Szinte minden baleset kivédhető egy kis odafigyeléssel.

Nincs is bosszantóbb annál, amikor két számmal kisebb ruhák kerülnek ki a mosógépből. Vagy talán még is: az, amikor teljesen elromlik a készülék. Jó esetben sikerül megcsináltatni, rémálom, ha újat kell venni, mivel nem kis beruházás. Íme, 8 olyan dolog, amit jobb elkerülni a mosások során, hogy hosszú évekig szolgáljon a masinád.

Pénzérme

Biztosan neked sem ismeretlen az a szituációt, amikor gyorsan zsebre vágod a visszajárót, hogy ne tartsd fel a mögötted álló sort. Majd ez a pillanat akkor ugrik be újra, amikor a fémpénzek hangos koncertet adnak a mosógép üvegfelületén. Ártalmatlan dolognak tűnik ez a „baleset”, pedig az érmék átjutva a szűrön, nagyban károsíthatják a lefolyócsövet. Akár meg is rongálhatják a dobot vagy kiszúrhatják külső tartályt is, aminek javítása súlyos ezrekbe kerülhet. Szakemberek szerint extrém esetben, akár az elől töltős mosógépek üvegét is betörheti az érme egy nagyobb ütés következtében. A kulcsokkal ugyanez a helyzet: szintén kiszúrhatják az éles részek a dobot. Sőt, ha az a kulcs még elektromos is, azzal is számolni kell, hogy a víz rövidzárlatot okoz benne.

Gumihátú szőnyeg

James Peters, mosodai termékmenedzser szerint (igen, ilyen is van) a szőnyegek gumiborítása mosás során leválik, és a szűrön átjutva károsíthatja a mosógép szivattyúját. Ezért mindig tegyük bele egy nagyobb huzatba a fürdőszobaszőnyeget, és úgy mossuk ki.

Babazokni

Minden apró ruházat könnyen elakadhat olyan helyeken, amelyhez még a szerelő is csak nehezen fér hozzá. A babazoknik például a mosógép szellőzőjébe, tömlőjébe is bekúszhatnak, ami dugulást, majd látványos árvizet okozhat a fürdőszobában. Ha nem szeretnél vízesést látni a saját fürdődben, érdemes minden apró ruhaneműt mosózsákban tisztítani.

Vízálló ruházat

Lehet, hogy a ruhád vízálló, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy a mosógéppel is kompatibilis. Sok esetben ezek a darabok – esőkabátok, matracok – a mosás során úgy gyűjtik be a vizet a gépben, mint egy léggömb, ami a centrifuga során hirtelen „kipukkad”. A nagy víztömeg egyensúlyhiányt eredményez, ami később a készülék meghibásodásához is vezethet.

Melltartó

Legkönnyebb a melltartókat is a többi ruhával együtt bedobni a gépbe, de ez a sajnos a mosógép végét is jelentheti. A merevítős melltartók drótjai nem csak a többi ruhán ejthetnek sebeket, de a mosógép belsejét is károsíthatják. A fehérnemű is tovább bírja, ha kézzel, nem túl erősen átnyomogatod, majd magától hagyod megszáradni. Ha nagyon nincs ehhez kedved, mosózsákban mosd a melltartókat.

Állat szőr

Valóban bosszantó, hogy a kis kedvenced szőre minden ruhán, szőnyegen jelen van, de sajnos a túl sok szőr a hajjal összetapadva eltömítheti a kifolyócsövet. Sőt, a dob belsejére is ráragad, így minden egyes mosást „szőrösen” veszel ki. Az állatszőrös ruhákat érdemes mindig alaposan kirázni vagy szöszhengerrel átfutni rajtuk. A mosást követően pedig – a készülék áramtalanítása után – nedves ronggyal töröld át a dobot és az üveg felületet is.

Túl sok mosószer

Sokan gondolják, hogy minél több mosószert használnak, annál tisztább lesz a ruha. Ez nem csak tévhit, de hosszú távon a gép gumis részét és az alkatrészeit is károsíthatja. A mosószer maradványok ráadásul kellemetlen szagokat is okoznak, ami az öblítés ellenére a ruhákon is nagyon érződnek.

Ruha a maximumon

Jó megoldásnak tűnik, minél több ruhával megtömni a mosógépet, de valójában ez nem túl jó megoldás. Ha a mosógép tele van, nincs kellő hely az átmosáshoz, így kevésbé lesznek tiszták a ruhák. Nem beszélve arról, hogy a túlzsúfoltság károsíthatja a mosógép felfüggesztését és csapágyait. A szakemberek szerint ez a probléma okozza legtöbbször a gépek meghibásodását.

Kiemelt kép: Getty Images