Lehet, hogy minden hajgondod okozója egy régi hajkefe?

Mindannyiunknak megvan a bevált reggeli rutinja, amelyet még félálomban is jól tudunk követni: zuhanyzás, fogmosás, felöltözés, egy gyors smink feldobása. És ha még a napot éppen home office-ban töltjük is, egy gyors fésülködést akkor is megejtünk, hiszen a Zoom-értekezleteken sem jelenhetünk meg kócosan. 

És minden bizonnyal az is menetrendszerű, hogy legfeljebb három havonta cseréljük a fogkefénket, hiszen ennek fontosságát a fogorvosok nem győzik hangsúlyozni.

Érdekes, hogy a fodrászunkat sosem kérdeztük még meg arról, hogy a hajkefénket milyen gyakran kell cserélni…

Pedig jobban tennénk, ha ennek a mindennapi használatban lévő eszköznek a „szavatossági idejére” is épp úgy odafigyelnénk!

Általánosságban elmondható, hogy az átlagos hajkeféket 6-12 havonta érdemes lecserélni – főleg a műanyagból vagy gumiból készülteket –, a magasabb minőségűek viszont – a megfelelő karbantartás mellett – akár évekig is szolgálhatnak minket. Persze az, hogy egy hajkefe meddig használható biztonsággal, több tényezőtől függ, beleértve a hajtípusunkat és azt is, hogy milyen gyakran tisztítjuk meg.

Fotó: Getty Images

Egy régi, koszos vagy akár foghíjas hajkefe nem csak a fürdőszobapolc összképét rontja, kisebb-nagyobb károk kiváltója is lehet – például felelőssé tehető a töredezett hajszálakért is! A kefe sörtéin felhalmozódott faggyú ráadásul a frissen mosott hajunkat elnehezítheti és fakóvá teheti. Az esztétikai gondokon túl komolyabb problémákat is okozhat egy régi, elhanyagolt hajkefe: a sörték közötti, nehezen tisztítható részek tökéletes táptalajt biztosítanak a penész- és élesztőgombáknak, valamint a baktériumoknak. Senki ne csodálkozzon hát, ha egy öreg hajkefe használata után viszket vagy kipirosodik a fejbőre, a korpa pedig nem akar múlni!

Ha nem akarunk félévente új hajkefét venni, akkor tartsuk tisztán a már meglévőt. Minden fésülködés után szedjük ki belőle a hajszálakat, hetente egyszer pedig tisztítsuk meg sampon vagy szódabikarbóna, illetve fogkefe segítségével. Ám ha a kefe sörtéi már szanaszét állnak, hiányosak, olyan lerakódások vannak rajta, amelyeket nem tudunk eltávolítani, akkor bizony búcsút kell intenünk neki.

Forrás: byrdie.com, howstuffworks.com; Kiemelt kép: Getty Images