Csillog, selymes és trendi – Tippek, hogy bomba formába kerüljön az ősz haj is

Az ősz hajat gyakran társítják a megélt élettapasztalattal és bölcsességgel – igaz, többnyire csak a férfiak esetében.

A társadalom sokáig arra kondicionált bennünket, hogy az őszülő haj öregíti női viselőjét, ezt persze azonnal el is kell takarni, így az első ezüstös tincs megcsillanása után a legtöbben idegesen kérünk időpontot a fodrászhoz. Igen, az ősz haj valóban az öregedési folyamat egyik nyilvánvaló és elkerülhetetlen velejárója, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk ezzel együtt is fiatalosak és nőiesek.

Leegyszerűsítve: az őszülés folyamata akkor kezdődik, amikor a melanociták, a haj pigmentációjáért felelős melanin-termelő sejtek leállnak a melanin termelésével, készleteik tehát kimerülnek.

Ha az őszülési folyamat egyszer elindul, mint tudjuk, már lehetetlen visszafordítani, a folsav használata azonban lelassíthatja a folyamatot, a benne lévő antioxidánsok ugyanis megvédhetik a még aktív pigmentsejteket. Azt is meg kell említenünk, hogy az ősz haj nemcsak az érettség és idősödés velejárója, rengeteg fiatalnak már serdülőként megjelennek az első ősz hajszálai, melyek minden bizonnyal a genetikával, rosszabb esetben pedig a stresszel magyarázhatók. Diagnózistól függetlenül azonban mindkét korosztálynak megvannak a maga őszüléssel járó pozitívumai: a fiatalabbaknak egyfajta titokzatosságot, az idősebbeknek pedig kifinomult és elegáns megjelenést kölcsönöz, arról nem is beszélve, hogy a szakemberek szerint is egyre népszerűbbé válik az ezüstös színárnyalat, és egyre többen vállalják fel természetesen ősz hajszálaikat. A nők szerepvállalása új értelmet nyert a digitális korban: már nemcsak az egyenlő jogokért és bánásmódért, de a külsőnket érő megbélyegzések ellen is harcolunk.

Le a káros sztereotípiákkal!

Éppen ezért jött létre az Instagram egyik legnépszerűbb, őszülő hajakat preferáló oldala, a Grombre. Az oldal több mint 243 ezer követővel rendelkezik, célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet az őszülésben rejlő nőiességre: ideje fittyet hánynunk a sztereotípiákra, hogy végre korosztálytól függetlenül, szabadon és ízlésünknek megfelelően dönthessünk saját hajszínünk sorsáról!

A festett haj – mint azt tudjuk – nagyon sok karbantartást igényel, emiatt a rendszeres festés nem a legjobb megoldás az átlagos keresetűek számára. Éppen ezért a legjobb az, ha megtanulunk alkalmazkodni az elkerülhetetlenhez, és kiélvezzük az őszülés adta előnyöket – ami egyébként egyáltalán nem lehetetlen. Vannak azonban bizonyos dolgok, amelyekre nem árt odafigyelni, hiszen a kor előrehaladtával nemcsak a szín, de egyúttal a hajszerkezet is változik. Őszüléskor a haj elveszítheti a tartását, merevebbé, nehezen formázhatóvá válik, emiatt előfordulhat, hogy a megszokottnál eltérőbb hajápolási szokásokat kell kialakítanunk – az ősz haj tehát kellő odafigyeléssel akár még a szexepileddé is válhat, az ahhoz történő igazodás pedig az öltözködési stílusodban is igazi újjászületést hozhat. Ennek kapcsán összegyűjtöttük, mire érdemes fokozottan figyelni, ha nem szeretnénk eltakarni őszülő tincseinket.

Vitaminok és hidratálás

Őszüléskor nemcsak a hajszín, de egyúttal a textúra is változik, éppen ezért igényel némi átszervezést addigi rutinunk. Szakemberek szerint a változó textúra problémáin belülről hajvitaminokkal, nyomelemekkel és kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrenddel, kívülről pedig ápoló pakolásokkal és olajokkal segíthetünk. Érdemes ilyenkor hatóanyagokban gazdagabb termékeket választani: szerencsére ma már számos, kifejezetten ősz hajra való hajápoló közül szemezgethetünk a drogériákban.

Kísérletezz a frizurákkal!

A természetes őszülés megtartása esetén rendszeres karbantartással és vágással elkerülhető, hogy ápolatlan és csapzott hatást keltsünk. Ebben az esetben kifejezetten fontos, hogy jól válasszunk magunknak hajviseletet, és érdemes megfigyelni, miként alakítja át addigi stílusunkat az őszülő haj. Fodrászok szerint ősz hajjal egyébként kifejezetten jó összhatást keltenek a vagányra nyírt rövidebb vagy félhosszú frizurák (mint például a pixie és a bob stílusok), de persze mindenkinek magának kell eldönteni, mi passzol igazán a személyiségéhez (Itt arról is írtunk bővebben, milyen frizurák passzolnak az ezüstös és ősz hajszínekhez). Korábbi cikkünkben Szabó Zsuzsanna fodrász elmondta, hogy másként hatnak a gyarapodó ősz hajszálak egyenes, hullámos vagy göndör hajban, és hogy színük is változhat az eredeti hajszíntől és a fénytöréstől függően, a fehértől kezdve a szürkén, sárgán át egészen a gyöngyházig. Az ősz hajszín elérése türelmet igényel, mert akkortól mutat igazán jól, ha a az ősz szálak mennyisége már meghaladja az ötven százalékot, és előfordul, hogy az addigi átmeneti szín nem előnyös az arcunknak. Megoldásként Zsuzsanna azt javasolja, hogy festett haj esetén kérjünk fodrászunktól világosítást, esetleg világosabb melírcsíkokat, ezzel is csökkentve a (kicsit sem esztétikus) lenövés kockázatát. És persze nagyon ügyeljünk arra is, hogy a festett rész eközben illeszkedjen ahhoz a színtípushoz, amelybe tartozunk. 

Védekezz az UV-sugárzás ellen!

Meglepő, de a bőrünk mellett még az ősz hajtincseink is leéghetnek, ha a kelleténél több időt töltünk tűző napon. Hajunk ennek következtében besárgulhat, hiszen már nem tartalmaz annyi pigmentet, amennyivel kivédhető lenne az elszíneződés. Nyáron ezért különösen fontos a fényvédelem: 

a fejkendő és kalap mellett pedig a belső hidratálásra is gondot kell fordítani, érdemes tehát olyan hajápoló termékeket választani, amelyek extrém hőhatás esetén is védelmet nyújtanak.   

Óvatosan a hajformázással!

Szerencsére a legtöbb hajszárító és hajformázó eszköz hőfoka ma már szabályozható, ősz haj esetén pedig kifejezetten ajánlatos használni is ezeket a funkciókat. Őszülés során hajunk törékenyebbé, szárazabbá és durvább tapintásúvá válhat, forró eszközök használata során pedig nagyobb eséllyel roncsolódik – éppen ezért nemcsak napozás mellé, de hajformázások előtt is érdemes hőhatás ellen védő termékeket – balzsamokat, pakolásokat, hajvégápoló olajokat és habokat használni.

1. Authentic Beauty Concept Cool Glow helyrállító és hamvasító lila sampon lila édesburgonya-kivonattal, a. fogy. ár 8329 Ft / 300 ml (Authentic Beauty Concept szalonok) 2. L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal Detox ápoló és hajszín megtartó hajolaj hővédelemmel fémrészecskék ellen, kb. 8500 Ft / 50 ml (L’Oréal Prof. szalonok) Ft 3. Balea Professional Hamvasító hajbalzsam ősz és szőkített hajra, 499 Ft / 200 ml (dm) 4. Revox B77 Plex hajvégápoló olaj, 3820 Ft / 30 ml (lovebrands.hu) 5. Tresemmé Hővédő spray, minden hajtípusra, 2099 Ft / 300 ml (dm)

Szatén párnahuzat

Végezetül pedig fontos, hogy éjszaka se feledkezzünk meg őszülő hajunk ápolásáról. Ha nem szeretnénk fokozni a hajhullást, hosszú tincsek esetén sose aludjunk összefogott, felkontyolt vagy fonott hajjal, emellett pedig érdemes észben tartani, hogy a szatén párnahuzat kisebb súrlódással jár, használat közben tehát

éjszaka is megvédi tincseinket a kiszáradástól és töredezéstől.

Függetlenül az ősz hajú nőkkel kapcsolatos bugyuta sztereotípiáktól, bármikor, bármilyen életkorban és bármilyen hajszínt viselve lehetsz stílusos és vonzó – a lényeg, hogy fürtjeidet úgy viseld, ahogyan azt jónak látod. Kelly Osborne, Meryl Streep, Charlize Theron, Hilary Duff és Kim Kardashian is mutatkoztak már festett ősz hajjal, Salma Hayek egyenesen lenyűgöző A Kolibri projekt című thrillerben, Pataki Ági és Helen Mirren ősz hajkoronájánál pedig keresve sem találhatnánk szebbet. A festett és természetesen ősz haj is menő, ne féljünk hát tőle!

Kiemelt kép: Getty Images