Hírességek, akik nagyon nehéz körülmények közül indultak.

Sokszor róják fel a hírességeknek, hogy csak megszületniük volt nehéz, hiszen sokan közülük (nagyon sokan) gazdag és híres családok soraiból kerülnek ki. Angelina Jolie például az Oscar-díjas Jon Voight lánya, Kate Hudson Goldie Hawn gyermeke, Zoë Kravitz szülei Lenny Kravitz és Lisa Bonet. Egyébként Lenny Kravitz édesanyja, Roxie Roker is tévésztár volt az Egyesült Államokban, Ben Stiller apja, Jerry Stiller pedig híres komikus. 

Még ha sokan nem is tudják, Dakota Johnson Melanie Griffith és Don Johnson lánya, és egyébként Tippie Hedren unokája, Margaret Qualley Andie MacDowell kisebbik lánya, Lily Collins apja pedig Phil Collins, a legendás zenész. Hailey Baldwin a legfiatalabb Baldwin-fivér, az általában rosszfiúkat alakító Stephen Baldwin gyermeke, de Kristen Stewart, Keira Knightley és Gwyneth Paltrow közvetlen felmenői is menő filmesek (sőt, Paltrow  keresztapja egyenesen Steven Spielberg, ahogyan  a színészdinasztiából származó Drew Barrymore-nak is, de Jennifer Aniston is híres keresztapával büszkélkedhet: ő nem volt más, mint Telly Savalas, vagy ahogy itthon ismertük, Kojak. Miley Cyrus apja az Államokban igen népszerű country énekes, Billy Ray Cyrus, keresztanyja pedig a countryzene élő legendája, Dolly Parton (aki maga viszont már szegény sorból származott). A sort még iszonyú sokáig lehetne folytatni, és elég egyértelműnek látszik, hogy a csillagok felé vezető út jó kapcsolatokkal és pénzzel van kikövezve. De nem minden esetben. Kevesebben, de olyanok is vannak, akik önerőből, gyakran igen mélyről jutottak fel a csúcsra.

Charles Bronson

A litván származású (apja felmenői tatárok voltak, innen örökölte kemény vonásait) Charles Buchinsky rettenetes szegénységbe született a 15 gyerekes szénbányász család kilencedik (más források szerint tizenegyedik) gyerekeként. A hatalmas család egy apró kunyhóban élt a szénvagonok vágányaihoz közel, a ház pedig olyan kicsi volt, hogy váltott műszakban kellett aludniuk.

Charles 1974-ben. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Charles magányos kisfiú volt boldogtalan gyermekkorral, amelyből a felnőtt lét sem jelentett menekvést, hiszen a helységben egyetlen jövőkép állt a gyerekek előtt, mégpedig a szénbánya.

Boldogtalanságát csak tetézte, hogy az iskolában sokszor csúfolták is, hiszen nem egyszer nővérei kinőtt ruháit kellett viselnie, mivel egyszerűen nem tudtak mást ráadni a szülei. Kamasz volt, amikor az apja elhunyt, így munkába kellett állnia. 

„Bányász éveim alatt még csak gyerek voltam, de úgy éreztem, hogy az ember legalacsonyabb rendű formája vagyok”

– olvasható Brian D’Ambrosio róla szóló életrajzi könyvében, a Menacing Face Worth Millions: A Life of Charles Bronsonban (Fenyegető arc, amely milliókat ér: Charles Bronson élete). Nagyon erős kisebbségi komplexustól szenvedett (ahogyan elmondása szerint a többi szénbányász is), a vasúti- és acélmunkások már egy elérhetetlen elit tagjainak számítottak számára. 25 évesen harcolt a második világháborúban, egy repülőgép lövészeként 25 bevetésen vett részt. Onnan hazatérve nem járt neki hősi bánásmód, kőművesként, szakácsként dolgozott, majd egy színtársulatnál lett díszletfestő. Ott figyeltek fel a markáns arcú fiatalemberre, aki 1949-ben Kaliforniába költözött, és színészetet kezdett tanulni. 30 évesen kapta első rövid szerepét, amelyet évekig nem követett még csak egy stáblistán való feltüntetés sem. 1954-ben a a Budapestről kivándorolt Tóth Endre, vagyis André de Toth találta ki számára a Bronson nevet. Amikor kezdő színészként besétált a nagy hatalmú hollywoodi producer, Hal B. Wallis irodájába, és azt mondta, hogy filmszínész szeretne lenni, a producer állítólag azt mondta, hogy „ilyen fizimiskával legfeljebb gengsztereket vagy indiánokat játszhatna.” Mire Bronson (akkor még Buchinsky) azt mondta, hogy ő azokat is eljátssza. Nem sokkal később pedig bekerült a halhatatlanok táborába.

Sarah Jessica Parker

Nehéz elhinni, hogy a Carrie Bradshaw-t alakító színésznő, aki a Szex és New York című sorozattal gyakorlatilag eggyé lényegült a nagyon gazdag New York-i nő sztereotípiájával, valójában egy szegény családból származik.

Sarah Jessica Parker az És egyszer csak… díszbemutatóján 2021 decemberében. (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Parker az Ohio állambeli Nelsonville-ben nőtt fel, szülei elváltak, anyja az új férjével pedig összesen nyolc gyereket nevelt. A színésznő még 2000-ben mesélt így a New York Timesnak gyermekkoráról: „Segélyeken éltünk. Emlékszem, hogy szegény voltam. Nem nagyon lehetett elrejteni. Néha nem volt áram. Néha karácsonyunk nem volt, olykor a születésnapok maradtak el. Jöttek a behajtók, vagy éppen a telefontársaság kapcsolta ki a szolgáltatást.” Volt, hogy elektromosság vagy éppen gáz nem volt a lakásban, nem meglepő, ha a színésznő igencsak dickensinek nevezte gyerekkorát.

Jim Carrey

Jim Carrey 2020 januárjában. (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images for Paramount Pictures)

Jim Carrey elárulta egyszer, hogy családja szegénységben élt, miután apja elvesztette a munkáját. Volt, hogy az egész családja együtt dolgozott gondnokként vagy biztonsági őrként, és közben egy furgonban éltek, de olyan is volt, hogy iskola után egy gyárban dolgozott. Fantáziájával próbálta átvészelni a nehéz időszakot, mégpedig úgy, hogy elképzelte, hogy sorsa megváltozik. „Elképzeltem, hogy olyan dolgok jönnek hozzám, amiket akartam. És akkoriban ugyan nem volt semmim, de már ettől jobban éreztem magam” – mondta egy interjúban.

Oprah Winfrey

Az Egyesült Államok médiatörténetének egyik legnagyobb befolyású és leggazdagabb nője, akinek senki máséhoz nem hasonlítható kulturális hatása van (ez az ún. Oprah-effektus). Korábban ismeretlen szerzőket repített a New York Times bestsellerlistájának élére, miközben újraébresztette az amerikaiakban a klasszikus irodalom iránti érdeklődést is. Számtalan kevéssé ismert termékből csinált világsikert, és nála indult olyan, mára világhírűvé vált médiaszemélyiség karrierje is, mint dr. Phil, dr. Oz és Rachael Ray. Egy kutatás eredménye szerint egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának a 2008-as elnökválasztáson, hogy Oprah nyilvánosan mellette tette le a voksát a másik demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal szemben.

Oprah Winfrey 2020-ban. (Fotó: Omar Vega/Getty Images)

Az első milliárdos fekete amerikai nő élete azonban mindennek tökéletes ellentétéből indult. A vidéki Mississippiben, az amerikai dél nyomorában kezdte meg életét, ahol nagymamája és egyéb rokonok nevelték olyan szegénységben, hogy volt, hogy krumpliszsákból készült ruhát hordtak. A ragyogóan okos kislánynak itt mégis jobb sora volt, mint ami akkor várt rá, amikor anyja magához vette, és Milwaukee egyik szegénynegyedébe költözött vele. Ott ugyanis nagybátyja, unokatestvére, sőt anyja barátai is rendszeresen zaklatták szexuálisan az akkor még csak 8 éves Oprah-t. 1986-ban beszélt ezekről nyilvánosan az akkor már a talk-show királynőként ismert médiaszemélysiég. 14 évesen teherbe esett egy erőszakból, de a baba nem sokkal a szülés után meghalt. Végül apja mentette ki a földi pokolból, aki mellett az lehetett végre, aki volt: egy nagyon okos lány, aki sorra nyerte a tanulmányi versenyeket, egyetemre, majd a média világába került, és végül meg sem állt a csúcsig. Sőt, mind újabbakat alkotott, amelyeket azonnal meg is hódított.

Arnold Schwarzenegger

Amikor Mr. Olympia, az ötszörös Mr. Universe, majd az akciófilmek egyik leghíresebb és a szórakoztatóipar egykor legjobban fizetett alakja, Kalifornia állam későbbi kormányzója, Arnold Schwarzenegger a Graz melletti kis osztrák faluban 1947-ben megszületett, Ausztria a második világháború pusztítását nyögte.

A Schwarzenegger család is nagyon szegény körülmények között élt, amelyről a színész már régebben is nyilatkozott. Akkor azt mondta, hogy amiatt égett benne akkora tűz és energia, ami messzire repítette, amilyen körülmények közül érkezik.  2019-ben újra megemlékezett erről, méghozzá a Twitteren. Azt posztolta: „Mesélj olyan gyerekkori emlékekről, amelyek arra emlékeztetnek, hogy milyen messzire jutottál.” Az egyik tweetben ez állt: „A bátyámmal együtt cipeltük a vizet a kútról a házba, aztán mindannyian megtisztálkodtunk – először anyám, aztán apám, aztán a bátyám, aztán én. A víz piszkos volt, mire ránk került a sor, de a bátyám és én nem akartunk visszavánszorogni a kúthoz.” Egy fotó fölé, amin egy lavór mellett áll, pedig ezt írta: „Itt egy visszatekintés. Folyóvíz nélkül nőttem fel, így nem tudtam, mi az a zuhany, amíg 15 éves koromban be nem léptem egy edzőterembe. Ezzel a lavórral és egy mosdókendővel fürödtünk.”

Mila Kunis és Ashton Kutcher

A világsztár házaspár ugyan máshonnan érkezett, az közös volt gyerekkorukban, hogy nagy szegénységben nőttek fel. Mila Kunis az egykori Szovjetunióban, Ukrajna Csernyivici területén született. Családja 1991-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol nem éppen az amerikai álomba érkeztek. Kunis egy 2016-os interjúban mesélte el, hogy volt, hogy ketchup-levest ettek, mert nem volt más otthon. A színészet teremtette meg számára a kiutat a szegénységből: 14 éves volt, amikor szerepet kapott az Azok a 70-es évek show című sorozatban, amelyben egyébként megismerte Kutchert. (Egy párrá csak sok évvel később váltak.)

Ashton Kutcher és Mila Kunis az Oscar-gálán 2022. március 27-én. (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images)

Ashton Kutcher egy iowai munkáscsaládból származik (apja gyári munkás volt), akik nagyon szerény körülmények között éltek három gyermekükkel. A színésznek van egy nővére és egy ikertestvére, Michael, akin gyerekkorában szívátültetést végeztek, és cerebrális parézisban is szenved. Ashton, amikor a középiskola utolsó évét járta, egyszer betört iskolájába, abban a reményben, hogy pénzt tud lopni. Elkapták, majd három év próbaidőre ítélték, ami miatt elveszítette az egyetemi ösztöndíj lehetőségeit, és a diákok is kiközösítették. Végül bekerült egy egyetemre, és biomérnökként végzett, mivel eltökélt szándéka volt, hogy segítsen gyógyírt találni bátyja szívbetegségére. Még egyetemre járt, amikor felfedezte egy modellügynök, és ez végül a színészet felé terelte. A pár eltökélt abban, hogy gyerekeiket nem kényeztetik el. „Mindketten elég szegény családból származunk, és nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy mit ér egy dollár” – nyilatkozta egyszer Kunis.

Jay-Z

A szórakoztatóipar egyik (ha nem a) leggazdagabb alakja, Beyoncé férje sokáig minden bizonnyal egészen másfajta jövőképet látott maga előtt, mint ami végül megadatott. Az 1969-ben született Shawn Corey Carter Brooklynban nevelkedett. Apja elhagyta a családot, az édesanya három gyerekkel egyedül maradt. Mindez a crack-járványnak is nevezett időszakban, az 1980-as évek elején történt, amikor New York Citynek ez a része még nem az a hipszterparadicsom volt, mint most.

Jay-Z 2021. októberében. (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame )

Amikor maga New York városára is leginkább a pokoli jelzőt aggatták. 2010-ben megjelent Decoded című memoárjában úgy írt erről, hogy a vele egykorú gyerekek cracket kezdtek árulni, hogy kifizethessék az anyjuk villanyszámláját, és automata fegyverekkel voltak felfegyverkezve. Jay-Z 13 évesen szintén belépett a crackárusok közé, még saját bandája is lett. Mindezt egyébként sokáig űzte, 13 éven át. Az üzletember (a zenemogul nem teljesen állja meg a helyét, hiszen konyakmárkától elkezdve luxusbár-hálózaton keresztül rengeteg mindenbe befektetett) egyébként okos gyerek volt, noha nem nagyon tanult, jó jegyeket szerzett. Természetesen rendőrségi ügyei is voltak, sőt egyszer egyik fivérét még vállon is lőtte. A kisebb sikereket végül egyre nagyobbak váltották, míg eljutottunk addig a Jay-Z-ig, akinek konyhájában Basquiat kép lóg, és aki feleségével 2014-ben csatlakozott a Global Citizen kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy 2030-ra megszüntessék a világon a mélyszegénységet.

Hilary Swank

A kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank 1974-ben született, és miután apja elhagyta a családot, anyjával egy lakókocsiparkban élt. Amikor a filmvásznon szegénységben élő, stigmatizált nőket jelenít meg, tapasztalatai első kézből származnak.

Hilary Swank (Fotó: Steve Granitz/WireImage/Getty Images)

Így nyilatkozott egyszer: „Úgy nőttem fel, hogy kívülállónak éreztem magam, mert nem volt pénzünk, így már fiatalon megértettem az osztályellenesség fogalmát. Sok szülő nem akarta, hogy a gyerekei velem játsszanak, pedig a gyerekeket mindez nem érdekelte.” Csakúgy, mint Arnold Schwarzenegger, ős is a szegény körülményeknek tudja be találékonyságát és kreativitását, és azt, hogy ennyire elszánt lett. Tizenöt évesen Hilary otthagyta a középiskolát. Édesanyja nagyjából ugyanebben az időben veszítette el a munkáját, a család összecsomagolt és Kaliforniába költözött, hogy Hilary megvalósíthassa álmát, és színésznő lehessen. Egy ideig autójukban laktak vagy ismerősöknél húzták meg magukat, míg nem anyagilag jobb helyzetbe kerültek. A nagy áttörés 1999-ben jött A fiúk nem sírnak című filmmel.

Forrás: Buzzfeed, GQ, therichest.com, Wikipedia, kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu