Felesleges gondolatok és dolgok, amik növelik a mentális túlterheltségünket

Azok, akik hajlamosak a szorongásra, problémáik vannak az önbizalmukkal, esetleg túlságosan is a tökéletességre törekszenek, sajnos hajlamosak túlkomplikálni a döntéseik meghozatalát, ami további frusztrációt okoz. De nem kell, hogy ez mindig így legyen!

Olyan feladat szerepel a tennivalók listáján, amit valójában nem is kell elvégeznünk

Meghívnak minket egy esküvőre és rögtön azon kezdünk el gondolkozni, hogy új ruhát „kell” vennünk, holott több alkalomhoz illő holmi is lapul a gardróbban. Ugye ismerős a szituáció? Ez az egyszerű példa jól szemlélteti, hogy mennyit problémázunk olyan dolgokon, amiken nem kellene…

Megoldás: Változtassatok egy picit a gondolkodásotokon és a „kell” szót cseréljétek ki a „lehet” kifejezésre! Máris másképp hangzik a mondat és más érzés is így elmondani, olvasni.

Már megtaláltuk a jó megoldást, de még mindig tovább keresgélünk

Ugye mindenki volt már olyan helyzetben, amikor pontosan tudta, mi a megoldás egy adott problémára, de a saját kétségei visszafogták a döntés meghozatalától? Érezzük, hogy mit kell meglépnünk, de még egy darabig hezitálunk.

Megoldás: Vannak olyan szituációk, amiket nem kell túlgondolni. Egyszerűen csak hallgassatok a belső hangotokra, és lépjetek az elképzeléseitek alapján. Sosem lesz garancia arra, hogy jó döntést hoztatok, de ez nem is baj. A hibák azért vannak, hogy kijavítsuk őket.

Úgy érezzük, alaposan meg kell vizsgálni az adott döntést, pedig semmi szükség rá

Manapság szinte minden eszköz a rendelkezésünkre áll a kényelmes és modern élethez, éppen ezért nehéz döntenünk, ha például egy mikrohullámú sütőt, televíziót vagy egyéb okoskütyüt szeretnénk vásárolni. Fejest ugrunk, majd fuldoklunk az információtengerben csak azért, mert mindenből a legjobbat szeretnénk megkaparintani. Ugyanígy teszünk a döntéseinkkel is. Túlgondoljuk, túlanalizáljuk és félünk attól, hogy nem a tökéletes úton megyünk tovább. Pedig nem biztos, hogy létezik az a tökéletes út…

Megoldás: Különböztessétek meg azokat a célokat, amik több utánajárást követelnek azoktól, amiket könnyedén elérhettek! Azt az idősávot, amit guglizásra szántok kütyüvásárlás előtt, más, nagyszerű elfoglaltságokkal is kitölthetitek.

Olyan lépésen gondolkodunk, ami egyáltalán nem befolyásolja a döntésünket

Letörött a kedvenc bögrénk füle, de mi nem azon gondolkozunk, hogy hogyan ragaszthatnánk meg a fiókban lévő pillanatragasztóval, hanem azon, hogy rendelünk egy újat a neten. „Vészhelyzetben” olykor hajlamosak vagyunk túlkomplikálni a döntéseinket, és olyan megoldásokra fókuszálunk, amik teljesen feleslegesek.

Megoldás: Üljetek le, és gondoljatok végig minden egyes lépést logikusan! Ha kell, írjatok vázlatot, nézzétek át többször és próbáljátok a lehető legkevesebbre csökkenteni a pontokat.

Jót tenne, ha kikérnénk valaki tanácsát, de félünk tőle

Előfordul, hogy félünk külső segítséget kérni, mert úgy érezzük, akkor gyengének és határozatlannak tűnünk majd mások szemében.

Megoldás: Néha egyszerűen csak tegyétek félre a félelmeiteket, emberek vagytok, akiknek szükségük lehet támaszra, és mások tanácsaira. Aggodalmak helyett inkább ajánljátok fel, hogy legközelebb rátok is számíthatnak!

Úgy érezzük a döntésünk visszafordíthatatlan

Van, amikor egyértelműek a megérzéseink és a helyes választás lebeg a szemünk előtt, mégis sokat vacillálunk, és félünk dönteni. Folyton arra gondolunk, hogy mi lesz, ha mégsem jó irányba megyünk.

Megoldás: Ha úgy érzitek, hogy elakadtatok, és féltek a saját döntéseitektől, akkor kérdezzétek meg magatoktól, hogy segítene-e rajtatok egy „ideiglenes” megoldás. Ha van rá lehetőség, hagyjatok magatoknak időt, és gondoljátok végig, hogyan működik az egyik, illetve a másik út.

Túlságosan is fontosnak tartjuk mások véleményét

Sok esetben szeretnénk nemet mondani másoknak, de egyszerűen nem merünk. Tartunk attól, hogy megbántjuk a másikat, ezért viszont a legtöbbször alárendeljük magunkat, és bizony a döntéseinket is a többi embernek.

Megoldás: Igyekezzetek megtalálni az arany középutat, és ne mások reakcióiban, hanem magatokban keressétek a helyes megoldásokat!

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)