A feszültségek, konfliktusok mindannyiunk életében jelen vannak, de mindenkire más hatást gyakorolnak. Ha nem akarsz nap mint nap ideges, nyűgös lenni, és egészséges, természetes megoldást keresel a stressz levezetésére, akkor válaszd a mozgást. Így dupla hatást érhetsz el: formálhatod az alakod, és a negatív energiákat is kiűzheted az életedből. Balla Hajnalka írása.

Ha egy hosszú munkanap végére fáradt vagy szellemileg, és a stresszel sem tudsz mit kezdeni, érdemes elgondolkodnod azon, hogyan tudnál könnyen és hatékonyan megszabadulni ettől az állapottól. Van, hogy pattanásig feszült idegekkel ülsz a számítógép előtt, és azt érzed, legszívesebben behúznál egyet valakinek vagy összetörnél valamit, hogy ettől kicsit megnyugodj? Ha a válaszod igen, érdemes elgondolkodnod azon, hogy kipróbálj valamilyen küzdősport jellegű mozgásformát, ahol szó szerint kiütheted magadból a feszültséget, anélkül hogy bármiben kárt tennél. Összegyűjtöttük a legjobb, nők által is űzhető, intenzív mozgásformákat, amelyek segítségedre lehetnek.

KRAV MAGA

Emlékszel Jennifer Lopez filmjére, a Most már elég!-re, amiben a színésznő karaktere szó szerint felveszi a harcot erőszakos férjével? Ebben a krav maga volt segítségére: ez az önvédelmi és közelharcrendszer, amely az emberi test ösztönös védelmi reakcióit, természetes mozgását használja, logikusan felépített önvédelmi és közelharctechnikákkal dolgozik. A technikái könnyen, rövid idő alatt bárki számára megtanulhatók. Az órákon a mozgást, a támadási és védekezési technikákat, valamint a küzdelmi szituációkat sajátíthatod el. A krav magát egyébként a budapesti születésű, zsidó származású Imi Lichtenfeld fejlesztette ki, majd ő kezdte el tanítani az Izraeli Védelmi Erők tagjainak.

Amiért ajánljuk: Ez a harcművészet megmozgat, magabiztosabbá és határozottabbá tesz, valamint segít a stresszes helyzetek leküzdésében, a veszélyes szituációkban, például utcai támadás esetén is segítségül hívhatod az edzésen tanultakat.

Felszerelés: Kényelmes sportruházatban űzheted ezt a küzdősportot, amiben zavartalanul tudsz mozogni.

Kalóriaégetés: Egy órányi edzés alatt kb. 600 kalóriát égethetsz el.

Ahol kipróbálhatod: Krav Maga Global, krav-maga.hu

BOKSZ

Ha küzdősport, akkor szinte mindenkinek a boksz ugrik be először. Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legrégebbi ilyen típusú mozgás, már az ókori olimpiai játékokon is jelen volt az ökölvívás. Biztosan te is láttál bokszmeccset vagy a Rocky című filmet, így tisztában vagy vele, itt a lényeg az, hogy minél többet üss és minél kevesebb ütést kapj. Akkor is bokszolhatsz, ha nem vagy élsportoló, és még az arcodat sem fogja senki szétverni, hiszen egy amatőr bokszedzésen legtöbbször a zsákot és az ütőpárnát kell püfölni, hogy megtanuld a helyes technikát, és kellőképpen megerősödj az ütésekhez. Az órákon ütő-védő, támadó és előkészítő mozgásokat sajátíthatsz el, de a folyamatos lábmunka is nagyon fontos, hogy el tudj mozdulni a támadás elől, és jó pozícióból tudj ütéseket bevinni – nem véletlenül ugróköteleznek sokat a bokszolók. De erősítő gyakorlatokat is kell végezni az izmok fejlesztése érdekében.

Amiért ajánljuk: A boksz állandó figyelmet és koncentrációt igényel – ezért fejleszti ezeket a képességeket is, a folyamatos ütések és elmozgások pedig a stresszlevezetés hatékony eszközei.

Felszerelés: Kényelmes sportruha szükséges ehhez az edzéshez, és strapabíró, bokát tartó sportcipő, aminek nem csúszik a talpa. A bokszkesztyűt és -zsákot a teremben biztosítják általában.

Kalóriaégetés: Ha mindent beleadsz az edzésen, a stressz mellett óránként akár 700 kalóriától is megszabadulhatsz.

Ahol kipróbálhatod: University Boxing Club, www.boxedzes.hu

Az összeállítás még nem ért véget, a Nők Lapja Psziché 2017/6. számában a thai boxról, a piloxingról és a kick-boxról is olvashattok!

Szöveg: Balla Hajnalka

Illusztráció: Thinkstock