Két házasság, két válás és egy új élet – Sztárinterjú Gillian Andersonnal

Scully ügynöktől Margaret Thatcherig. A Nők Lapja 2020/48. számának interjúja.

Vannak színésznők, akiket egy életen át azonosítanak egy szereppel: Sarah Jessica Parker soha nem fogja tudni levetkőzni Carrie Bradshaw-t, Jennifer Aniston a Jóbarátok Racheljét, és Gillian Anderson Dana Scullyt az X-aktákból. Ki hogyan éli meg ezt a helyzetet, és vajon meg tud-e újulni más szerepkörben? Andersonnak, úgy tűnik, sikerült.

Gillian Chicagóban született, és még kisbaba volt, amikor szülei előbb Puerto Ricóba, aztán Londonba költöztek, ahol apja filmgyártást tanult. Hétéves volt, amikor a család úgy döntött, mégis Amerikában akarnak élni, és visszatértek Michiganbe. Gillian óceánbiológusnak készült, de a színház elcsábította, és tizennégy éves korában ki is próbálta magát a Rómeó és Júlia nagyjelenetével. Innen már nem volt visszaút, jött New York, a Broadway, a színpad, és 1993-ban megkapta élete főszerepét az X-aktákban. 1996-tól kezdve díjak özönét nyerte Scully ügynök alakításáért, egészen 2000-ig, amikor partnere, David Duchovny kiszállt, mert nem kapta meg azt az összeget, amelyet szeretett volna.
Anderson egyedül vitte a hátán az X-aktákat még két évig, aztán játszott néhány emlékezetesen feledhető filmben, majd évekre eltűnt. Legközelebb Londonban bukkant fel, főleg BBC-sorozatokban, majd visszatért eredeti szerelméhez, a színházhoz, a West Endre, A vágy villamosának Blanche DuBois-jaként.
Ám két házasság és két válás után történt valami: megismerkedett Peter Morgan íróval, összeköltöztek, és neki köszönheti legújabb szerepét, Margaret Thatchert a The Crown (A korona) című Netflix-sorozatban.

– Hogy ismerkedtél meg Peterrel? 
– Vanessa Kirby tehet róla, mert ő beszélt lyukat a hasamba. Mikor A vágy villamosát játszottam Londonban, majd New Yorkban, ő alakította Stellát, és közben forgatta A koronát, amiben ő volt a fiatal Margit hercegnő… És be nem állt a szája, hogy muszáj találkoznom Peter Morgannel. Mondtam, hagyjon már békén, Peter túl ilyen meg olyan, túl okos, túl elegáns, túl kifinomult, én meg egy dilibogyó vagyok, komplett idióta. Nem, nem, mondta Vanessa, higgyem el, remek a humora, imád hülyéskedni. Addig-addig mondogatta, amíg végül Londonban elmentem Peterrel vacsorázni. És ott derült ki, hogy már ismerjük egymást, mert ő írta Az utolsó skót királyt, amiben játszottam, és aminek a premierjén készült is egy fotó: én vagyok elöl, ő mögöttem áll, mind a ketten más partnerrel, én ráadásul akkor vártam a második gyerekemet, jó nagy volt a hasam… nem is beszéltünk egymással. Aztán persze mikor összejöttünk, ez a fotó körbejárta az egész internetet. Hát így történt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogy kapta meg Margaret Thatcher szerepét A korona című sorozatban?
Mit gondol a monarchiáról?
Hogyan tört ki az X-akták „bűvköréből”?
Próbáld ki most kedvezményesen!