Nők és az alkohol. Miért hat ránk károsabban? Milyen kockázatai vannak a fogyasztásának?

A szenvedélybetegségek közül talán az alkoholfüggőség a legelterjedtebb, ami sajnos nőket és férfiakat egyaránt érint. A stresszes élet, az anyagi gondok, a családi problémák, netán a múltban elszenvedett sérelmek mind okot szolgáltatnak arra, hogy az ember a pohár után nyúljon…

mindful drinking tudatos alkohol bor

Az alkoholbetegség kétszer olyan gyakori a férfiaknál, mint a nőknél, azt viszont fontos leszögezni, hogy bizonyos szempontból sokkal hátrányosabban érinti az utóbbiakat a rendszeres italozás. Kutatások szerint a nők érzékenyebbek az alkoholra, így annak egészségkárosító hatásai is jobban érvényesülnek náluk. Következményként fizikai, de akár pszichológia problémák is kialakulhatnak. Habár sokan küzdenek függőséggel, segítséget annál kevesebben kérnek. Ez leginkább a szégyen és a kudarc érzésének tudható be.

Mi befolyásolja az alkoholfüggőség kialakulását a nőknél?

Pszichológiai tényezők

Elsődleges okok között szerepel a nők alkoholfüggővé válásában a korábbi traumák átélése, valamint az ebből kifolyólag kialakult mentális problémákdepresszió és szorongás leküzdésének reménye. Sokan gondolják úgy, hogy a problémákra jó megoldás lehet az alkohol, hiszen a bódultság ideje alatt nem morfondírozik a nehézségeken az ember. Ezzel viszont csak elnyomja és a szőnyeg alá söpri a gondokat az érintett személy. Ezt nagyon fontos lenne tudatosítani. Mindezek mellett a negatív gyermekkori tapasztalatok is meglehetősen erős kockázati tényezők az addikció kialakulásában, de a felnőttkorban elszenvedett bántalmazás is lehet kiváltója az alkoholizálásnak.

Biológiai tényezők

A nők biológiai működése különbözik a férfiakétól, ezért teljesen másképp hat rájuk az alkohol is. Kisebb a testsúlyuk, törékenyebb a felépítésük, érzékenyebb a szervezetük és másképp működik a hormonrendszerük is. Az ösztrogén, valamint a progeszteron koncentrációja például nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire részegíti meg őket az ital.

Környezeti tényezők

Az alkoholfogyasztást a társas kapcsolatok, illetve azok elvesztése is meghatározza. A nők hajlamosak a túlzott stresszre a munkában, a gyermeknevelésben és háztartásban való megfelelés miatt, így feltehetően nagyobb számban keresnek alkalmi megoldást a felgyülemlett feszültség levezetésére. Ezt csak tetézi egy esetleges válás, egy váratlan haláleset vagy egyéb veszteség.

Miért károsabb a nők számára a mértéktelen alkoholfogyasztás?

1. A nők testének felépítése eltér a férfiakétól: mivel az kevesebb vizet és több zsírszövetet tartalmaz, sokkal gyorsabban és erőteljesebben jelentkezhetnek az ittasság tünetei. Ugyanakkor az is közrejátszik, hogy a zsírszövetekben kevesebb ér található, emiatt aztán hamarabb szívódik fel, azaz száll a fejükbe az alkohol.

2. Az előzőek miatt nagyobb a kockázata a májkárosodásnak és az agyi atrófiának (sorvadás). Azoknál a nőknél, akik alkoholfüggőséggel küzdenek, nagyobb arányban fordul elő a vérzékenység, a magas vérnyomás és további fizikai problémák.

3. A nők szervezete sokkal lassabban dolgozza fel az alkoholt, mivel az ehhez szükséges enzimekből kevesebb van a testükben.

4. Nagyobb az esélye a daganatos megbetegedések kialakulásának, különösen az emésztőrendszerben, valamint az emlőben.

5. Az ösztrogén szint csökkenésével – azaz a kor előrehaladásával – még tovább nő a kockázat, hiszen a hormonok változásával erősebbé válik az alkohol szervezetre gyakorolt hatása. A túlzott italozás továbbá előidézhet menstruációs zavarokat, sőt károsodhatnak a petesejtek is. Akárcsak a dohányzás, az alkohol is tönkreteszi a bőrt, karikásak lesznek tőle a szemek, ráncosabbá válik azt arcbőr és dehidratálttá a test.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Unsplash

(psychologytoday.com)