Az ősz haj trendibb, mint valaha. Ha a vágyott színt elértük, a kérdés már csak az, milyen fazont vágassunk belőle?

Letícia spanyol királynétól Kristin Scott Thomason és Eva Longorián át Sarah Jessica Parkerig rengeteg példát tudnánk hozni, hogy az elmúlt pár évben hány híresség erősítette az ősz haj felvállalásának mozgalmát. Van, aki ősz lenövést villantott, van, aki természetesen ezüstös tincseket, és van, aki teljesen ősz frizurával vonult a vörös szőnyegen – már 2021-ben kijelenthettük, hogy a kötelező hajfestés szokása a múlté. Az ősz haj trendibb, mint valaha, hiszen ha szépen ápolt és egészséges, akkor gyönyörű, ragyogó keretet adhat az arcunknak.

Őszi frizurainspirációkat nemcsak a sztárvilágban, hanem a közösségi médiában is találunk szép számmal, ott van például a Grombre elnevezésű profil, amelynek 243 ezer követője van, célja pedig, hogy „az ősz haj természeti jelenséget” ünnepelje.

Átlagos, hétköznapi nők mutatják meg, milyen boldogok és önazonosak natúr hajszínükkel, a képeket nézegetve pedig egyértelmű: az ősz hajból bármilyen frizura készíthető, lehet rövid, hosszú, egyenes, göndör… De mégis: melyek azok a fazonok, amelyek különösen jól mutatnak belőle?

A vagány shag

Blythe Danner színésznő. Fotó: Steve Granitz/WireImage

Az idei ősz legtrendibb rövid hajai között is szereplő fazont nemcsak a természetesen göndör, kócos fürtökkel, hanem az egyenes, vékony hajszállal rendelkezők is bátran kipróbálhatják. Az erőteljesen lépcsőzetesre vágott shag, amely a hatvanas-hetvenes évek kedvence volt, egyszerre bohém és nőies, és szuper volument ad a ritkuló hajnak is.

A romantikus hosszú, hullámos

Andie MacDowell színésznő. Fotó: Amy Sussman/WireImage

Mivel a TikTok már rég nem csak a tinédzserek és huszonévesek videós platformja, ott is rengeteg a találat a „gray hairstyle”, vagyis az ősz hajstílus kifejezésre. A fazon, amely a legtöbb posztban feltűnik, egyértelműen a lazán hullámos hosszú haj. Ha valakinek egyenletesen őszül (vagy mondhatnánk úgy is, mákosodik) a haja, és szépen formázza a tincseit, akkor ez a stílus egyáltalán nem fogja öregíteni. De a hővel való formázáshoz mindenképpen használjunk hővédő terméket, az ősz haj ugyanis (a pigmentképző fehérje, a melanin hiányában) sokkal sérülékenyebb.

A klasszikus bubi

Diane Keaton színésznő. Fotó: Jim Spellman/WireImage

Trendek ide, Tiktok-videók oda, ősz haj esetén a klasszikus bubifrizura a leginkább nyerő választás – főleg akkor, ha olyan fazont keresünk, amelyet gyerekjáték kezelni. Persze a bubiból is létezik rövidebb és hosszabb, tömörebb vagy tépettebb változatok, általánosságban elmondható, hogy minél kurtább, annál egyszerűbb formázni. Az ősz hajszálak nem mindig szófogadóak, de ezzel a snittel simán megzabolázhatóak, és ami a legjobb: szinte az összes arcformához remekül illik. Hogy szögegyenesre vasalva, beszárítva vagy éppen enyhe hullámokkal viseljük, már csak az aktuális hangulatunkon múlik.  

A karakteres pixie

Helen Mirren színésznő. Fotó: Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Pixie-nek nevezzük az állvonal felett végződő extrarövid fazonokat – az alig néhány centiméteres tüsiktől a hosszabb apródfrizurákig. Ez a hossz kifejezetten fiatalítja az arcot és lágyítja az arc kontúrjait, pláne, ha még a vágás vagy a stílus is modern, például oldalt lezselézett. Vékony szálú vagy lelapulásra hajlamos hajhoz is ideális választás, hiszen a hajhossz nem nehezíti el a hajtövet – csak egy havi fix időpont kell a fodrászhoz, ugyanis ezt a snittet nagyjából négy hetente igazítani kell.

Kiemelt kép: Getty Images