„Na, majd megtudod te is!” – Milyen is lesz pontosan a menopauza?

A menopauza nőként az élet normális és természetes része, a folyamat első blikkre ráadásul egészen egyszerűnek is tűnik. Ahogy belépünk a 40-es éveinkbe, a szervezetünk egyre kevesebb ösztrogént termel egészen addig, míg végül megszűnik a menstruáció. De akkor miért okoz ennyi kellemetlenséget és legfőképpen miért tart ilyen sokáig?

Ami engem illet, előre félek a változókortól, pláne azóta, hogy megtudtam, nem is kezdem olyan korán az aggodalmaskodást. Egyáltalán nem számít ritkaságnak ugyanis, ha valaki már negyvenes évei elején elkezd magán különféle kellemetlen tüneteket felfedezni, a menopauza ugyanis egy több éven át tartó, az egész testet érintő átalakulás egyik pontja. De valóban olyan rettenetes dolog a klimax, ami a tüszőhormon-termelés csökkenésével, majd teljes megszűnésével jár együtt, és ami nemcsak fizikai, de lelki tünetegyüttest is hoz magával? Mire kell felkészülniük azoknak, akik az elkövetkező években érkeznek életüknek ebbe a szakaszába? Mutatjuk! 

Mi a menopauza?

A Nemzetközi Szülészeti Nőgyógyászati Társaság (Fédération Internationale de Gynécologie et Obstétrique, FIGO) definíciója szerint a változókor időszaka 45 éves kortól 60 éves korig tart. Ezek azok a rövidebb-hosszabb, egyénenként változó időtartamú, de általában évekig tartó átmeneti időszakok, amit a petefészek tüszőhormon termelődésének csökkenése jellemez. A menopauza egy háromlépcsős folyamat középső állomása: orvosi értelemben akkor vagyunk túl rajta, ha legalább 12 hónap eltelt utolsó menstruációnk óta. Ez jellemzően valamikor az ötvenes éveink elején történik meg, de jóval korábban, akár több mint egy évtizeddel előbb elkezdődhet. Az úgynevezett perimenopauza során a szervezet elkezd kevesebb ösztrogént termelni, ez a folyamat pedig egészen a perimenopauza utolsó egy-két évéig tart: ekkor egy a korábbinál jelentősebb hormonszint-csökkenés következik be, ez pedig a menstruáció rendszertelenségével, majd elmúlásával jár. Az utolsó menstruáció után egy évvel elérjük a menopauzát, ezt követően pedig jön a posztmenopauza időszaka, mikor testünk, ha nem is olyan látványosan, mint korábban, de tovább változik.

Azok a nők, akiknek valamilyen betegség következtében eltávolították a petefészkét, ennél gyorsabb lefolyású, szinte viharos menopauzát élhetnek át, és a folyamat tempóját egyéni sajátosságok is jelentősen befolyásolják. Kikutatásokból kiderült például, hogy a fekete, illetve az átlagos testsúllyal rendelkező nők hosszabb ideig tapasztalják például a hőhullámokat, mint a fehér, illetve a túlsúlyosnak számító nők,

átlagosan pedig egy körülbelül négy éven át tartó folyamatról van szó.

A menopauza tünetei

A menopauza tüneteinek gyakorisága, intenzitása és időtartama egyénenként nagyon eltérő lehet, de a nők jelentős része a folyamat során valamikor maga is megtapasztalja az alábbi szimptómákat:

 • Hőhullámok: Így nevezik, amikor az ember hirtelen melegséget érez az arcán és a felsőtestén. Egy hőhullám néhány másodperctől néhány percig, vagy tovább is tarthat, és naponta többször, vagy akár csak havonta néhány alkalommal jelentkezik.
 • Éjszakai izzadás: Az alvás közbeni hőhullámok éjszakai izzadást eredményezhetnek, ez pedig sok nő alvási ciklusát megzavarja, és kialvatlansággal is járhat.
 • Hideghullámok: Hidegrázás, hideg lábak, sőt reszketés is jelentkezhet, miután a testünk lehűl egy-egy hőhullám után.
 • Hüvelyi tünetek: Nagyon sokfélék lehetnek a hüvely- és szemszárazságtól, a szex közbeni diszkomforton és az alacsony libidón át a gyakori és sürgető vizelési ingerig.
 • Érzelmi változások: Ezek közé tartozhat például az enyhe depresszió, a hangulatingadozás és az ingerlékenység is.

A nők egy része továbbá beszámol a mell érzékenységéről, erősebb vagy enyhébb menstruációról, súlyosbodó PMS-ről, rendszeres fejfájásról, szívdobogásról, izom- és ízületi fájdalomról, koncentrációs és memóriazavarokról, hajhullásról vagy ritkulásról, és súlygyarapodásról is. Nem hangzik túl jól, valljuk be, még akkor sem, ha tudjuk, mennyire egyéni is az ezzel kapcsolatos megélés. 

A változókor tüneteinek kezelése

A perimenopauza és a menopauza átvészelése sok nő számára kellemetlen, és néha akár fájdalmas élmény is lehet. De ez a folyamat az emberi élet normális, és ma már szerencsére egyre inkább kezelhető része, amelyet, ha kellő információval rendelkezünk róla, tényleg sokkal könnyebb átvészelni

Mit tegyünk a hőhullámokkal?

 • Próbáljuk beazonosítani és kerülni a hőhullámokat súlyosbító okokat, például a fűszeres ételeket vagy az alkoholt.
 • Használjunk ventilátort akár a munkahelyünkön is!
 • Ha orvosilag nem ellenjavallt, megpróbálkozhatunk fogamzásgátló tabletta szedésével, ameddig még megjön a menstruációnk.
 • Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot szervezetünk hőszabályzó rendszerét támogatandó!
 • Igyekezzük lassú lélegzéssel szabályozni a pulzusunkat!

Mit tegyünk a hüvelyszárazsággal? 

A hüvelyszárazság remekül kezelhető például vizes alapú, vény nélkül kapható síkosító használatával, vagy néhány naponta használandó, szintén vény nélkül kapható hüvelyi hidratálóval. Súlyosabb hüvelyi kellemetlenség esetén viszont érdemes orvoshoz fordulni, mert ahogyan arról korábban mi is írtunk, a jó szexuális élet nemcsak a negyven alattiak kiváltsága, sőt.

Mit tegyünk az alvászavarral és a hangulatingadozással?

 • Délután már kerüljük a nagy étkezéseket, a dohányzást, a kávét vagy a koffeint.
 • Ha fáradtak is vagyunk, ne dőljünk le nap közben, inkább estére dőljünk ki.
 • Lefekvés előtt ne sportoljunk, inkább igyunk gyógyteát vagy egy pohár tejet.
 • Aludjunk sötét, csendes és hűvös szobában.

A stressz enyhítése, a helyes táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet a hangulatingadozásokon és az alvászavarokon is. Ha mindennek ellenére hosszú ideje levert és motiválatlan vagy, érdemes egyeztetned orvosoddal, mert ez nem biztos, hogy a menopauza tünete, ha pedig esetleg depresszióról vagy más pszichés problémáról van szó, fontos, hogy időben segítséget kapj. 

A fent felsorolt problémák kezelésre orvosod hormonterápiát is javasolhat,

ennek megítélése ugyanakkor kettős. A hormonterápia jelentősen csökkenti az egyes tüneteket, ugyanakkor kutatások szerint az azt alkalmazó nők körében megnő a szívroham, a stroke és a vérrögök kialakulásának kockázata is. Bát ezek a kockázatok nem magasabbak a fogamzásgátló tablettát, -tapaszt és -gyűrűt használó nők kockázataihoz képest, figyelembe véve, hogy a hormonterápiát alkalmazó nők jellemzően idősebbek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Sok nő emellett nem szedhet hormont például rákos megbetegedése miatt, vagy mert más gyógyszereket szed. Annak érdekében, hogy a szervezeted számára legjobb döntést hozd, tájékozódj alaposan, és válassz olyan kezelőorvost, akinek szakterületet ez a téma. 

Mikor kell orvoshoz fordulni klimax során tapasztalt tünetekkel? 

A nők egy jelentős része életmódjának átalakításával és a fentebb felsoroltakra való odafigyeléssel átvészeli a menopauzát, mások már a folyamat elején orvosi segítséget kérnek. Mindkét megközelítés teljesen rendben van, arra viszont érdemes figyelni, hogy ne fogjunk minden tünetet a menopauzára, mert így komoly betegségek maradhatnak rejtve. Gyakori és normális például, hogy perimenopauzában valaki  rendszertelen menstruációt tapasztal, azonban más betegségek, például a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy a méhnyakrák is okozhat szabálytalan vérzést. Keresd fel orvosodat, hogy kizárhasd az egyéb okokat, ha

 • hirtelen nagyon erős menstruációt vagy vérrögökkel járó menstruációt tapasztalsz
 • a szokásosnál hosszabb ideig tart a menstruációd
 • pecsételő vagy kontaktvérzést tapasztalsz szex után
 • két a menstruációd túlontúl közel esik egymáshoz

A csontritkulás és a szívbetegség szintén a menopauzával együtt megjelenő hosszú távú egészségügyi kockázatot lehet. Ennek oka, hogy az  ösztrogén jelentős szerepet játszik a csontok és a szív egészségének fenntartásában, szintjének csökkenésével pedig ezek a szerveink védtelenebbek lesznek. A húgyúti fertőzések kockázata is megnő ebben az időszakban, mivel a menopauza miatt a húgycső kiszáradhat, irritálódhat vagy begyulladhat, emellett a hüvelyi fertőzések is gyakrabban fordulhatnak elő, mert a hüvely szárazabbá és vékonyabbá válik. Ha a menopauzához köthető tünetek is, nem érdemes annyiban hagyni őket, mert

ma már számtalan nagyon hatékony készítmény segíthet bennünket egészségünk megóvásában és a menopauza átvészelésében.

A menopauza jó oldala?

Bár a menopauza egyes nők számára igen kellemetlen tüneteket okozhat, nem érdemes előre rágódnunk rajta vagy félnünk tőle. Nemcsak, mert nem tudhatjuk, bennünket mennyire erőteljesen érint majd, de azért is, mert jó dolgokat is magával hozhat. 

 • Pozitív perspektíva: Bár a menopauzáról a legtöbbször valamilyen negatív konnotációban hallunk, egy kifejezetten középkorú nőkre fókuszáló longitudinális vizsgálat megállapította, hogy a nők többsége túlnyomórészt pozitívan vagy semlegesen viszonyul a menopauzához, és tüneteit olyan enyhének tartja, hogy azok rendezéséhez nem kér orvosi segítséget.
 • Bölcsesség: A menopauza együtt jár az öregedéssel, ami magával hozza az élettapasztalatot is. Sylvia Gearing pszichológus az American Psychology Association’s Monitor on Psychology című lapnak elmondta, hogy tapasztalatai szerint a menopauzában lévő nők határozottabbak, nyugodtabbak, önazonosabbak és bölcsebbek is, mint fiatalabb társaik.
 • Nincs menstruáció: Egyes nőknek óriási megkönnyebbülés, hogy a menstruáció a menopauzával véget ér, különösen, ha korábban erős menstruációt, görcsöket vagy PMS-t tapasztaltak. Emellett, ha a havi ciklus megszűnik, nincs szükség tamponok, betétek vagy más menstruációs termékek vásárlására, emellett nincs szükség fogamzásgátlóra sem, feltéve, hogy legalább egy évig nem volt menstruáció.

Mi lesz később? 

A menopauza utáni élet nem kell, hogy sokban különbözzön reproduktív éveinktől, ha pedig odafigyelünk egészségünkre, helyesen táplálkozunk, mozgunk, részt veszünk a rutinvizsgálatokon, hosszú és egészséges életre van kilátásunk. Ebben a menopauza időszaka egy kihívásokkal és lehetőségekkel teli szakasz lehet, ami miatt nem kell szégyenkeznünk, és amin testünk megfelelő támogatásával kisebb kellemetlenségekkel áteshetünk. 

Kiemelt kép: Getty Images