6 divatbaki, ami 50 felett már nagyon öregít

Szerencsére az utóbbi időben jelentősen átalakult az öregedéssel kapcsolatos gondolkodásmódunk. A várható élettartam növekedésével párhuzamosan nem is tehetünk mást, mint hogy felülbíráljuk korábbi nézeteinket, miszerint egy bizonyos életkor után lehúzták a rolót.

Egyre tovább vagyunk aktívak, sokáig lehetünk energikusak, vonzók, fiatalosságunk pedig szerencsére egyre ritkábban fiataloskodás. Ma már nagyon sokan öltöznek remek ízléssel 50 felett is, és megint csak sokan vannak, akik stílusosan viselik őszülő hajukat is. De míg egy-egy jól megválasztott ruha időtlen stílust kölcsönöz az embernek 50-60-70 éves kor után is, néhány öltözködési baki bizony éveket is pakolhat az emberre.
Ártatlannak tűnő ruházkodási szokások következnek, amik egy érettebb nő esetében sajnos nem a szépséget emelik ki. 

Túl sok babás szín

Bőrtónusunk az idő előrehaladtával folyamatosan halványul, ezzel párhuzamosan pedig azt vehetjük észre, hogy mintha egyre jobban állnának a pasztell árnyalatok. Így is van és különösen a rózsaszínnel kapcsolatban lehet az az érzésünk, hogy hamvas bájt kölcsönöz nekünk. De sajnos

nagyon könnyű átesni a ló túlsó oldalára, ha babás színekről van szó.

Míg egy visszafogott, rózsaszín len blúz egy farmerrel kifejezetten előnyös lehet bármilyen életkorban, a babarózsaszín és a babakék együtt, vagy tetőtől talpig ezen színekből szabott outfit inkább nevetséges hatást kelt. Ha egész testeden fagyiszíneket szeretnél viselni, válassz halvány, semleges nude, elefántcsont, világosszürke vagy bézs színt, az ennél színesebbeket pedig inkább az arcod közelében sütsd el, alul valamilyen kicsit komolyabb, sötétebb színnel. 

Túl sok fekete

A tetőtől talpig fekete mindig elegáns, stílusos, ez a szín könnyen párosítható csaknem minden mással (nekem például a piros és fekete együtt soknál is több, de ez szubjektív) ráadásul segít kicsit karcsúbbnak is mutatni az alakot. Csábító, hogy (főleg a nincs egy rongyom napokon) tetőtől talpig feketébe bújjunk. Viszont érdemes számolni azzal, idősebb korban ez a szín szinte kiszívja az élénkséget az ember arcából és könnyen azon kaphatja magát, hogy drakulaszerű benyomást kelt.

Így viseld a feketét, ha túl vagy az ötvenen:

  • Dobd fel fekete szettedet egy élénkebb, vagy épp pasztelles, de mindenképpen színes sállal.
  • Viselj mélyen kivágott, vagy V-nyakú felsőt, hogy a fekete szín minél messzebb kerüljön az arcodtól.
  • Sminkelj a fekete ellen: alkalmazz szelíd, babás színeket és ne feledkezz meg az arcpírról sem.
  • Viselj néhány (ne túl sok) színes kiegészítőt, amelyek felragyogtatják az arcod.
  • A feketét inkább az övvonal alatt viseld, felülre inkább mintás, színesebb, élénkebb anyagokat válassz.

Elavult szemüvegek

50 felett divattippek stílus előnyös

Pasztellek, klassz szemüveg, kényelmes alsónemű. Mi kell még a boldogsághoz? (Fotó: Getty Images)

Nézhetsz ki akármilyen jól, ha szemüveged divatjamúlt, egészen biztos, hogy idősebbnek tűnsz a korodnál, vagy annál, amennyinek ki szeretnél nézni. Lehet, hogy már évtizedekkel ezelőtt megtaláltad a tökéletes keretet, és ezért nehezen váltasz, mégis érdemes fontolóra venned a cserét, mert az, ha évtizedek óta ugyanolyan fazont hordasz, több mint gyanús. Valószínűleg valamilyen kifejezetten ódivatú darab ül az orrodon. Pedig egy jó szemüveg nemcsak, hogy nem öregít, de kifejezetten fiatalos is lehet, így érdemes kísérletezni a kicsit izgalmasabb fazonokkal. A túl vastag, sötét keret többnyire nem előnyös, ezzel szemben 

egy élénk, világos, viszonylag nagyobb keret nemcsak deríti az arcod, de a szem alatti karikákat is, elfedi.

A rossz alsónemű

Kevés dolog kelt elhanyagoltabb benyomást, mint a ruhán átütő nagybugyi. Egy anadrágod teljes szélességében végigkövethető bugyivonal pedig minden, csak nem fiatalos. Ez persze nem azt jelenti, hogy falatnyi fehérneműit kell hordanod (minden esetben a kényelem legyen az első), inkább azt, hogy érdemes jó minőségű, csipke, vagy lézervágott darabokat keresned, mert ezek diszkréten rásimulnak az alakodra akkor is, ha teljesen betakarják a fenekedet. Ugyanígy fontos a jó melltartó is. Nemcsak, mert a gyenge minőségű nem tart, a rossz méret meg ott nyom és vág be, ahol nem kellene, de azért is, mert ezen a pályán inkább öregnek, mint vintage-nek tűnik egy leharcolt darab. Épp úgy, mint a szemüvegnél: ha hosszú évek óta hordod kedvenc melltartóid, legyenek akármennyire is megkíméltek, valószínűleg kifejezetten öreges látványt nyújtanak, amikor kikandikál a pántjuk, vagy blúzon át sejlenek fel. (Arról nem is beszélve, az ajánlott, maximum 2-3 viselés utáni mosás nagyon hamar viseltessé teheti a homit, már csak ezért is érdemes évente többször frissíteni a készletet.)

Rossz harisnya

Az áttetsző harisnyák jó szolgálatot tesznek, amikor kifejezetten üzleties megjelenést írnak elő, vagy amikor reggel épp csak annyira van hideg, hogy a magamfajták lába szederjesen foltos legyen. De vigyázz azokkal a barnás vagy bézs árnyalatokkal, amelyek túlságosan elfedik a bőröd színét: úgy festesz majd bennük, mint a saját nagymamád. Ha azért viselsz harisnyát, hogy kicsit sötétebb tónusú legyen a lábad, inkább válassz önbarnítót vagy harisnyasprét, ezek sokkal stílusosabb végeredményt eredményeznek, nem ráncolódik és nem is szalad le a szem az így felvitt álharisnyán. Ugyanígy tartózkodni érdemes a nem elég rugalmas daraboktól, amelyek olyan benyomást kelthetnek, egy óvatlan pillanatban, mintha épp vedlene az ember. 

Bizsuszettek

bizsu 50 felett divat stílus

Egy gyöngysor, bross, finom lánc pont elég, hogy kihangsúlyozza a szépségünket (Fotó: gGetty Images)

Coco Chanel híres mondása szerin mielőtt kimegyünk a házból, érdemes újra a tükörbe nézni, és levenni magunkról egy kiegészítőt. A kevesebb tényleg több, főleg, ahogy idősebb lesz az ember: ami 20-30 éve kedves bohókás volt, az 50 felett könnyen nevetségessé válhat, ezért kínosan érdemes ügyelni az ékszerekre és kiegészítőkre. Különösen nénis benyomást keltenek a hangsúlyosan összeillő bizsuszettek, azaz az ugyanolyan színű karkötő, lánc és fülbevaló kombinációk. Egy vékony lánccal vagy egy brossal sokkal jobban járt, és akkor is beljebb vagy, a szétszeded a készleteidet, és egyszerre nem viseled őket.

Életkor, szám, miegymás

Szerencsére túl vagyunk már azon, hogy szégyellenünk kelljen a korunkat, és remélhetőleg hamarosan eljön az az idő is, amikor se az nem lesz ciki, ha valaki épp a korának megfelelően szeretne kinézni, sem az, ha inkább valamivel fiatalabbnak, vagy idősebbnek. Az is átalakulóban van, hogy egyáltalán mikor kezdünk számolgatni. Nemrég épp arról írtunk, hogyan alakul át a véleményünk az öregkor kezdődátumával kapcsolatban azzal párhuzamosan, hogy egyre jobban megközelítjük, és arról is sokat írtunk, milyen módszerekkel maradhatunk hosszabban egészségesebbek. Ha a legfontosabb már pipa, a jó, esetleg fiatalító megjelenés csak hab a tortán. 

Ha érdekel, hogyan lehetsz bármilyen életkorban stílusos, akkor olvasd el ezt a cikkünket Brigitte Macron francia first lady öltözködési szokásairól: az újraválasztott francia elnök feleségét nem érdekli, mit nem illik viselni hatvan felett, simán felveszi akár a farmert is (és milyen jól teszi!).

Kiemelt kép: Getty Images