Salma Hayek őszintén mesélt a változókor kínzó tüneteiről

A színésznő felszólalt a menopauza tabusítása ellen, és azt is elárulta, hogy a mellei is a klimax hatására nőttek meg, nem pedig a plasztikának köszönhetően, mint amivel sokan gyanúsítják.

Az 54 éves Salma őszintén mesélt a klimaxról Jada Pinkett Smith talk show-jában, a Red Table Talkban Adrienne Banfield-Norris és Willow Smith társaságában, mert véleménye szerint még mindig nagyon kevés szó esik a menopauzáról, megnehezítve ezzel nők millióinak életét. 

Hollywoodban ugyanúgy nem létező fogalom a menopauza, mint az öregedés, a ráncok, a súlyfelesleg.

Vagyis tabutéma, amiről nem ildomos beszélni, hiszen az örök fiatalság látszatába sehogy sem férnek bele ezek a kifejezések. Ezt a falat igyekszik most ledönteni a mexikói származású híresség, akinek „útját” korábban már néhány kolléganője kitaposta. Pontosabban megmutatták, merre van az az út, amelyre minden híres nőnek rá kellene állni, hogy sorstársaik ne érezzék rosszul magukat, ha a klimax mellékhatásai megkeserítik a mindennapjaikat. Hiszen nagyon nincsenek egyedül vele.

Nők, akik nem félnek a változástól

Monica Bellucci korábban már nyilatkozott a skót Daily Mailnek a változó kor tüneteiről, annak kezeléséről: „A menopauza természetes dolog, nem pedig egy betegség. Valóban a női test eleinte megváltozik, de aztán minden rendben lesz. Nagyon sok időt töltöttem régebben idős emberekkel, főleg nőkkel, ezért nem félek az öregedéstől” – jelentette ki az 56 éves díva. Gillian Anderson 2017-ben mesélt arról az időszakról, amikor 47 évesen először megtapasztalta a klimax tüneteit.

Mi az a menopauza, vagyis klimax?

A természetes menopauza a petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése le is áll. Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a libidóra, a szexuális életre, a csontokra, stb. A menopauza általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig megy végbe. A nyugati világban a menopauzális átlagéletkor 51,4 év: erre az időre a nők 50 százaléka eljut ide. 55 éves korukra a nők 90 százaléka átesik a menopauzán.

 Az X-akták egykori Scullyja állandó fáradtsággal, hőhullámmal küzdött, és nagyon nehezen viselte a hangulatváltozásait is. „Pontosan emlékszem, reggel nyolc óra volt, én pedig a gyerekek előtt a földre hajítottam a kabátomat, és azt mondtam: Ez egy rohadt nap! A nap ugyan még el sem kezdődött, de én már úgy éreztem, semmire sem vagyok képes. Aznap többször is fel kellett állnom az értekezletről, és időt kérnem, hogy kisírhassam magam a mosdóban.” Anderson úgy gondolja, ha az orvosok kellőképpen felkészítenék a nőket a perimenopauzára (a változás első szakasza, amely lassan elvezet a tényleges menopauzáig, a peteérés és a havi ciklus megszűnéséig – a szerk.), illetve a menopauzára, akkor jobban fel tudnának rá készülni, és sokkal könnyebben viselnék a tüneteket.
Susan Sarandonnak szerencséje volt, ő úgy emlékszik, különösebb gond nélkül ment végbe nála a folyamat, de azért néhány kilóval többet mutatott nála is a mérleg. Susan hisz a pozitív életszemléletben, mert úgy érzi, az minden nehézségen képes átlendíteni. „Minden, amin tudsz nevetni, az fiatalon tart!” – teszi hozzá Sarandon (74), aki viszonylag későn, 54 évesen kezdett klimaxolni.

„Nem nagyobbítattam meg a melleimet”

Salma Hayek is elmondta a Red Table Talk-ban, hogy az ő életébe a negyvenes évei közepén „köszöntött be” a menopauza, és szintén óriási hangulatváltozásokkal, hőhullámokkal kellett megbirkóznia

„Én is túlestem ezen, és van, hogy még mindig előjön, de meg kell tanulni kezelni ezt a helyzetet is. Mély levegőt kell venni, és azt mondani saját magunknak, hogy ki kell tartani, mert el fog múlni!”

A színésznő a mellméretére is kitért, mert rendszerint arról érdeklődnek ismerősei (és ismeretlenek), hogy mikor és miért nagyobbíttatta meg kebleit.

„Néhány nőnek, a hízástól nő meg a melle, vagy terhesség, szoptatás után nem áll vissza a korábbi méretre. Én is egyike vagyok azoknak a nőknek, akikre ez mind igaz. Többen azzal vádolnak, hogy mellnagyobbításon estem ár, és tulajdonképpen nem is hibáztatom őket érte, mert a melleim valóban kisebbek voltak régebben, ahogyan az egész testem is. Valamiért egyre nagyobbak, és már rettenetesen fáj tőlük a hátam. Erről azonban csak kevesen beszélnek” – vallotta be a színésznő, majd hozzátette, fontos, hogy megtörjük a menopauza körüli megbélyegzést, és tudatosítsuk a nőkben, hogy egy bizonyos életkor elérésekor sincs „lejárat”, tehát ugyanannyit ér egy idősebb nő is, mint egy fiatalabb. „Bármely életkorban lehetsz belevaló. Bármely életkorban lehetsz romantikus. Bármely életkorban lehetsz önmagad!” Azt, hogy ezt őszintén mondta a színésznő, mi sem bizonyítja jobban, mint a mexikói Elle magazin címlapjára készített fotója, amelyet Instagram-oldalán mutatott meg követőinek.

Előtte pedig a Style magazin címlapján pózolt, mégpedig egy Nanushka ruhában, ami tökéletesen állt rajta. A képeket elnézve méltán lehet büszke magára Salma, akire őszinte szavai után valószínűleg még többen felnéznek. 

Forrás: Insider, elle.fr, Házipatika, Kiemelt kép: Getty Images