint a zöld értékelést kapottaké, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

Használd körültekintően! 

Használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ezekkel a szerekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni azon, valóban szükség van-e rájuk, helyettesíthetők-e mással. Ebben a kategóriában ritkán szerepel minősített környezetbarát termék.

Min múlik, melyik termék milyen pöttyöt kapott?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az applikációban szereplő terméket egy szakértők részvételével kidolgozott egységes módszer alapján értékelte, majd három kategóriába sorolta. Az értékelés során figyelembe vették a tisztítószer összetevőinek tulajdonságait. Pontozták a gyártók, forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat, azt, ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja, illetve ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett. Emellett a termékjellemzők közül figyelembe vették a termékcímkén szereplő veszélyességi jelzéseket, ahogyan azt is, ha az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul független minősítő által minősített környezetbarát termékek jobb értékelést kaptak.
Az applikáció, amelynek elkészültét a  Green&Safe LIFE-styles projekt keretében az Európai Unió LIFE alapja támogatta és az Agrárminisztérium társfinanszírozta, letölthető a Google Play webáruházból és az Apple Store-ból is.

(Forrás: Tudatos Vásárló, kiemelt kép: Unsplash)