A kozmetikus szerint ezeket a bőrápolási főbűnöket követjük el leggyakrabban

Legkevésbé sem akarunk ártani a bőrünknek, sőt: az a célunk, hogy minél fiatalosabb, simább és üdébb legyen. Éppen ezért érdemes megfogadni a szakértő tanácsait.

A közösségimédia-felületek kérés nélkül is ontják magukból a tanácsokat, hogyan kellene tennünk, és mit kellene vennünk, hogy szép és ragyogó legyen a bőrünk. Mi most fordítva közelítjük meg a kérdést: összeszedtük a rossz szokásokat, tévhiteket, kerülendő hatóanyagokat, amelyekkel kifejezetten ronthatunk bőrünk állapotán. Tamás Eszter kozmetikust kérdeztük arról, milyen bőrápolási hibákkal találkozik a leggyakrabban.

Pattanások nyomkodása

Mindenkivel előfordult már, hogy egy gyulladt, piros pattanásnak nekiesett otthon a tükör előtt. Miért tettük rosszul? Az akné, azaz hétköznapi nyelven pattanás akkor alakul ki, ha a faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, begyullad. Ez nem kizárólag esztétikai probléma, szakszerűtlen kezelése egészségi kockázattal is jár, ezért mindenképp bízzuk a dolgot a kozmetikusra. „A felgyülemlett genny körül úgynevezett lobgát alakuk ki, amely elhatárolja a gyulladt részt az egészségestől, így csökkentve a gyulladás továbbterjedésének az esélyét. Ha ezt megsértjük, akkor könnyen kiterjedt duzzanat alakulhat ki, de az aknék helyén a bőr hegesedhet, és főleg a napsütéses hónapokban könnyebben pigmentálódik a terület” – magyarázza a szakértő.

A bőrápolási rutin gyakori megváltoztatása

Tamás Eszter kozmetikus

Mindig jóleső érzéssel és nagy elvárással kezdünk neki egy-egy új arcápolási terméknek, ám ha túl gyakran váltogatjuk a krémeket, szérumokat, akkor többet ártunk, mint használunk vele a bőrünknek. „Érthető, hogy türelmetlenek vagyunk, és minél gyorsabban meg akarunk szabadulni a pattanásoktól, piros foltoktól, ráncoktól. Azonnali eredményre vágyunk, de érdemes időt hagyni a kozmetikumokban található aktív hatóanyagoknak, hogy kifejthessék pozitív hatásukat. A legtöbb összetevőnek legalább négy-hat hétig tartó folyamatos használata szükséges ahhoz, hogy észrevehető változást tapasztaljunk. Természetesen, ha ezután semmi sem történik, akkor beláthatjuk, hogy itt az ideje váltani” – javasolja a kozmetikus.

A fényvédelem elhanyagolása

Sokszor írtunk már róla, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő fényvédelem fontosságát. Évszaktól függetlenül, tehát nem csak nyáron kell, hogy a bőrápolási rutinunk része legyen. „Óva intek mindenkit a túlzásba vitt napozástól, hiszen a napnak megvan a sötét oldala is: rövid távon nemcsak az UV-B sugárzás okozta leégés jár kellemetlen tünetekkel, de a nap láthatatlan sugarai felgyorsítják az öregedési folyamatokat is, és a napsütéssel a napfoltok is szorosan együtt járnak, nem beszélve a napallergiáról – figyelmeztet Tamás Eszter. –

A bőrünk nem felejt, az életünk során elszenvedett fényártalmak összeadódnak.”

Szerencsére a divatos kiegészítők is védelmet nyújtanak a bőrnek, fizikai fényvédőként működnek, szóval elő a széles karimájú kalapokkal, UV-szűrős napszemüvegekkel, kendőkkel!

A bőr „túltisztítása”

Tény, hogy a bőrápolási rutin kezdőlépése kell, hogy legyen az alapos letisztítás. Reggel el kell távolítani a szennyeződéseket, a felesleges faggyút, este pedig a sminket is. De soha nem szabad túlzásokba esni. „Ha éreztük már, hogy tisztítás után a bőrünk húzódik és viszket, akkor szinte biztosan nem a megfelelő terméket választottuk – mondja a szakértő. – És ezzel hosszú távon károsítjuk a bőrünk felszínét védő természetes hidrofil-lipid-réteget, vagyis gyengítjük a bőrünk védekezőképességét. Válasszunk bőrtípusunknak megfelelő, kíméletesen tisztítót: SLS-mentes arctejet, vagy könnyed, gyengéden tisztító, hidratáló habzó lemosót.”

Bedőlni a közösségi média hóbortjainak

Az Instagramon és a TikTokon rengeteg önjelölt bőrápolási szakértő garázdálkodik, akik „jobbnál jobb”praktikus tanácsokkal látják el a követőiket. „Mind különbözőek vagyunk, velünk született genetikai adottságokkal, életmóddal, egészségi problémákkal rendelkezünk, ezért tapasztalt és szakavatott szemnek kell szubjektív és objektív tünetek alapján diagnosztizálni a bőrünket, és ennek függvényében meghatározni a bőrtípusunkat – fejti ki véleményét a kozmetikus. – Az, hogy valaki ismeri egy termék hatóanyagait, és kipróbálta magán az adott kozmetikumot, még nem jelenti azt, hogy nyugodt szívvel ajánlhatja mindenkinek, hiszen nem biztos, hogy másoknak is beválik majd.” Ne higgyünk el mindent, amit a közösségi médiában látunk, olvassunk, forduljunk inkább kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz.

Fotó: Getty Images

Megfeledkezni a nyak és a dekoltázs területéről

A legtöbb esetben a bőrápolás az állkapocs vonalánál véget ér, azaz az arcunkat még hidratáljuk, tápláljuk, ám teljesen kihagyjuk a nyakunkat és dekoltázsunkat. Ez nagy hiba, hiszen a bőrünk itt sokkal vékonyabb, finomabb, mint az arcunkon, ezért különleges ápolást és figyelmet igényelne. „Már csak azért is, mert ezeken a területeken kevesebb faggyúmirigy található, így az öregedés jelei is hamarabb jelentkeznek – figyelmeztet Eszter. –

Arra biztatok mindenkit, hogy ugyanazokat a termékeket, amelyeket az arcára használ, bátran vigye fel ezekre az érzékeny területekre is.”

A szérumok mixelése

Manapság óriási trend, hogy  megvásároljuk a konkrét hatóanyagtartalmú (hialuronsav, niacinamid, retinol) szérumokat vagy elixíreket, és azokat saját belátásunk szerint, mint egy jó bármixer, kevergetve használjuk. Bízunk benne, hogy minél több csodaszert kenünk az arcunkra, annál látványosabb eredményt érhetünk el, arról viszont megfeledkezünk, hogy egy-egy termékcsaládba azokat az aktív összetevőket teszik bele, amelyek a letisztítástól kezdve a hidratálókrémig egymással szinergiában hatnak, és nem véletlenül kerülnek az adott hatóanyagtartalommal egy-egy termékbe. „Ha nem vagyunk vegyészek vagy szépségipari szakemberek, kreativitásunkat éljük ki inkább a konyhában, fürdőszobánk polcára pedig kerüljenek egy azon márkához tartozó termékek, amelyek komplexen, célzottan hatnak egy adott bőrproblémára” – tanácsolja a kozmetikus.

Éjjel-nappal hámlasztani

„Gyakorló kozmetikusként azt látom vendégeim körében, hogy az elmúlt években soha nem tapasztalt érdeklődés mutatkozik a hámlasztások iránt – meséli Eszter. –

Évszaktól, kortól függetlenül mindenki hámlaszt különböző gyümölcssavas tonikokkal, otthoni AHA-savas szettekkel, hámlasztó nappali krémekkel, vagy akár érzékeny bőrét traumatizálja napi szinten durva, szemcsés lemosóval.

Mindezt a bőr nagyon nehezen tolerálja: tönkretesszük vele barrierfunkcióját, pattanások keletkeznek rajta, és még érzékenyebbé válik, nem beszélve arról, hogy az első napsugarak megjelenésével még inkább kitesszük a napkárosodásnak és a foltosodásnak.” Abban a kozmetikus is egyetért, hogy kihagyhatatlan lépés az elhalt hámsejtek eltávolítása, mivel egyenletesebb, simább bőrfelszínt kapunk utána, és javul a bőr felszívóképessége is. De hetente egy alkalommal bőven elég hámlasztani – kivéve, ha nagyon zsíros, szeboreás bőrünk van, amelynek jót tesz a folyamatos koptatás, savazás.

Nem megfelelő hidratálás

A hidratálás elengedhetetlen lépése az egészséges bőrállapot elérésének, ezért semmiképp se hagyjuk ki ezt a mozzanatot a tonizálás után. „Sok zsíros vagy pattanásos bőrű ember úgy gondolja, hogy nincs rá szüksége, hiszen csak elnehezíti a bőrét, és amúgy sem szívódik be a krém – mondja a szakértő. – Ez óriási tévedés, hiszen az olajos, szeboreás bőrnek is szüksége van hidratálásra, pótolni kell a bőrünk vízveszteségét. Nem mindegy azonban, hogy milyen hatóanyagokat és milyen állagú terméket választunk, ami függ az életkorunktól, az évszaktól és a bőrtípusunktól. Legyünk nyitottak, és addig keresgéljünk, amíg rátalálunk a nekünk legkomfortosabb hidratálóra.”

(Kiemelt kép: Getty Images)