Jó esetben a vendégek előre szólnak az érkezésükről, így van idő a lakást kicsinosítani. Rosszabb esetben azonban az embernek csak egy fél óra áll rendelkezésére, hogy rendet teremtsen a lakás stratégiai pontjain. A következő tippeket ekkor érdemes bevetni.

Nappali tunning

A mikroszálas törlőkendő jó barátunk, ha hirtelen vendégek toppannak be hozzánk. A TV-t, a kávézóasztalt és a szemmagasságban álló polcokat percek alatt portalaníthatjuk vele, de a szőnyegen végighúzva remekül összeszedi a hajszálakat és morzsákat is. Ami az itt-ott heverő magazinokat és könyveket illeti, csoportosítsátok őket egy kupacba a rend kedvéért, a távirányítókat állítsátok katonás sorba egymás mellé, végül rázzátok fel a kanapé párnáit is. Mindez 10 perc alatt megvan, mégis olyan hatást kelt, mintha előtte órákig rendezkedtetek volna.

Fürdőszobai rendszerezés

A fürdőszobaszekrény a legjobb esetben is valahol a takarítási lista utolsó pontjai között szerepel, pedig itt tényleg nagyon egyszerű rendet tartani. Azokat az eszközöket, amikre nincs mindennap szükség, egyszerűen tegyétek kosarakba, üvegekbe vagy neszesszerekbe – így nem fognak elkallódni. A mindennapos tárgyakat – például fogkefe, fogkrém, borotva – a mosdókagylón egy csinos tálcán gyűjtsétek egy kupacba, a rend benyomását mímelve. Ha már megérett a kád a tisztításra, akkor egyszerűen húzzátok be a zuhanyfüggönyt, a földre lehullott hajszálakat pedig szedjétek össze bevizezett törlőkendővel.

Állatszőr elleni támadás

Az állatszőrrel vívott harc a kutya– és macskatartók számára nem ismeretlen fogalom. Szerencsére erre is létezik megoldás: húzzatok fel egy gumikesztyűt, dörzsöljétek hozzá a karotokhoz, aztán húzzátok végig a kanapén, a fotelon, a székek kárpitján. Az elektromosság miatt az állatszőr rátapad a kesztyűre és remekül összeszedi a pihéket a textíliákról.

Praktikák az előszobába

Itt egy kendő, ott egy kalap, levelek, kulcsok, napszemüveg, párját kereső cipő – az előszoba gyakran szalad, hiszen amikor az ember hazaér, mindent itt dob le magáról. Számunkra ez persze nem zavaró, de ha a vendéget a lakásba belépve rögtön ez a látvány fogadja, örülhetünk, ha nem szalad el sikítva. Tehát a feladat a következő: a szennyes kosárba dobáljatok bele minden nem kívánatos kelléket, a kulcsot akasszátok fel valahová, a leveleket pedig tegyétek a számítógép mellé rendezett oszlopban. Végül a kosarat dugjátok a hálószobába.

Konyhai trükkök

Amerikai konyhás nappaliknál sajnos elkerülhetetlen, hogy a vendégek belássanak a főzőfülkébe. A praktikus ember azonban nem esik kétségbe akkor sem, ha az egész heti mosatlan gyülekezik a mosogatóban és a konyhapulton. A sütőbe, mosogatógépbe rejtve hamar eltüntethetőek a lustaság bizonyítékai, de a mosogatóba ügyesen besakkozott edények is rendezett hatást keltenek. Akkor is, ha piszkosak.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(goodhousekeeping.com)