Manapság sokan megkérdőjelezik a kézírás fontosságát. A technika megszállottjai lázadoznak az oktatása ellen, pedig rengeteg alapvető készségünk fejlődik általa. Már csak ezért is érdemes visszatérni a jól bevált papír-toll duóhoz, ha például bevásárlólistáról vagy épp a családtagjainknak szánt, apró üzenetekről van szó. A mai kézírás világnapján mindenképpen.

Fejleszti a kritikai gondolkodást

Segítségével könnyebben csoportosíthatjuk és rendszerezhetjük az elképzeléseinket. A gondolkodásunk a lehető legritkább esetben lineáris, a kézírás pedig pont ezért jó, ugyanis segít egy mederbe terelni a szerteágazó gondolatainkat és rendszerezni az ötleteinket.

Javítja a memóriát

Biztos veletek is megesett már, ha máskor nem, az iskolás évek alatt biztosan, hogy az, amit kézzel leírtatok, sokkal jobban megmaradt, mint az, amit csak olvastatok. Mindez nem véletlen, sőt, az írással a téma megértéséhez is közelebb juthatunk.

Kreatívabbá tesz

Az írás folyamata arra késztet minket, hogy lassítsunk, és hogy fókuszáltabban végezzük el a munkánkat. A kézírás során elmélyült tudatállapotba kerülünk, ami kedvez a kreatív gondolatok születésének.

Erősödik egy sor készségünk

A kézírás az agy, a szem és a kéz finom, összehangolt munkája, fejleszti a térérzékelést, a ritmusérzéket, az ábrázolási készséget, ezzel párhuzamosan pedig a precizitásunk is javul.

A meditáció alternatívája

A már említett fókuszáltságnak köszönhetően a kézírás felfogható egyfajta meditációnak is. Mivel egyszerre koncentrálunk arra, hogy mit írunk, és arra, hogy hogyan, ezért igazán alkalmas ez a folyamat az elmélyülésre.

Felelősségteljes

A kézírást utólag nem tudunk kijavítani, éppen ezért, előre át kell gondoljuk, mit és hogyan szeretnénk leírni. A szöveg sokkal alaposabb és összeszedettebb lesz, ha rászánjuk az időt arra, hogy kézzel írjuk le a gondolatainkat.

Fontos a beszédkészséghez is

Furcsamód, a gépírással szemben, csak a kézírás képes aktiválni az agy Broca-mezőnek nevezett területét, a nyelvi mozgatómezőt, amely az agyunk beszédkészségéért felelős. Ha ez a rész sérül, az a beszédkészség elvesztéséhez vezet.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(lifehacker.com)