Mi az az éjszakai melltartó, és miért kellene hordanunk?

Csak újabb divathóbort vagy hasznos találmány?

Tavaly a melltartót a 2020-as év, és leginkább a koronavírus nagy vesztesének kiáltották ki, hiszen a karantén alatt sok nő hagyott fel a viselésével. Érthető okokból – a home office és a kijárási korlátozások közepette – nem igazán vágytunk és vágyunk arra, hogy egy merevítős, hol itt, hol ott szorító fehérnemű miatt is még kényelmetlenebbül kelljen érezni magunkat.

Fő a kényelem 

Erre most itt a van az éjszakai melltartó, amivel manapság egyre többet találkozhatnak az online shoppingolók, és aminek a népszerűsége egyre nagyobb. De mitől lesz éjszakai egy melltartó, és egyáltalán miért kellene éjszaka is viselnünk? A Bravissimo nevű angol márka – amely a honlapján azt állítja, hogy 2017-ben ők találták fel az éjszakai melltartót, miután rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a vásárlóktól az egyik beépített melltartós hálóingükre – szerint szó sincs arról, hogy kötelezően ajánlott lenne éjszakai melltartót viselni, ez is attól függ, hogy ki miben szeret aludni, kinek mi a kényelmes. Azok a nők azonban, akiknek nagyobb a mellük vagy várandósak, valószínűleg komfortosabban tudnak aludni, ha éjszakára egy ilyen speciális darabot vesznek fel.

„Egyszerűen megindokolható, hogy miért ajánlott viselni – írta blogbejegyzésében a 25 éves tapasztalattal rendelkező Linda Becker fehérnemű-szakértő. – Vagy biztosítod a nyolcórás tartást a mellednek, vagy nem. Szerinted melyik a jobb? Ez egyértelmű.”

Az éjszakai melltartó tehát leginkább a gravitáció elleni küzdelemben segít, de Becker kitért arra is, hogy nem mindegy, milyen fazonban térünk nyugovóra: „A nőknek sosem lenne szabad hagyományos, merevítős melltartóban aludni. A merevítő olyannyira irritálhatja a szöveteket, hogy akár csomók kialakulásához is vezethet.”

Éjszakára vagy otthon töltött nappalokra

Első ránézésre az éjszakai melltartók egyébként semmiben sem különböznek a sportmelltartóktól: merevítő nélküli crop topok, amelyek  szivacsosak, vagy anélküliek, ki mit preferál. Amikor a Bravissimo 2017-ben piacra dobta az első keresztpántos éjszakai melltartóját, a készletet szinte azonnal elkapkodták, a visszajelzésekből pedig kiderült, hogy a nők nemcsak alváshoz, de az otthoni munkavégzéshez vagy a hosszabb repülőutak alkalmával is szívesen viselik.  

Bár a hazai kínálat még elég szegényes, külföldi webshopokból a legkülönbözőbb fazonú, színű és árkategóriájú darabok közül válogathatunk. Íme néhány!

(Kiemelt kép: Getty Images)