Híres nők, akik a gyerek nélküli életet választották.

A gyermektelenség korántsem újkeletű jelenség, de a szociológusok és a demográfusok csak a 20. század végétől kezdtek foglalkozni a témával. Tény, hogy a nyugati társadalmakban növekszik a gyerektelen párok és egyének aránya, egyre többen választják tudatosan a gyerek nélküli életet és egyre több a meddő pár is. A gyerektelenség szinte soha nem vezethető vissza egyetlen okra vagy egyetlen döntésre: ez egy komplex folyamat eredménye, amelynek során számtalan faktor hat egymásra.

Gyakori ok például a párkapcsolat hiánya, ami miatt addig halasztódik a gyerekvállalás, míg már az életkorból adódó biológiai változások miatt nem is megvalósítható, illetve komoly etikai kérdés is, különösen manapság, amikor napi szinten kapjuk az információt arról, hogy ha az emberiség nem fékezi meg a globális felmelegedéshez vezető okokat, a ma ismert civilizációnk akár már néhány évtizeden belül is megszűnhet létezni.

Ha férfi vagy, akkor magánügy, de ha nő, akkor magyarázattal tartozol

Amíg azt soha senki nem kéri számon senkin, hogy miért vállal gyereket (tehát nem kell hozzá indokkal rendelkezni), addig gyereket nem vállalni igencsak megindokolandó döntésnek tűnik, különösen, ha egy nő választja ezt az utat. Nemcsak az átlagembert érik kritikák egy ilyen döntés miatt, természetesen

a hírességek sem élveznek mentességet a társadalmi ítélőszék előtt: önzőnek, természetellenesnek, gyakran gonosznak tituálja őket a közvélemény, mintha az, hogy nem szaporodnak, nem a saját magánügyük volna.

Azok a híres emberek, akik nem vállaltak gyereket, gyakran hivatkoznak a karrierjükre, bár jelen felvezetőből azért sejthető, hogy ez valószínűleg csak egy olyan válasz, amelyről úgy gondolják, talán képesek elfogadni az őket kritizálók. Hogy nem lehet valódi ok, arra az is enged következtetni, hogy számtalan olyan celebritás van, akinek több gyereke van, mégis virágzó karriert tudhat magáénak. Sőt a showbiznisz legnagyobb nevei szinte mind családos emberek. Gondoljunk csak a filmgyártó mogullá vált Reese Witherspoonra vagy Jennifer Lopezre, korunk egyik legnagyobb popsztárjára, Beyoncére, vagy éppen a celebkultúrát alapjaiban megváltoztató Kardashian-Jenner matriarchátusra, ahol a férfiaknak mellékszerep jut, a milliárdossá váláshoz vezető úton pedig egy, kettő vagy akár három gyerek egyáltalán nem jelent akadályt. (A sort természetesen sokáig lehetne folytatni.)

A Mad Men – Reklámörültek című sorozat sármos főszereplőjét, az idén 50 éves Jon Hammet nem szokták azzal bombázni, hogy vágyik-e gyerekre. (Fotó: Jerod Harris/Getty Images,)

A hírességek között több férfi is van, aki egyértelművé tette, hogy nem akar gyereket (például Seth Rogen, aki feleségével közösen döntött így, vagy Christopher Walken, illetve Jon Hamm, de Leonardo DiCaprióval, Jake Gyllenhallal kapcsolatban sem nagyon olvashatunk gyerekkérdést boncolgató interjúkat), őket valahogy mindig is békén hagyta a bulvármédia a témával kapcsolatban. Ahogyan Keanu Reevest is, akinek azután, hogy 1999 decemberében halva született kislánya, nem vállalt gyereket. A sztár és barátnője, Jennifer Syme kapcsolata egyébént rá is ment a tragédiára, néhány héttel később szakítottak, majd a nő depressziós lett, kicsit több mint egy ével később pedig halálos autóbalesetet szenvedett.

A következő nők számára állandóan visszatérő kérdés volt a gyerekvállalás, még akkor is, ha vélhetően egy korábbi tragédia miatt nem lett később gyerekük (például Oprah Winfrey esetében). (Rajtuk kívül természetesen még számtalan más szórakoztatóipari híresség választotta az önkéntes gyerektelenséget, például Winona Ryder, Kim Cattrall, Katherine Hepburn, Anjelica Huston, Helen Mirren, Kylie Minogue vagy mondjuk Dolly Parton.)

Jennifer Aniston már nem akar magyarázkodni

A színésznő soha nem csinált titkot abból, hogy nem vágyik az anyaságra. „Vannak emberek, akiket arra teremtettek, hogy feleségek és anyák legyenek. Én nem tudom, hogy számomra ez mennyire jönne természetesen” – mondta egyszer a most 52 éves Aniston, akivel kapcsolatban mégis gyakorlatilag évtizedek óta téma, hogy mikor lesz gyereke, illetve hogy miért nincs.

Egy másik interjúban így fejezte ki nemtetszését az örökös kritizálással kapcsolatban: „Nem szeretem azt a nyomást, amit az emberek gyakorolnak rám, és a nőkre általában. Azt, hogy kudarcot vallottál nőként, ha nem szaporodtál. Nem tartom igazságosnak. Lehet, hogy nem jött ki a vanginádból egy gyerek, de az nem jelenti azt, hogy nem anyáskodsz: kutyákkal, barátokkal, a barátok gyerekeivel.” De a média csak nem hagyta leüpeledni a dolgot, még tavaly is felröppent egy álhír, miszerint Aniston örökbe fogadott.

Mintha az egész világ készpénznek venné, hogy valakinek nem lehet teljes az élete gyerek nélkül, pláne nem a hőn szeretett, szomszédlány imiddzsel egy világ barátjává váló Anistonnak. Mintha azt gondolnák a rajongók, hogy a színésznő tartozik nekik azzal, hogy gyereket vállal. Pedig nem, és elege is van abból, hogy folyamatosan téma volt ez vele kapcsolatban. 2016-ban végül megelégelte az örökös találgatásokat, és egy cikkel igyekezett végleg lezárni ezt a kérdés. Abban ezt írta:

Nem kell házasnak vagy anyának lennünk ahhoz, hogy teljesek legyünk. Saját magunk határozzuk meg, hogy mit jelent számunka a »boldogan éltek, míg…« frázis.

Igen, lehet, hogy egyszer anya leszek… De nem azért törekszem az anyaságra, mert úgy érzem, hogy valamilyen hiányérzetem van, mint ahogy azt a pletykalapok láttatni próbálják. Rosszul veszem azt, hogy azt akarják elérni, hogy kevesebbnek érezzem magam, mint mások, vagy azt, hogy csak azért, mert a testem változik, vagy mert megettem egy burgert, vagy mert éppen rossz szögből készítettek rólam fotót, az rögtön csak két dolgot jelenthet: hogy meghíztam, vagy hogy terhes vagyok.”

Ebben az cikkben írta azt is, hogy mennyire abszurdnak és károsnak tartja azt a tárgyiasítást és örökös ellenőrzést, számonkérést, aminek a nőket kitesszük társadalmi szinten. Egy interjúban is tökéletesen megfogalmazta, hogy miért kellene mindnekinek leszállni erről a témáról: „Az én elképzelésem arról, hogy mi a boldog és a kiteljesedett élet, különbözhet másokétól. Azt hiszem, ez mindenkinek a sajátja kell, legyen – mondta. – Senkinek nincs joga mások döntéseit megítélni… Nagyon érzékeny terület ez. Számomra legalábbis az.”  

Renée Zellweger másként gondolkodik

Egy 2016-os interjúban, amikor a Bridget Jones babát vár című filmet promózta, megkérdezték tőle, hogy ő is vágyakozik-e egy kisbaba után. Így válaszolt az újságíró meglehetősen modortalan kérdésére: „Soha nem gondoltam ilyesmire az életemben, tényleg. Mindig nyitott voltam mindenre, kíváncsian vártam, mi következik. Soha nem voltam ennyire előrelátó az életemmel és azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyekre szükségem lenne ahhoz, hogy boldog legyek.”

Renée Zellweger (Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

Évekkel a ‘16-os interjú előtt is nyilatkozott már a kérdésről, akkor így beszélt róla:

„Az anyaság soha nem tartozott az ambícióim közé. Nem így gondolkodom. Sosem voltak olyan elvárásaim magammal szemben, hogy mondjuk ha 19 éves leszek, ezt meg ezt fogom csinálni, vagy hogy mire elérem a 25-öt, mit szeretnék véghez vinni.”

Zellweger áprilisban volt 52 éves, a karrierje szárnyal, tavaly megkapta második Oscar-díját is a Judy című életrajzi film főszerepéért, amelyben Judy Garlandot alakította.

Oprah Winfrey így is anyának érzi magát

Az amerikai televíziózás figurája, a mérhetetlen szegénységből feltörő, mára dollármilliárdos médiabirodalmat vezető, 67 éves Oprah Winfrey egy 2013-as interjúban azt mondta, hogy hektikus életvitele, és mindig egyre nagyobb célkitűzései miatt nem vállalt soha gyereket. (Szülni egyébként szült: felnőtt unokatestvére többször is megerőszakolta, először akkor, amikor Oprah még csak 9 éves volt, majd 14 évesen, amikor még mindig nem tudta, hogy valójában mi a szex, mi az az erőszak, és hogy hogyan születik egy gyerek, teherbe esett az erőszakolójától, majd egy koraszülöttet hozott a világra, aki elhunyt.)

Oprah Winfrey (Fotó: Getty Images)

A tévésnek van egy 8-12 éves lányok számára fenntartott,  Leadership Academy for Girls (vezetői akadémia lányok számára) nevű bentlakásos iskolája Dél-Afrikában, amelyre azt mondja, hogy tökéletes volt számára saját gyerek helyett.

„172 lányom van, ebből 20 az Egyesült Államokban jár egyetemre, és az otthonom a bázis számukra.

Ez sokkal többet ad, mint amire valaha is számítottam. Azért kezdtem az egészet, hogy segítsek rajtuk, de olyan fényt hoztak az életembe, amit nem tudok megmagyarázni. Amikor az emberek megpróbáltak nyomást gyakorolni rám, hogy menjek férjhez és szüljek gyerekeket, már akkor tudtam, hogy nem leszek az az ember, aki megbánja, ha mégsem ezt választja. Úgy érzem, hogy a világ gyermekeinek az anyja vagyok. A szeretet nem ismer határokat. Nem számít, hogy egy gyerek a te méhedből jön-e ki, és hogy kétévesen, 10 vagy éppen 20 évesen találsz rá. Ha a szeretet valódi, a gondoskodás tiszta és jó helyről jön, akkor működik a dolog.”

Betty White nem bánt meg semmit

A lassan 99 éves Betty White (2022 januárjában tölti be a 100-at) itthon főleg az Öreglányok című sorozatból lehet ismerős, a tengerentúlon azonban igazi legendának számít, a televíziózás first ladyjeként is szokták emlegetni.

Betty White 2015-ben. (Fotó: Amanda Edwards/WireImage/Getty Images)

Ő volt az első nő, aki országosan sugárzott tévéshow producere lett az Egyesült Államokban, mindezt 1953 és 1955 között, amikor a nőknek még nem nagyon adtott meg, hogy a háztartáson kívül is kiteljesedjenek. A színésznő és producer háromszor is férjhez ment, mégsem született soha gyereke. Pedig része volt igaz szerelemben és az anyagi feltélelek is minenhez adottak voltak számára. Harmadik férje Allen Ludden televíziós műsorvezető életének legnagyobb szerelme volt. A férfi 1981-ben hunyt el, Betty azóta is szingli. És hogy miért nem házasodott újra? 2010-ben egy talkshow-ban az egyik legszebb szerelmi vallomás volt a válasza a kérdésre: „Ha valaki egyszer megtalálta a legjobbat, akkor miért érné be a maradékkal?” 2011-ben egy tévés interjúban így válaszolt arra a kérdésre, hogy megbánta-e, hogy nem születtek gyerekei: „Nem, soha nem bántam meg. Én nagyon kényszeressé tudok válni. Tudom, hogyha teherbe estem volna, akkor csak arra fókuszáltam volna. De mivel inkább a karrieremre fókuszáltam, úgy döntöttem, nem vállalok gyereket, mert nem éreztem, hogy az én kényszerességemmel képes lettem volna mind a két területen helytállni” – magyarázta, noha senkinek nem tartozik ezért magyarázattal.

Kiemelt kép: Getty Images