A tudatos és boldog élet nem szerencse, hanem elhatározás kérdése. Hogy ezt miként tudjátok a mindennapokba beépíteni, abban tippjeink segítenek!

nő-lufik

Kevesebbet vállalni

Azt szokták mondani, hogy a társadalom felgyorsult, és ez persze igaz is, de nem kell feltétlenül felvenni az őrült ritmust. Ha néhány kevésbé fontos tennivalót elengedtek – például hogy állandóan tökéletes külsővel jelenjetek meg mindenhol –, és csak az igazán lényegesekre koncentráltok, azzal sokat javíthattok az életminőségeteken.

Nemet mondani

Az, hogy nyitottak vagytok az új lehetőségekre, még nem jelenti azt, hogy mindenre azonnal rá kell bólintanotok. Mérlegeljetek okosan, mielőtt igent mondanátok, mert az efféle elhatározásoknak mindig a saját magatokra szánt idő látja kárát. Ha úgy ítélitek meg, szükségetek van az én-időre, akkor nyugodt szívvel legyetek visszautasítóak akár egy baráti mozizást, akár a főnök grill-partiját illetően.

Offline percek

Manapság már el sem tudjuk képzelni, milyen az, ha nem vagyunk folyton elérhetőek, pedig néha mindenkinek szüksége lenne arra, hogy egy kicsit offline legyen. Különösen azok esetében, akik egész nap számítógéppel dolgoznak. Az állandó információáramlás – a Facebook, a postaládába érkező e-mailek – ugyanis óriási stresszforrást jelentenek, melyek tudat alatt sakkban tartanak bennünket. Ha tehetitek, legalább naponta fél órát szánjatok arra, hogy a telefont elnémítva, a laptopot pedig lezárva csak magatokkal foglalkoztok – például meditáljatok, vagy sétáljatok egy nagyot – sőt még jobb, ha a hétvégén ennél hosszabban léptek ki a virtuális világból.

Béke-keresés

Keressétek a napban azokat a pillanatokat, amelyek örömöt és békét hoznak az életetekbe! Talán ez kissé spirituálisan hangzik, de ha minden nap meg tudtok nevezni legalább egy olyan dolgot, ami boldoggá tesz titeket – lehet ez egy megcsodált naplemente, vagy akár a macska hízelkedő dorombolása is – , attól az életszemléletetek sokkal pozitívabbá válik majd.

Fókuszban az emberek

Legtöbbször anélkül vagyunk jelen egy beszélgetésben, hogy valóban ott lennénk, pedig fontos lenne, hogy ténylegesen a családra, a barátainkra koncentráljunk, ne az olyan tényezőkre, amelyek rendre megzavarják a kommunikációt. Tartozunk ugyanis annyival a másiknak ­– és magunknak is –, hogy a figyelmünket a jelenre irányítjuk, és kizárólagosan csak arra koncentrálunk, ahelyett, hogy teljesen oda nem illő dolgokon gondolkodnánk, például a hétvégi menü összeállításán.

Csoportosan könnyebb

Nyilván nem egyszerű egyik napról a másikra lelassulni, de a Psziché Akadémia 4 napos Álomból valóság nevet viselő önismereti táborában csoportos segítséggel sajátíthatjátok el a harmónia megteremtéséhez szükséges lépéseket. Közösen mindig sokkal egyszerűbb az újba belevágni, mint egyedül.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock