Mégis milyen gyakran kell kimosni a melltartót?

Hány bugyid van a fehérneműs szekrényedben? Valószínűleg több mint egy tucat. És melltartóból? Feltételezhetően kevesebb, utóbbi ruhadarabot a legtöbben nem mossuk ki minden egyes viselés után. Kellene?

Az, hogy zoknit és alsót minden nap tisztát húzunk fel, nem is kérdés. A melltartó viszont már valamivel bonyolultabb ügy. Egyszerre hasonlít felső és alsó ruházatra is: közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, de nem a legkritikusabb részeken, ezért az ember nehezen dönti el, hogy mosási gyakoriságban hova is sorolja.

Aztán ott van az is, hogy eleve kevesebb van belőle, mint bugyiból, ráadásul nem is mindegyik szín passzol minden felsőruhához, így kedvencünk valószínűleg többször is szolgálatban van egy héten. Mossuk naponta a méregdrága holmit? Esetleg elég heti egyszer? Néhány szempontot hozunk a döntéshez.

Nedvszívó melltartó

Kezdjük azzal, hogy a melltartó, akármennyire is más, mint egy bugyi, mégis közvetlenül érintkezik az ember bőrével, anyaga pedig összegyűjti az izzadtságot, a bőrön termelődő faggyút, amin aztán könnyedén megtelepszik a szennyeződés, ez együtt pedig

remek táptalaj a legkülönfélébb baktériumoknak és gombáknak is.

Gondolj egy forró nyári napra: mennyire izzadsz meg? És vajon hova folyik le a például a hónod alatt termelődő izzadság? Igen, jól gondolod, épp a melltartódba. Ha utóbbi ráadásul párnázott, azaz vékonyabb-vastagabb szivaccsal tömték ki, gyakorlatilag maga is szivacsként funkcionál. Nem hangzik jól, igaz?

Mit mond a tudomány a melltartómosásról?

Bár sokakat érintő kérdésről van szó. egyelőre még hiányoznak a melltartóviseléssel kapcsolatos tudományos kutatások, vannak azonban olyan megalapozott ajánlások, amelyeket érdemes követnünk. Bőrgyógyászok szerint a melltartót 2-3 viselés után érdemes kimosni a megfelelő higiénia és a bőr egészségének megőrzése érdekében, és hasonló ajánlásokat fogalmaznak meg a nőgyógyászok is. Mosási szakértők szerint viszont érdemes figyelembe venni azt is, mennyire finom anyagból készült az adott holmi, mert a túl sok, pláne nem kímélő programú mosás rövid úton tönkre tudja tenni kedvenc ruhánkat.

Kevesebbet, többet mossuk a melltartót?

Vannak persze helyzetek, amikor eltérhetünk a fenti ajánlástól. Ha például azt szeretnénk, hogy melltartónk mindig friss illatú legyen, és nem aggódunk az anyagért, nyugodtan mossuk viselésenként. Nyári melegben, vagy ha fizikai aktivitásunk miatt izzadunk meg, esetleg eleve hajlamosabbak vagyunk az izzadásra, vagy ha például rendszeresen és nagy mennyiségben használunk testápolót, megint csak bátran mossuk minden alkalommal. Ha viszont hűvös home office-ban ücsörgünk egész nap, és nem izzadunk meg, igazából semmi bajunk nem lesz, ha akár négy alkalommal is felvesszük a melltartót mosás nélkül.

Mi van, ha nem mossuk ki időben?

Bár melltartónk 3-4-5 viselés után is ártalmatlannak tűnhet, sőt nyomokban még öblítőillatot is áraszthat, szakértők szerint nem érdemes a túlhordással kísérletezni. A fent már említett izzadság, elhalt hámsejtek és szennyeződések felhalmozódása a melltartón kifejezetten

kedvezhet a szőrtüszőgyulladás kialakulásának, vagy a bőrgomba megtelepedésének.

Ha ennek jeleit érzékeljük, mindenképpen mossunk gyakrabban melltartót, és kérjük bőrgyógyász segítségét is. Nem észlesz ilyesmit, de kellemetlen szagú a melltartód? Köszönd meg a jelzést, ami a felhalmozódott baktériumokra utal, és mosd ki gyorsan.

melltartó

Mosásérettnek tűnik. (Fotó: Getty Images)

Hogyan mossuk a melltartót?

Az ökölszabály az, hogy úgy, ahogyan azt a gyártó a címként előírja. A legjobb gyakorlat egyébként az, ha a melltartókat kézzel, enyhe mosószerrel és hideg vízzel mossuk. Ha mégis mosógépben mossuk a melltartónkat, érdemes mosózsákot rendszeresítenünk. Ha vékony, finom anyag, ez a zsák megakadályozza, hogy más beleakadjon, vagy esetleg magára kössön csomót, ha pedig van benne szivacs is, a tasak megakadályozza a szivacs deformálódását vagy azt, hogy kicsússzon a tartójából. Használjunk hideg vizet, kímélő mosószert és kímélő mosási programot, a végén pedig melltartókat akasszuk fel száradni. Érdemes melltartókat (és a fehérneműket) átfuttatni egy öblítési cikluson is, hogy ne maradjanak benne mosószer-maradványok, amelyek irritálhatják a bőrt a kényes területeken. 

Hogyan nyújtsd ki a melltartó mosásai közötti időt?

Ha nem akarod gyakran bedobni őket a mosásba, több dolgot is tehetsz, hogy meghosszabbítsd a mosás nélkül kibírható időtartamot:

  • válassz jó minőségű, lehetőleg nem műszálas melltartókat
  • használj izzadásgátlót
  • két viselés közt hagy szellőzni kicsit a melltartódat (azaz többször felveheted mosás nélkül, ha nem egymást követő napokon hordod)
  • ne aludj melltartóban (ha melled mérete indokolja, viselj speciálisan alváshoz kifejlesztett melltartót: ha ezt minden este fürdés után veszed fel, és nem vagy izzadós, elég a pizsamáddal együtt kimosnod).

Speciális melltartók

Vannak persze olyan melltartótípusok is, amik más elbírálás alá esnek. A sportmelltartókat minden viselés után ki kell mosni, kivételt képez ez alól, ha csak egészen könnyű, kímélő tevékenységet végeztél benne, például nyújtást vagy pihentető jógát, és ennek következtében nem is izzadtál sokat. Ebben az esetben akár két alkalommal is felveheted. A sportmelltartók esetében is fontos viszont ügyelni a mosásukra, és érdemes ezeket is a lehető legkímélőbb fokozaton mosnunk. A sportmelltartók állagmegőrzése azért is fontos, mert a sok mosásban nemcsak egyszerűen elkopnak, hanem eltűnhet a tartóképességük is, ami viszont már nagyon kellemetlen lehet sport közben.

A másik speciális eset a kismamamelltartóké. Ha szoptatsz, melleidből napközben is tej szivároghat, különösen a szoptatási időszak elején. Bár bizonyára kimerült vagy, és mosás a legutolsó a feladatlistádon, érdemes 1-2 naponta kimosni ezeket a melltartókat akkor is, ha a betéteket rendszeresen cseréled. Javasolt ezért annyi darabra beruházni, ami mellett nem túl nagy teher a mosás.  

A melltartók, bár egészen ártatlan szerzeteknek tűnnek, a valóságban könnyen válhatnak bőrbetegségek okozóivá. A bőr egészségének megőrzése érdekében két-négy viselésenként mosd ki őket, de növeld a gyakoriságot, ha viselése közben sokat izzadtál, ha a melltartó kellemetlen szagúvá válik és akkor is, ha bőrirritációt tapasztalsz. 

Érdekelnek más, megosztó higiéniai kérdések? Ebben a cikkünkben arról írtunk, vajon reggel vagy este érdemesebb-e zuhanyozni. 

Kiemelt kép: Getty Images