esti zuhany higiénia tisztaság

Reggel vagy este kell zuhanyozni? A szakértők szerint egyértelmű a válasz

Lehet, hogy mindvégig „rosszul” csináltad?

Nincs is jobb, mint egy forró fürdő egy hosszú nap után, hogy aztán tisztán és illatosan bújjunk bele a puha ágyikónkba – vagy te a reggeli, frissítő zuhanyra szavazol, hogy biztosan jól induljon a nap? Így vagy úgy, de mindnyájunknak megvan, hogy melyiket részesíti előnyben, és akár foggal-körömmel is ragaszkodhatunk a (vélt) igazunkhoz.

Ugyanis most kiderült, hogy nemcsak egyéni ízlés kérdése, melyik napszakban szeretünk tisztálkodni, hanem bizony tudományosan is igazolt, hogy egyik jobb mint a másik. De a kérdés: kinek van „igaza”?

Mikor „kell” fürdenünk a szakértők szerint?

A szakértők úgy tartják, hogy bár a zuhanyzás ideje valóban személyes preferencián múlik, mégis számos egészségügyi és szépségápolási előnye van annak, ha reggel helyett este zuhanyozunk. Például ha egy hosszú munkanap után fájnak az izmaink, egy kellemes zuhany segíthet enyhíteni a kellemetlen érzést. A meleg víz ugyanis segít enyhíteni az izomfeszültséget, megelőzve a lábgörcsöket és elősegítve ezzel a pihenést.

A bőrünknek és a hajunknak is jobbat teszünk ezzel: ha este mosunk a hajat, több időnk lesz arra, hogy természetes módon hagyjuk megszáradni a levegőn, ami segít megkötni a nedvességet, így hosszabb ideig fényes és egészséges marad (csak ne feküdjünk le vizes hajjal).

Napközben pedig a testünk, ruházatunk és a hajunk összegyűjti a baktériumokat és az irritáló anyagokat, amelyek egy rakás bőrproblémát, például pattanásokat okozhatnak,

és ezek a szennyeződések – ha zuhanyzás nélkül fekszünk le – átkerülnek a párnahuzatunkra és a bőrünkre további gondot okozva. Az este megtisztított bőrünk alvás közben megfelelően tud regenerálódni, a pórusaink nem fognak még jobban eltömődni, így sokkal szebben fogunk ébredni. Azonban a bőrgyógyászok szerint ne fürödjünk 5-10 percnél hosszabban, ugyanis a víz (főleg a meleg) túlságosan kiszáríthatja a bőrünket.

furdés este tusolás alvás relax

Fotó: Getty Images

Ha szezonális allergiától, például szénanáthától szenvedünk, az éjszakai zuhanyozás megakadályozza, hogy az allergének az ágyneműre kerüljenek, ami enyhítheti a kínzó tüneteket. Arról nem is beszélve, hogy még az illatunkat is javíthatja. Bár azt gondolhatnánk, hogy a reggeli zuhany a legjobb módja annak, hogy felfrissüljünk munkába indulás előtt, valójában az esti zuhanyozás (főleg hűvösebb vízzel) megelőzheti a testszag kialakulását, és csökkentheti az éjszakai izzadást, ami főleg a változókorban igazi megváltás lehet.

Pihentetőbb alvás

És még mindig nincs vége az előnyöknek. A Harvard Egyetem kutatása azt is kimutatta, hogy az esti fürdés segíthet az elalvásban, jellemzően 10 perccel hamarabb szenderülhetünk miatta álomba. Egy kellemes forró zuhany lefekvés előtt nagyon pihentető lehet, csak arra ügyeljünk, hogy legalább 90 perccel lefekvés előtttegyük. Egy másik tanulmány szerint az idősek számára is hasznos ez, hiszen általában nekik amúgy is gyakran okoz gondot a megfelelő alvás mennyisége és minősége. A zuhanyzás mellett pedig érdemes a szobahőmérsékletre is ügyelni a jobb pihenés érdekében.

„A test természetes módon lehűl, ahogy közeledik a lefekvés ideje, szinkronban a cirkadián ritmussal (ez az alvás-ébrenlétet szabályozó »belső óránk« – a szerk.) – mondta Dr. Janet K. Kennedy, klinikai pszichológus és alvásszakértő a The New York Timesnak. – A zuhanyzás mesterségesen ismét megemeli a hőmérsékletet, és gyorsabb lehűlést tesz lehetővé, ami a jelek szerint gyorsítja az alvást.”

Kiemelt kép: Getty Images