Beyoncé pár napja humanitárius díjat kapott, most pedig beharangozta új vizuális albumát, amivel a fekete örökséget ünnepli.

Mi történt?

Egy nappal azután, hogy Michelle Obamától humanitárius díjat kapott, az énekesnő ma megmutatta az előzetest új vizuális albumához, amelyet nemcsak zeneileg jegyez, de ő volt a producer, illetve ő is rendezte a videókat. 

Miért fontos?

Beyoncé nemcsak dalaival és az Instagramon hirdeti a gondolatait, igen komoly jótékony munkát végez, és évről évre bizonyítja, hogy jóval több pusztán a felszínt kapargató popsztárnál.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi lesz a vizuális lemez gondolatisága?
  • Miért kapott humanitárius díjat?
  • Az énekesnő Dániában egyetemi kurzust ihletett.

Beyoncé 2016. áprilisában megjelent (egyébként második) vizuális albuma, a Lemonade földrengésként rázta meg az akkoriban a legvadabb riszálást is magából már csak ásítozva kiköhögő popzenét. A videókliphalmazt, amely nemcsak divattörténeti pillanatokat hozott, de mozgóképügyileg is nagyon rendben volt, az HBO mutatta be és tényleg mindenki odáig volt érte (még én is, aki korábban egyáltalán nem kedveltem az énekesnő hangját). És nemcsak popzenei berkekben: a gyakran csak zsörtölődő rockzenei újságírók is leesett állal méltatták Beyoncé akkori dalait, amelyekben remekül gyúrta össze a megromlott házassága miatt érzett gyászát és indulatait a családjában generációk óta hurcolt traumákkal. (Az egyik dalban Jay-Z nagymamájának hangját is hallhatjuk, aki azt mondja: „Voltam fenn és voltam lenn, de mindig megtaláltam a belső erőt ahhoz, hogy fel tudjak állni. Citromot szolgált fel nekem az élet, de limonádét csináltam belőle” – innen van egyébként a lemez címe, a Lemonade is.) De több volt ez egy nő útkeresésénél, gyógyulásnál vagy feldolgozási stratégiánál, konkrétan a világ legklasszabb, fekete feminista klipjeibe csomagolt kiáltvány volt a fekete kultúráért. Nos, azóta nem volt vizuális album, Beyoncé és Jay-Z kapcsolata helyrejött, a családjuk is bővült, egyvalami azonban nem változott, ez pedig a feketéket érő rendszerszintű elnyomás. 

Black is King

Malcolm-X mondta egy 1962-es beszédében, hogy „Amerikában a legkevésbé tisztelt ember a fekete nő. Amerikában a legvédtelenebb ember a fekete nő. A leginkább mellőzött ember Amerikában a fekete nő.” Márpedig Beyoncé egy amerikai fekete nő, aki ugyan egy jól szituált családból származik (apja a Xerox salesese volt, mielőtt lánya menedzserévé szegődött, édesanyjának pedig fodrászszalonja volt), így élete során nem sokszor érezhette saját bőrén a feketék tömegeit érintő napi szintű visszaéléseket, de a popipar egyik legerősebb, ha nem a legnagyobb befolyással bíró figurájaként természetesen nem hagyhatja szótlanul a feketéket érő igazságtalan bánásmódot.
És el is érkeztünk a Black is Kinghez, amely egy újabb vizuális album lesz, és amely július 31-én, tehát pont egy hónap múlva lesz megtekinthető a Disney+-on, aztán utána nem sokkal bizonyára mindenhol máshol is. Az énekesnő ezúttal tényleg a kezébe vette a projektet, amin több mint egy évig dolgozott: nemcsak, hogy ő írta a dalokat, de a producer is ő volt (vagyis ő tökéletesítette és véglegesítette a hangzást is), illetve ő rendezte a filmeket. Ehhez az albumhoz érkezett ma meg az előzetes. A Black is King eredetileg Az oroszlánkirály The Gift című dalához készült kísérő lett volna, amit Beyoncé végül egy vizuális albummá dagasztott. Erről ő maga írt Instagram-posztjában:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I typically keep comments short and sweet, but I just watched the trailer with my family and I’m excited. 🎶please don’t get me hype🎶🤪 “Black Is King” is a labor of love. It is my passion project that I have been filming, researching and editing day and night for the past year. I’ve given it my all and now it’s yours. It was originally filmed as a companion piece to “The Lion King: The Gift” soundtrack and meant to celebrate the breadth and beauty of Black ancestry. I could never have imagined that a year later, all the hard work that went into this production would serve a greater purpose. The events of 2020 have made the film’s vision and message even more relevant, as people across the world embark on a historic journey. We are all in search of safety and light. Many of us want change. I believe that when Black people tell our own stories, we can shift the axis of the world and tell our REAL history of generational wealth and richness of soul that are not told in our history books. With this visual album, I wanted to present elements of Black history and African tradition, with a modern twist and a universal message, and what it truly means to find your self-identity and build a legacy. I spent a lot of time exploring and absorbing the lessons of past generations and the rich history of different African customs. While working on this film, there were moments where I’ve felt overwhelmed, like many others on my creative team, but it was important to create a film that instills pride and knowledge. I only hope that from watching, you leave feeling inspired to continue building a legacy that impacts the world in an immeasurable way. I pray that everyone sees the beauty and resilience of our people. This is a story of how the people left MOST BROKEN have EXTRAORDINARY gifts.❤️✊🏾 Thank you to Blitz, Emmanuel, Ibra, Jenn, Pierre, Dikayl, Kwasi and all the brilliant creatives. Thank you to all at Disney for giving this Black woman the opportunity to tell this story. This experience has been an affirmation of a grander purpose. My only goal is that you watch it with your family and that it gives you pride. Love y’all, B

Beyoncé (@beyonce) által megosztott bejegyzés,

„Ez az én szerelemprojektem, amit az elmúlt egy év éjt nappallá tévő kutatása, filmezése, vágása előzött meg. Most átadom nektek, a tiétek. Eredetileg Az oroszlánkirály betétdalához, a The Gifthez jött volna pluszban, és arra hivatott, hogy a fekete örökség gazdagságát és szépségét ünnepelje.” Az énekesnő természetesen kitért a posztban a George Floyd halálával kirobbant, de az amerikai társadalomban igen régóta kumulálódó elégedetlenségre és tüntetéshullámra is. „2020 sajnálatos eseményei és ahogyan az emberek világszerte megélik történelmi útjukat, még inkább aktuálissá tették a film vízióját. Mindannyian a fényt és a biztonságot keressük. Sokunk szeretne változást. Azt gondolom, hogy ha mi, fekete emberek elmeséljük a történeteinket, el tudjuk mozdítani a világ tengelyét, és akkor elmondhatjuk az IGAZI történelmünket, amely  a lélek generációkon átívelő gazdag és bőséges története. Ezzel az albummal a fekete történelem és az  afrikai tradíciók elemeit szerettem volna megmutatni némi csavarral és egy egyetemes üzenettel, hogy mit jelent valójában, amikor rátalálsz az identitásodra és abból örökséget építesz.”

Harc az emberségért

Az énekesnő tegnap kapta meg a BET Awards humanitárius-díját, amit Michelle Obama adott át neki virtuálisan. Az egykori First Lady az egyetlen királynőnek nevezte az énekesnőt, akinek zenéje hangot ad nemcsak a fekete örömnek, de a fekete bánatnak is, és méltatta, amiért felszólal a szexizmus és a rasszizmus ellen, ezzel pedig kikövezi az utat a nála fiatalabb művészeknek. Beyoncé a következő szavakkal köszönte meg a díjat, amit a BeyGOOD alapítványon keresztül végzett, afroamerikaiakat támogató munkájáért kapott:

Beyoncé, mint egyetemi kurzus

Még 2017-ben történt, hogy a koppenhágai egyetem művészeti és kultúratudományi tanszékén kurzust indítottak az énekesnő munkásságára alapozva. Az óra neve Beyoncé, gender és rassz volt, és mint neve is mutatja, a fekete feminizmus állt középpontjában: a társadalmi nemek, szexualitás és az etnikai kérdéseket vizsgálhattak a hallgatók az énekesnő klipjeit elemezve.

Ezt a díjat fivéreimnek és nővéreimnek ajánlom. Mindenkinek, akik odakint vonulnak, a változásért küzdenek, ezzel engem is ösztönözve – aztán természetesen szóba hozta a november 3-ára kiírt elnökválasztást is. – De van még egy fontos dolgunk, amivel az igazi erőnket  megmutathatjuk az elnökválasztáson”. Azt is mondta, hogy mindenkinek úgy kell majd szavaznia, mintha az élete múlna rajta. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként, ha most lenne a választás, a jelenlegi elnök, Donald Trump jelentős hátránnyal indulna legalább hat kulcsfontosságú tagállamban. Az énekesnő eddig 31 jótékonysági szervezetnek adományozott nagyobb összegeket, amellyel olyan ügyek mellett áll ki folyamatosan, mint a családon belüli erőszak visszaszorítása, a rákalapítványok munkája, környezetvédelem, emberi jogok, emberkereskedelem felszámolása, nemek közötti egyenlőség, a bullying felszámolása. Saját alapítványával pedig számtalan ösztöndíjat támogat, lakhatáshoz segít rászorulókat, a Harvey hurrikán után Houston helyreállításában is nagy szerepet vállalt, emellett pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemre is 6 millió dollárt áldozott. 

(Kiemelt kép: jelenetfotó Beyoncé Instagram-videójából)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!