Egy, kettő, három…! Így hozhatunk gyorsabban döntéseket

Nehezen bízzuk döntéseinket az ösztöneinkre, pedig sok esetben az első megérzésünk az igazi. Gyakran csak álmodozunk, és várjuk a csodát, pedig mennyivel egyszerűbb lenne azonnal a tettek mezejére lépni! Vajon hogyan tehetjük meg mindezt? Eláruljuk!

Naponta rengeteg döntéshelyzettel találjuk magunkat szemben, és sajnos hajlamosak vagyunk egy részüket elnapolni. Kérjünk fizetésemelést, vagy ne, megvegyük azt az új pulcsit, vagy várjunk a leárazásig, elindítsuk a lakástakarékot, vagy jobban tennénk, ha más befektetési formát választanánk? Miért határozzuk el magunkat ilyen nehezen, miért halogatunk, és hogyan gyorsíthatnánk meg a döntési folyamatokat?

A döntés boldoggá tesz

Egyvalami bizonyos: az előttünk álló döntések sok esetben frusztrálttá és stresszessé tesznek minket. Bővítik az amúgy sem rövid „to do” listánkat, ők a felelősek az álmatlan éjszakákért, és visszafoghatják a produktivitásunkat. Tegyük mérlegre a lehetőségeinket! Ha bonyolult, akkor mélyüljünk el benne, ha egyszerű, akkor pedig ne agyaljuk túl!

A klasszikus: pró-kontra lista

Nem a legújabb trükk, és bizonyára szinte mindenki alkalmazta már legalább egyszer az életben. Ha netán mégsem, akkor épp itt az ideje kipróbálni. Ha nehezünkre esik dönteni, írjuk le a mellette és az ellene szóló érveket egy papírra – már maga az írás folyamata is segít rendszerezni a gondolatainkat, és megkönnyíti számunkra a döntési szituációt.

Érmefeldobás

Bár könnyelmű megoldásnak tűnik feldobni egy érmét, mégsem az. Ha fej, akkor válasszuk az A megoldást, ha írás, akkor jöjjön a B. Ha nem vagyunk elégedettek a véletlen eredménnyel, akkor máris megszületett a valódi döntés. Trükkös, igaz?

Bízzuk a fantáziánkra!

Az esetek többségében remekül működik az, ha elképzeljük a lehető legrosszabb következményt. A képzeletünknek hála, számítunk rá, így, ha valóban meg is történik, nem ér minket váratlanul, és rögtön lesz ötletünk a megoldására. Emellett érdemes mérlegelnünk a döntés súlyát. Élet-halál kérdése, megbántunk valakit, ha végül másként döntünk? A választásaink többségének nincs is olyan óriási következménye, hogy napokig hezitáljunk rajta, éppen ezért jobb hamar elhatározni magunkat. Végül maximum elégedetlenek lehetünk, amit utólag orvosolhatunk.

Álmodozzunk!

A nagy döntések előtt kifejezetten jól jöhet ez a megoldás is. Képzeljük el a lehető legjobb végkifejletet, éljük bele magunkat, és vizualizáljuk az A és a B variációt is! Ha elmegyünk a végsőkig, akkor könnyebb választani a lehetőségek közül.

Gyűjtsünk érveket, kérdezzük meg a barátokat!

Előfordulhat, hogy a fenti ötletek egyike sem válik be, ilyenkor szeretnénk meghallgatni mások véleményét, ezért jó ötlet olyan barátokhoz fordulni, akik rendelkeznek némi kritikai érzékkel, és nem mellesleg kíméletlenül őszinték. A kérdéseik rákényszerítenek minket arra, hogy új nézőpontból szemléljük a problémát, és felülbíráljuk a korábbi berögzüléseinket.

Nincs rossz döntés

Tegyük a kezünket a szívünkre: volt olyan döntés az életünkben, amelyet igazán megbántunk? Ugye nem sok? Vagyis bátran kijelenthetjük, hogy nincs, vagy csak ritkán van rossz döntés. Ellenben bizonyára több olyan dolgot is bánunk, amelyeket végül nem tettünk meg. Raktározzuk el magunkban az előbbi kijelentést, mert a segítségével könnyedén kikerülhetjük az önostorozást és az önvádat, az utóbbi szituációt pedig előzzük meg azzal, hogy döntünk! Minden döntés jobb, mintha egy helyben toporognánk.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(brigitte.de)