Akár a tenger hűs habjai mellett, akár egy hatalmas fa árnyékában a Balaton-parton, vagy éppen a saját otthonotokban merülnétek el egy izgalmas olvasmányban, könyvajánlónk szereplőiben nem fogtok csalódni. Mi is alig várjuk, hogy szépen sorban kézbe vegyük mindegyiket!

Mörk Leonóra: A papagájos ablak

Jaffa Kiadó, 2792 Ft

Manapság, amikor mindenhol tömeg és zaj vesz körül bennünket, nem véletlenül keressük az alkalmat az elvonulásra: kolostorba, ashramba, a hegyek közé, vagy csak egy magányos vidéki házba, bárhová, ami spirituális menedékhelyet kínál. Ma a legnagyobb luxus az egyedüllét és a csend, az esély, hogy csakis magunkkal foglalkozzunk. De vajon megszökhetünk-e a saját életünkből? Örökre? Vagy átmenetileg? Rálátunk-e önmagunkra, ha egyedül maradunk? Felismerjük-e a sorsunk mintázatát mások történetében? Kolléganőnk, Mörk Leonóra könyve egyszerre személyes hangú útinapló, szórakoztató kultúrtörténeti kalandozás és izgalmas belső utazás.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

Corvina Kiadó, 4392 Ft

Nyáry Krisztián nagy íróink, költőink szerelmi életét megörökítő kötetei töretlen sikernek örvendenek. Az Igazi hősök és a Merész magyarok című könyvekben bemutatott példaértékű életek után a szerző ismét a szerelemről, annak nemcsak sors- és személyiségformáló, hanem életpályákat, alkotói korszakokat meghatározó erejéről ír. Ezúttal azonban a képzőművészeté a főszerep: hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, és kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre? Mennyi féle szerelem létezik? Hogyan állít annak emléket egy festő? Megörökíti-e egyáltalán? Még pontosabban tehát: Hogy szerettek ők?

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Rakovszky Zsuzsa: Célia

Magvető Kiadó, 2959 Ft

Rakovszky Zsuzsa új könyve különleges családregény, a családok hiányairól, a negatív töltésekről. Az egymás mellett élő emberek boldogságkereséséről és társas magányáról. Az egymás melletti elbeszélésről. Vonzásokról és taszításokról. Lázadásról és szabadságról. A példák és minták fontosságáról, arról, mi adható tovább és mi szakad meg sorsszerűen a nemzedékek között. A regény elbeszélője évtizedekkel később értesül arról, lehet, hogy van egy lánya – így kerül az életébe a húszéves éves Célia. Miközben egy gyakorlatilag ismeretlen embernek kell apaként segítenie, óhatatlanul rápillant saját élete idegenségére és gyermeki mivoltára is.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Paula Hawkins: A víz mélyén

21.Század Kiadó, 3192 Ft

A várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre. A lány a vonaton című regényhez hasonlóan Paula Hawkins újabb története is megállíthatatlanul sodorja az olvasót a végkifejlet felé, bizonyítva, hogy az írónő nagy ismerője a női léleknek és az emberi ösztönöknek. A szerző második thrillerére két évet kellett várni. De – ahogy az első olvasók egybehangzóan állítják – megérte.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Yrsa Sigurdardóttir: Gének

Animus Kiadó, 3184

Egy fiatal reykjavíki családanyát brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak, aminek tanúja lesz hétéves kislánya is. A bűntettet hamarosan újabb követi, és bár a módszer ugyanaz, a rendőrség semmiféle kapcsolatot nem talál az áldozatok között. Az ügy koronatanújaként szereplő kislányt a gyermekvédelem gondjaira kívánják bízni, ám végül egy pszichológus, Freyja veszi őt ideiglenesen magához, és ezzel ő is bekapcsolódik a vizsgálatba. A magyar olvasók által már ismert és kedvelt Yrsa Sigurdardóttir ezzel a könyvvel került be a skandináv krimiszerzők élvonalába. Munkáját több díjjal is elismerték. A vérfagyasztóan izgalmas történet oldalról oldalra űz minket a végső, megdöbbentő fordulatig.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Andrew Scull: Az őrület kultúrtörténete

Corvina Kiadó, 4792 Ft

Az őrület túlmutat az orvoslás hatáskörén: bármennyire is szeretné a pszichiátria – és azok, akik mentális rendellenességben szenvednek -, hogy ne így legyen, az őrület rejtély marad. Olyan rejtély, amelyet láthatóan nem tudunk megoldani, pusztításának mértékét legfeljebb csökkenteni tudjuk. Andrew Scull szociológus, kultúrtörténész, egyetemi tanár mégis megkísérli a lehetetlent, és egy nagyszabású, tudományos igényű munkában kalauzol el minket abba a világba, ahová egyedül nem mernénk belépni.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Erdős Virág: Hátrahagyott versek

Magvető Kiadó, 2399 Ft

A cím szerencsére csak bizarr fricska. Erdős Virág többéves költői programjának ért fordulópontjához. Az eddig már megjelent és kötetekből eddig kimaradt versek panorámája olyan egyedi módon tudósít napjaink Magyarországáról, hogy ideje ,,hátrahagyni” őket a ma olvasóinak és az utókornak.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Eleonora Galasso: A mai Róma konyhája

Corvina Kiadó, 4792

Róma az élő történelem és az eleven hagyományok városa, ez jelenik meg étkezési kultúrájában, ételei izgalmas sokféleségében és változatosságában. A mai Róma konyhájában Eleonora Galasso, gasztronómiai író, blogger és Instagram sztár fogja a kezünket és kalauzol végig az örök város rejtett ékkövei, az ódon lakóházak, a macskaköves mellékutcák, a palazzók és a ma is élő gasztronómiai hagyományok világában. A könyvben a gyors és egyszerű reggeliktől és vidám al fresco ételektől a találékonyan rögtönzött ebédekig és romantikus vacsorákig minden alkalomra találhatnak megfelelő receptet.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Anna Pasternak: Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme

Noran Libro Kiadó, 3230 Ft

Van egy regény, a Zsivago doktor, benne Oroszország (Szovjetunió) pokolbéli ötven éve a huszadik század első felében, minden rendű és rangú karakterek és egy nem mindennapi szerelmi szál, Jurij Zsivago és Lara Guichard gyötrelmes viszonya. Van egy metaregény, a regény regénye, a negyvenes-ötvenes évek Szovjetuniójának nem kevésbé pokolbéli napjaiban, a regény istenáldotta tehetségű szerzőjével, a körülötte élő mindenféle kvalitású kortársakkal és egy nem mindennapi szerelemmel, Borisz Paszternak és Olga Ivinszkaja küzdelmes viszonyával. Anna Paszternak, a Lara szerzője szerint a regény és a metaregény számos ponton különös átfedésbe kerül egymással…

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

László Erika: Kis magyar szépségipar

Studium Plusz Kiadó, 2974 Ft

László Erika ezúttal a női öregedés titkaiba vezet be minket, a munkájukért felelősséget nem vállaló plasztikai sebészek, a hamis szakvéleményt író igazságügyi szakértők, az alkalmatlan ügyvédek és a pereket a végtelenségig húzó bíróságok szövevényes világába. Különleges utazásokon is részt vehetünk: betekinthetünk a Beverly Hills-i orvoslás kulisszái mögé, és körülnézhetünk Norvégia legészakibb pontján. A történet főhőse pedig az ötvenes évei elején járó Bella, aki hiúságból plasztikai beavatkozásra szánja el magát. A műtét azonban súlyos szövődménnyel jár, eltorzítja az arcát, ráadásul vaksággal fenyegeti. A saját magát istennek tartó sebész nemcsak hogy nem ismeri el szakmai hibáját, hanem az előzőleg busás összeggel lehúzott, elcsúfított páciensét jóvátétel nélkül kidobja a praxisából.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Gryllus Vilmos: Magyar népdalok – Dalok óvodásoknak és kisiskolásoknak

Central Kiadó, 2952

Közel harminc könnyen énekelhető magyar népdal kapott helyet Gryllus Vilmos válogatásában, amelyek vidámságukkal és bájukkal garantáltan dalra fakasztják a gyerekeket. A kedves verseket Timkó Bíbor játékos és ötletes rajzai teszik még szerethetőbbé az óvodások és kisiskolások számára. A kötethez mellékelt CD megegyezik a 2009-ben megjelent Gryllus Vilmos: Dalok 4.című CD hanganyagával.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Tóth Krisztina: Párducpompa

Magvető Kiadó, 2639 Ft

Posta, trolibusz, orvosi ügyelet, plázasétány, iskola, végállomás, tömött vasúti kocsi, kutyafuttató – Tóth Krisztina ötven története a mi mindennapi életünkben játszódik. Mintha mi állnánk saját magunk előtt a sorban. Gogol szelleméhez hűen: ha nevetünk, magunkon nevetünk. Már pedig abszurd humorból és empatikus iróniából itt nincs hiány. A Párducpompa elbeszélései groteszken realista pillanatfelvételek, lírai lassítások, precíz megfigyelések arról, miképpen élünk és félünk a mai Magyarországon. Pontos történetek az útvesztésről út közben. A bevándorlásról és a kivándorlásról, a szegénységről és a betegségről. A Párducpompa olyan, mintha egy teljes kört mennénk valamelyik trolival: ugyanott vagyunk, mint ahol felszálltunk, mégis máshogy és máshová érkezünk meg.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Berg Judit: Lengeszakácskönyv – A Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéi

Central Kiadó, 3060 Ft

A Lengemesék-sorozat olvasása közben észrevehettük már, hogy a Nádtenger őrzői nagyon szeretik a mulatságokat. Minden évszakban rendeznek ünnepeket, ahol nagyot táncolnak, zenélnek, és különleges finomságokat esznek. Így aztán a sütés-főzés minden lenge számára fontos tudomány. Ebbe a kötetbe a lengék legkedvesebb receptjei vannak összegyűjtve, az emberek szokásait is figyelembe véve. Borsóból, zöldfűszerekből, bébispenótból vagy medvehagymából készült recepteket ajánlanak így nekünk. De megtudhatjuk, hogy készülnek a lengesütik, a legjobb bulicsemegék, a lekvárok és Vilkó kedvenc itala, a bodzaszörp. A recepteket Nagy Tünde állította össze, a gyönyörű illusztrációk Timkó Bíbor munkái.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Chantal Sandjon: Karcsúsító turmixok – Méregtelenítő smoothie-k

Central Kiadó, 2320 Ft

A természetes energiaitalok, turmixok, smoothie-k a segítségével gyorsan megszabadulhatunk a felesleges kilóktól és újult erőre tehetünk szert. Ebben a könyvben megtalálunk minden háttér-információt a turmixok méregtelenítő és karcsúsító hatásáról. Megismerhetjük a természet csodafegyvereit: a zöldség- és gyümölcsféléket, magvakat és szuperételeket. Egy teszt segítségével meghatározhatjuk egyéni fogyókúrás típusunkat, majd alkatra szabott, élvezetes fogyókúrás programot kínálnak ínycsiklandó turmixkészítmények és méregtelenítő ételek széles választékát bemutatva.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Bertil Marklund: 10 aranyszabály avagy hogyan éljünk 10 évvel tovább

Corvina Kiadó, 2000 Ft

Az élettartamot meghatározó tényezők hetvenöt százalékában mi magunk vagyunk felelősek azért, hogy meddig élünk. Erre a következtetésre jutott húsz év háziorvosi gyakorlat és húsz év tudományos kutatómunka után Dr. Bertil Marklund svéd orvos és egyetemi tanár, aki ebben a könyvben 10 egyszerű jó tanácsban foglalja össze a legfontosabb életviteli szabályokat, és meggyőzően állítja, ha megszívleljük tanácsait, 10 évvel meghosszabbíthatjuk életünket. Minden egyes állítását statisztikai adatokkal, kutatási eredményekkel és saját orvosi praxisából leszűrt tapasztalataival igazolja. Meglepően hasznos, bölcs és tömör írása a hétköznapi ember számára is könnyen érthető.

A könyvet itt rendelhetitek meg. 

Jo Nesbø: Fehér éjszaka

Animus Kiadó, 2384 Ft

Vajon akkor kezdődött ez a történet, amikor rájöttem, hogy csak a negyedik legjobb focista vagyok az osztályban? – teszi fel magának a kérdést Jon, aki szerény drogüzletét feladva kénytelen elszegődni a Halászhoz, az oslói drogbáróhoz. Sikeres is behajtóként, hiszen elegendő, ha csak kiejti az alvilág nagy hatalmú urának nevét, és az adósok azonnal fizetnek. Egy napon azonban a Halász olyasvalamit kér, amit Jon már nem teljesít, sőt átveri és meglopja megbízóját. A megtorlás elől egészen egy isten háta mögötti kis lappföldi faluig menekül, ahol nyáron nem nyugszik le a nap. Egy elhagyatott vadászkunyhóban húzza meg magát, ahol a kínzó emlékek, a magány és a fehér éjszakák lassan az őrületbe kergetik. És a Halász emberei közelednek. A bujdosó jól tudja: ha nem akarja, hogy elkapják, olyan kiszámíthatatlannak kell lennie, hogy maga se tudja, mi lesz a következő lépése.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotók: lira.hu, corvinakiado.hu, 21.szazadkiado.hu, jaffa.hu, nlkonyvklub.hu,

Ez is érdekelhet