Helló, ezüst haj! Így lehet stílusos a frizuránk, ha őszülünk

Szakértői tippek a szép ősz tincsekért a Nők Lapja Szépség 2020/2. számából.

Fura dolog az őszülés. Kölcsönözhet vagányságot és szexiséget a tulajdonosának, de tud szörnyen öregíteni, és ápolatlan hatást is kelteni. Szakemberek elárulják, hogy mi a stílusos és egyre népszerűbb ősz haj titka. Fekete Edina írása. 

„Huszonéves korom óta őszülök, azóta festetem a fekete hajam. A 40. születésnapomra készülve melírcsíkokkal akartam újítani, de annyira félresikerült, hogy a hátközépig érő hajkoronámat le kellett vágni ötcentisre – meséli Bulyovszky Gabriella. – Ezen keseregve jöttem rá, hogy engem az ősz hajszálak már nem is zavarnak, csak a frizura rövidsége. Úgyhogy ősz póthajat rakattam az ősz tincseimre, és így vészeltem át, míg újra elértem a kívánt hosszt. Most imádom az őszülő frizurám, és annyi pozitív visszajelzést kapok, hogy modellkedni kezdtem, és már dolgoztam is olyan márkákkal, amelyek a termékeiket egy öntudatos, az ősz hajat magabiztosan viselő nővel akarják bemutatni. Küldetésemnek érzem, hogy elindítsak egy szemléletváltást abban, hogy az ősz haj ne legyen egyenlő az öregséggel. Amikor azt kérdezik, hogyan tudtam megszokni az ősz tincseimet, mindig azt hangsúlyozom, hogy ez nem megszokás kérdése: belül kell eldőlnie. Akkor érzem ezüst hajjal is ragyogónak és vonzónak magam, ha szeretem azt, aki vagyok. Nálunk még nem annyira, de külföldön nagyon támogató a hozzáállás az őszülés felvállalásához: a brit Rachel Perut például ötvenhez közel a gyerekei nevezték be egy versenyre, mert nagyon szépnek látják fehér hajjal. Akkora sikere lett, hogy ma már világmárkákfoglalkoztatjákmodellként.”

Bulyovszky Gabriella

Magabiztos nők választása 

„Az őszülő vagy egészen ezüst haj is lehet stílusos, adhat frissességet, lendületet viselőjének – mondja Keszler Ágnes stílustanácsadó és sminkes. – Sőt, Helen Mirren vagy Judi Dench őszen éli fénykorát, de Gillian Anderson is nagyon szexi kora ötvenes a Sex Education sorozatban. Nem mindegy persze, hogy valaki kényszerből nem festetheti a haját, vagy saját indíttatásból dönt a szürkülő hajszálak megtartása mellett, de az biztos, hogy mindkettő önismereti elmélyülést igényel.”

Te milyen évszak vagy?

Az évszakelmélet szerint az embereket a bőr-, szem- és hajszínük alapján négy fő típusra, azaz évszakra, és azokon belül három-három alcsoportra lehet osztani, a hozzájuk leginkább illő színcsoportoknak megfelelően. Az ideális színpaletta ismerete segít, hogy a legelőnyösebb színeket használjuk az öltözködésben és a sminkelésben.

Ágnes szerint egyrészt azok szokták választani az ősz hajat, akiknek a világnézetük része a természetes külső, Keszler Ágnes stílustanácsadó, sminkes másrészt akik fiatalon kezdenek el őszülni, és élvezik, hogy érdekessé, kortalanná teszi a megjelenésüket. Harmadrészt pedig a negyven–ötven– hatvan plusz korosztályból való magabiztos hölgyek döntenek úgy, hogy a festetlen hajukat is a fiatalos, bevállalós stílusuk kifejezésére használják fel.
„Különösen pozitív fogadtatást szokott kapni az ősz haj lenövesztése azoknál, akiknek a festett hajszíne valójában nem felelt meg a színtípusuknak, és a hajuk színéhez öltözve a megjelenésükben disszonancia volt. Náluk az ősz hajra váltás és az ahhoz való igazodás a színekben igazi újjászületést hoz. Persze gyakori, hogy a család beszéli le az ősz hajról a fontolgatókat, és nem ritka, hogy a munkahelyen teszik szóvá az őszülést, ami egy férfival valószínű, hogy soha nem történne meg” – teszi hozzá a stílustanácsadó.

Judy Dench

Amikor a színt már pótolni kell

Ha már az ősz hajszálak vannak többségben, vagy a festett hajat levágatva elértük a természetes hajszínt, a frizura formájának átgondolása mellett tartsuk szem előtt azt is: az eredeti vagy a festett hajszínünkhöz képest a természetesen ősz hajszálak más hatást keltenek az arcunk körül. „A típusunknak megfelelő ruhák harmonikussá teszik a megjelenésünket, ennek a megteremtése ősz hajnál még fontosabb, hogy valóban ne fordulhasson elő az, amitől sokan tartanak, hogy elhanyagoltnak tűnnek őszen. Az ősz hajszín elérésekor vizsgáljuk át a ruhatárunkat, hogy az addig jól bevált színek, minták még mindig harmonikus megjelenést kölcsönöznek-e, ragyogóvá teszik-e az arcot, vagy újrahangolás szükséges – árulja el a stílustanácsadó. – A sötét, fekete vagy barna haj kivilágosodása az ősz szálak hatására, illetve az élénk, vörös vagy szőke haj fakulása ugyanis egy kicsit hidegebb, lágyabb, mattabb hatást kelt, aminek következtében az öltözködésben a színtípusunknak megfelelő színek használata még fontosabbá válik.” Bár az évek gyarapodásával a nők általában visszavesznek a smink erősségéből, Keszler Ágnes azt tanácsolja, hogy aki eddig nem sminkelt, ősz hajnál az is kezdjen el egy kis színt felvinni az arcára, már csak azért is, mert az idő előrehaladtával a bőrben egyre kevesebb a pigment, és emiatt egyre fakóbbá válik.
„Elég egy természetes hatású, az adottságokat kiemelő make up: a színtípusnak megfelelő pirosító, pici rúzs vagy szájfény, ami élénkséget, üdeséget ad az arcnak, és egy kis szempillafesték a világos szempillára, amivel hangsúlyosabbá tehetjük a szemet. A szemöldökünk is tud őszülni, előfordul, hogy egy kis porral, ceruzával vagy tartós festékkel azt is színezni kell.”

Gillian Anderson

Hogyan ápoljuk az ősz tincseket?

„Az őszülés miatt a haj elveszítheti tartását, vagy éppen merevvé, nehezen formázhatóvá válhatnak a hajszálak. Ezen a problémán belülről hajvitaminokkal, nyomelemekkel, kívülről pedig ápoló pakolással segíthetünk, illetve hajszárítás, hajvasalás előtt a hővédelemről való gondoskodással – javasolja Szabó Zsuzsanna fodrász. – Másként hatnak a gyarapodó ősz hajszálak egyenes, hullámos vagy göndör hajban, és a színük is változhat az eredeti hajszíntől és a fénytöréstől függően a fehértől kezdve a szürkén, sárgán át egészen a gyöngyházig. Az ősz hajszín elérése türelmet igényel, mert akkortól mutat igazán jól, ha a volumenben már meghaladja az ötven százalékot, és előfordul, hogy az addigi átmeneti szín nem előnyös az arcunknak. Megoldásként, és azoknak, akik a festett hajuktól akarnak megszabadulni, a haj fokozatos világosítását vagy világosabb melírcsíkok bevetését szoktuk javasolni, ezzel csökkentve a lenövés kontrasztját. De nagyon ügyeljünk rá, hogy a festett rész eközben ne »váltson hőfokot«, vagyis illeszkedjen ahhoz a színtípushoz, amelybe tartozunk. A természetes őszülés megtartása esetén különösen fontos az előnyös hajviselet megválasztása és az őszülő vagy már fehér haj rendszeres karbantartása, vágása, mert különben könnyen igénytelen hatást kelt. Jól mutatnak a rövid, vagány frizurák, vagy a keményre vágott bob, de tulajdonképpen a frizura viselőjétől függően minden, mert a személyiség kisugárzása rengeteget hozzátesz a hajhoz. Érdemes kísérletezni a hajszínekkel, és ajánlott azt is megnézni, hogyan alakítja át stílusunkat az ősz haj. Hiszen, ha nem tetszik, bármikor vissza lehet térni újra a festéshez.”

Helen Mirren

Fotó: Getty Images-Andreas Kuehn, Rachel Murray, New York Daily News Archive, Cbbbccontricontributor