Hogy mi a hosszú élet titka? A 99 éves Betty White elmondja

Előre szólunk, hogy egy-két vitatható étel és ital is lesz a színésznő tippjei között.

Betty White igazi hollywoodi legenda, nemes egyszerűséggel csak a televíziózás First Lady-jének is szokás nevezni. Ha névről nincs is meg, arca, illetve az Öreglányok című sorozat biztos, hogy ismerős, hiszen a kissé naiv Rose Nylund karakterét a magyar nézők is nagyon szerették. A négy, nyugdíjasként egy lakásba költöző asszonyról szóló sorozat nemcsak a korukbeliek szívébe lopta be magát, hanem gyakorlatilag mindenkiébe, aki csak belepillantott a szériába. 

De Betty White nem az Öreglányok miatt lett sztár, 1985-ben, amikor a sorozat debütált, már több mint négy évtizede a pályán volt, számtalan sorozatban és filmben szerepelt. Pedig az 1922. január 18-án született Betty nem könnyen robbant be a szakmába. Kamaszkorában vadőr szeretett volna lenni (ez a pálya azonban akkoriban nem volt elérhető nők számára ), aztán 1939-ben kipróbálta magát színészként, de több stúdió is visszautasította, mert nem találták elég fotogénnek, ezért aztán inkább rádiókban kapott munkát. Háromszor is férjhez ment, harmadik férje Allen Ludden televíziós műsorvezető volt, aki életének legnagyobb szerelme volt. A férfi 1981-ben hunyt el, Betty azóta is szingli. És hogy miért nem házasodott újra? 2010-ben egy talkshow-ban az egyik legszebb szerelmi vallomás volt a válasza a kérdésre: „Ha valaki egyszer megtalálta a legjobbat, akkor miért érné be a maradékkal?”

Estelle Getty, Bea Arthur, Betty White, Rue McClanahan, vagyis az Öreglányok (Fotó: Walt Disney Television via Getty Images)

A rekorder Betty

2014-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a leghosszabb ideje a pályán lévő televíziós színésznő. Egy évvel korábban a brit tévés, Bruce Forsyth is Guinness rekorder lett, de mivel ő 2017-ben elhunyt, most már majdnem 4 évvel Betty vezeti az összesített mezőnyt. Ennél azonban sokkal jelentősebb dolgok is köthetők a nevéhez: az 1953 és 1955 között futott Life with Elizabeth című sitcommal televíziótörténetet írt azzal, hogy

a sorozatnak nemcsak főszereplője volt, de a producere is. Ezzel egyike volt az első nőknek, akik a kamerák előtt és mögött is meghatározó szerepet töltöttek be. Ő volt tehát az első nő, aki országosan sugárzott tévéshow producere lett az Egyesült Államokban.

Másban is első volt nőtársai között: elsőként kapta meg a Daytime Emmy-díjat (ez egy olyan elismerés, amelyet a New York-i székhelyű Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája ad át az amerikai televíziós műsorszolgáltatás kiválóságainak).

A hosszú élet titka

A minap tehát Betty White betöltötte a 99. életévét, és köszöni, jól van. Életkora nem látszik meg rajta, ugyanolyan sziporkázó jellem, mint 30 évvel ezelőtt. De hogy mi lehet a hosszú élet titka a színésznő szerint, aki a koronavírus-járvány kitöréséig minden napját egy mérföld (1.6 km) lefutásával kezdte? Amikor erről kérdezgették az elmúlt években, valahogy pont a sportot nem tartotta lényegesnek.

1. Mindig csinálj valamit!

Betty White nem ül a babérjain. Sem anyagilag, sem karrier szempontból nem kellene már dolgoznia, de ő 90 pluszosan is forgatott, vagy éppen a hangját adta valamilyen karakternek. 2017-ben nyilatkozta azt egy interjúban, hogy az, hogy mindig lefoglalta magát, szerinte határozottan segített abban, hogy sokáig boldog és egészséges maradjon. „Az ember legyen elfoglalt, és ne koncentráljon állandóan saját magára, mert akkor gyorsan elhasználódik – mondta. – Nem az a nehéz, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amik érdekelnek, hanem hogy megtanuljuk élvezni őket. Azt hiszem, ez lehet az, ami megtartja az embert.” Betty olyannyira megtalálta, hogy egy időben saját műsorban ötvözte a kettőt (két mániáját, a showbizniszt és az állatokat): a Pet Set egy beszélgetős műsor volt, amelyben állatszerető sztárok voltak a vendégek, természetesen kedvenc állatuk társaságában. (A színésznő a tavalyi, karanténokkal tarkított évet egyébként pont azzal töltötte, hogy az 1971-ben debütált műsor idén februárban DVD-n is megjelenhessen).

2. Légy optimista!

Kutatás bizonyította, hogy az optimista emberek akár 11-15%-kal hosszabb életet élhetnek, és sokkal nagyobb eséllyel érik meg a 85 éves kort. White is így gondolja: „Tudom, hogy giccsesen hangzik, de mindig megpróbálom mindennek a vicces, a jó oldalát nézni, nem pedig azt, hogy mi a negatív benne. Unalmasnak tartom azokat az embereket, akik folyamatosan panaszkodnak valami miatt. Ez hatalmas időpazarlás.”

3. Kényeztesd magad!

Ha az ember megvonja magától például kedvenc ételeit, az se nem vidám, se nem fenntartható. White is azt mondja, hogy van két dolog, amitől soha nem fosztotta meg magát: a hot dogtól és a vodkától. Nem tűnik túl működőképesnek? Pedig most töltötte be a 99. életévét.

4. Ne foglalkozz a számokkal!

White számára az életkor tényleg csak egy szám. Többször is mesélte, hogy Hollywoodban gyakran tanácsolták neki, hogy hazudjon a koráról, de nem érezte ennek szükségét. „Sosem gondolkodtam túl sokat az életkorról – nyilatkozta még 2011-ben. – Ezt már karonülőként megtanultam: az életkor egyszerűen nem fontos. Az a fontos, ami a fejedben van.”

(Kiemelt kép: nőklapja.hu / Getty Images)