Vajon miért küzdenek annyian visszatérő hólyaghuruttal? – Szakemberrel kerestük a válaszokat

Dr. Mátrai Ákos szülész-nőgyógyász szakorvossal a megelőzésről is beszélgettünk.

A hőmérséklet emelkedésével elkerülhetetlenül megnő a húgyúti fertőzés tüneteit tapasztaló betegek száma: égő érzés vizeléskor, gyakori vizelési inger, kellemetlen, szúró érzés, nyomás vagy görcs az alhasi részeken (véres vizeletről és lázról pedig akkor beszélhetünk, amikor a gyulladás a felső húgyutakra is átterjedt)… Ismerős?

Pedig kapásból azt gondolnánk, hogy télen hajlamosabbak vagyunk felfázni, azonban sok esetben a felfázás nem feltétlenül egyenlő a hideg időjárással, illetve a megfázással (évszakváltáskor az immunológiai állapotunk gyengébb, azaz nemcsak a hólyaghurutra, de minden más fertőzésre fogékonyabbak vagyunk ilyenkor). Melegebb idő esetén ugyanis szomjasabbak vagyunk, ritkábban pisilünk, az izzadt testrészek pedig melegágyai lehetnek a baktériumok szaporodásának – a hólyaghurut ezek közül pedig a leggyakoribb bakteriális fertőzések egyike.

A nőknél lényegesen nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint a férfiaknál – felmérések szerint minden harmadik nő 24 éves koráig legalább egyszer biztosan megtapasztalja az igencsak kellemetlen tüneteket. A magyar lakosság közel 80%-ka élete során legalább egyszer átesik rajta, 20-30%-uknál pedig meg is ismétlődik a probléma.

Érdemes komolyan venni

A húgyúti fertőzések fokozott kockázatának kitett speciális alcsoportok közé tartoznak a csecsemők, a várandós nők, az idősek, a katéteres betegek, a cukorbetegek vagy a szklerózis multiplexben, illetve az immunhiányos betegségekben és urológiai rendellenességekben szenvedő betegek. Az akut, szövődménymentes húgyúti fertőzés a nem terhes felnőtt nőknél jóindulatú, könnyen kezelhető betegségnek tekinthető, melynek nincsenek hosszú távú orvosi következményei,

várandósok körében viszont növelheti a koraszülés kockázatát, gyerekeknél pedig a vesefunkciók károsodásával is járhat, amennyiben kezeletlenül hagyják.

Korosztályt és nemet tekintve tehát a hólyaghurut kellemetlen tüneteit bárki megtapasztalhatja, a fiatalok és az idősebbek azonban más és más okból kifolyólag lehetnek érintettek a fertőzésben.

felfázás

Fotó: Getty Images

„A hólyaghurutot alapvetően egy felszálló fertőzésnek gondoljuk, ahol a húgycsövön keresztül a hólyagba juthatnak a baktériumok, gombák. Van, aki hajlamos lehet a betegségre, és időszakosan ugyan, de egész életében kénytelen küzdeni vele, míg mások életük során csak egyszer-kétszer tapasztalják meg. Emellett nagyon gyakori – főleg a fiatalabb korosztály körében –, hogy a tünetek szexuális együttlét után jelentkeznek, a hólyaghurut mellett pedig gyakoriak a hüvelyi fertőzések is. A nők húgycsővezetéke sokkal rövidebb, és kevésbé kanyargós, mint a férfiaké, így szexuális együttlétek alkalmával nagyon könnyen felszállhatnak ezek a fertőzések a hólyagba is. Alapvetően azt tanácsoljuk, hogy

aki hajlamos rá, az fokozottan ügyeljen a folyadékbevitelre, valamint háromóránként mindenképp ürítse a hólyagját.

 

Szexuális együttlétek előtt, de leginkább után szintén javasolt az ürítés – hiszen ezzel gyakorlatilag átmossuk a húgycsövet –, illetve a tisztálkodás” – mondja dr. Mátrai Ákos, a Madách11 Rendelő szülész-nőgyógyász szakorvosa. 

Mik tehetnek hajlamosabbá a felfázásra?

Egészséges működés esetében az immunrendszer védekező mechanizmusai megakadályozzák, hogy a baktériumok húgyúti fertőzéseket okozzanak. Emellett a hüvelyt, illetve a húgycsőnyílást körülvevő nyálka enyhén savas, ami szintén megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Krónikus vagy visszatérő hólyaghurutról akkor beszélünk, ha 6 hónap leforgása alatt kétszer, esetleg többször is megfertőződünk, azonban a legtöbb esetben nincs nyilvánvaló oka a betegségnek. Lehetséges, hogy a szervezet azon képességének enyhe változása áll fenn, hogy ellenálljon a hólyagba jutó, illetve fertőzést okozó baktériumoknak. A különböző betegségek miatt legyengült immunrendszer a baktériumok javára billentheti a mérleg nyelvét, így pedig a húgyúti fertőzések kockázata is nagyobb lehet.

„A betegség konkrét oka életkor szerint eltérő lehet. Fiatalkorban a szexuális aktusok száma, spermicidek használata, új szexuális partner játszik szerepet, míg idősebb életkorban a vizelet-inkontinencia, hólyagsüllyedés, tartós katéterviselés szerepel a kiváltó okok között. Ilyenkor gyakran pangó vizelet marad a hólyagban, ami melegágya a baktériumoknak és a gyulladásnak. Szintén hajlamosító tényező lehet a női változókor, azaz a menopauza. Ilyenkor csökken a szervezetben lévő ösztrogén mennyisége, minek hatására a húgycső és a hüvely integritása is megváltozik, magyarán kevésbé lesz ellenálló a felszálló fertőzésekre” – mondja dr. Mátrai.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  1. Az első és legfontosabb, hogy maradj hidratált! Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás mellett (és nem, az alkohol nem számít!) többször is „átmoshatod” a húgycsővezetéket, kiürítve ezzel a fertőzésért felelős baktériumokat. A sejtjeink normális működéséhez átlagosan napi 30 ml/testtömeg-kg tiszta vízre van szükség, amiről itt írtunk bővebben, itt pedig olyan olyan gyógynövényes tearecepteket mutatunk, amelyek leszámolnak a nyavalyákkal. 
  2. Amikor csak lehet, hordj pamut alsóneműt, illetve érdemes hanyagolni a tanga viselését is, hiszen ezzel elkerülheted, hogy a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe vándoroljanak a baktériumok.
  3. Pisilj szex előtt és után – ahogyan feljebb is említettük. A mosdóhasználat után elölről hátrafelé törölj a vécépapírral, és ami a legfontosabb: soha ne tartsd vissza! Ha menni kell, menj a lehető leghamarabb, elkerülve ezzel a kártékony baktériumok elszaporodását.
  4. Kerüld az antibakteriális, illetve az illatszereket tartalmazó szappanok és tusfürdők használatát a nemi szerv környékén! A hüvely természetes váladékozása révén öntisztuló szerv, nem megfelelő tisztálkodási szerekkel pedig felboríthatod a hüvely bakteriális pH-egyensúlyát, növelve ezzel a kellemetlen húgyúti fertőzések kockázatát.
  5. Ma már egyre több vény nélküli készítmény kapható, ami hasznos segítség lehet a megelőzésben, illetve abban az esetben is, ha elkerülnénk az antibiotikum-kúrát. A tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket megelőzésként is alkalmazhatjuk, ugyanis immunerősítő hatása mellett a benne található vegyi anyagok megakadályozzák, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyúti sejteken. Ez megmagyarázza, miért is ennyire népszerű a megelőzésben, azonban nem árt tudni, hogy a már meglévő fertőzés kezelésében nem számít elegendőnek.

A kezdeti tünetek észlelésekor a bőséges folyadékbevitel mellett medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó, gyógynövény alapú készítmények is hatásosak lehetnek, amennyiben időben elcsípjük a bajt. Dr. Mátrai szerint, ha ezeken keresztül sem javul egy-két nap alatt, érdemes azonnal orvoshoz fordulni: „Ebben az esetben már szükség van a gyógyszeres kezelésre. Ilyenkor első lépésben foszfomicin hatóanyagú készítményekkel kell kezelni a betegséget, azonban ha ezekkel sem sikerül elérni a gyógyulást, akkor több napon át tartó antibiotikumos kezelést kell alkalmazni.”

És ami a legfontosabb:

ha húgyúti fertőzés tüneteit tapasztalod, mihamarabb fordulj szakorvoshoz! A kezeletlen fertőzés ugyanis feljuthat a vesébe, és még a meglévőnél is kellemetlenebb, súlyosabb fertőzéseket okozhat.

Kiemelt kép: Getty Images