Elég durva dolgok történnek, ha vizes hajjal térünk nyugovóra

Végre itt a nyár! Ilyenkor még hajlamosabbak vagyunk elsumákolni a hajszárítást, hiszen egyrészt kinek van ilyesmire ideje egy végeláthatatlan nap végén, másrészt a forró estéken kifejezetten jól is esik az a kis hűsítés, amit a nedves hajunk biztosít. Bármennyire kellemes viszont, az egészségünknek sajnos nem tesz jót, ha vizes hajjal alszunk.

Sokszor olyasmivel is áthatunk a hajunknak, amire nem is gondolunk, például ha nem cseréljük le elégszer a hajkefénket, vagy ha történetesen nem szárítjuk meg alvás előtt. Aki próbálta már, az tudja: nem mindig jó érzés felkelni, miután vizes hajjal aludtuk át az éjszakát. De hogy mi lehet ennek az oka? Nos, azon kívül, hogy a nedves haj jelentősen érzékenyebb a száraznál, így pedig sokkal inkább széttöredezhet, kifejezetten kellemetlen és egészségtelen következményekkel is járhat a hajszárítás elsumákolása.

A fejünk által folyamatosan leadott hő és a vizes hajunkból származó nedvesség tökéletes táptalaja lehet különböző baktériumoknak és gombáknak.

A meleg és nedves környezet a lehető legelőnyösebb hatással van a mikroorganizmusok szaporodására,

és ennek nyoma nem csupán a hajtöveken látszódhat meg, hanem kis barátaink a párnahuzaton is tanyát verhetnek, így pedig még nehezebb lesz megszabadulni tőlük a továbbiakban. Ha rendszeresen vizes hajjal alszunk, fejbőrünkön olyan gombák szaporodhatnak el, amelyek korpásodást, gyulladásokat és egyéb, kellemetlen bőrreakciókat okozhatnak. 

Mit tegyünk helyette?

Nem gondoljuk mi sem, hogy ennek a cikknek hatására bárki egycsapásra becsületes szépségguruvá változik, és negyven fokban is minden hajmosás után csontszárazra szárítja hajkoronáját. Érdemes azonban lefekvés előtt legalább a hajtöveket egy kicsit átfújni meleg levegővel – és persze követni az alábbi tippeket! 

Fotó: Aliyev Alexei Sergeevich/Getty Images

Tekerjük törölközőbe!

Egy fokkal előnyösebb megoldás, ha turbánba tekerjük frissen mosott hajunkat lefekvés előtt, és így alszunk – még jobb, ha amennyiben éjszaka megriadunk, ki is cseréljük a törölközőt (a csere persze opcionális, miatta ne állítsunk ébresztőórát hajnali kettőre).

Ha ez a módszer túlontúl kényelmetlen számunkra, kiválhatjuk azzal, hogy a törölközőt a párnára terítjük, a hajvégeket pedig egy tápanyagokban gazdag pakolással kezeljük elalvás előtt. Töredezés szempontjából szerencsések, akiket vastagabb, erősebb hajszálakkal áldott meg a sors; az ő tincseiket ugyanis kevésbé viseli meg az éjszakai fetrengés – bár kifejezetten jót azért nekik sem tesz, ha vizes hajjal alszanak. 

Váltsunk selyem párnahuzatra! 

Jó ötlet, ha pamut helyett beruházunk egy selyemből készült párnahuzatra – ez ugyanis sokkal puhább anyag lévén kevésbé töri a hajszálakat, valamint a baktériumok és gombák is kevésbé tapadnak meg rajta. A selyem párnahuzat egyébként bőrünknek is jót tesz, csökkenti a reggeli puffadtságot és a ráncosodást is! 

Kiemelt kép: Getty Images