Már gyerekként is imádtam az őszi színeket, a vidéki illatokat és az udvaron töltött délutánokat. Édesapám minden októberben összegereblyézte a lehullott faleveleket. Ma is emlékszem az illatokra, az avarhalmok látványára és arra a hangulatra, amit a mai gyerekek már nem biztos, hogy átélnek.

Napjainkban a legtöbb iskolás korú gyerek – tisztelet a kivételnek -, a kütyük kereszttüzében éli az életét, hazaérve a suliból szinte rögtön bekapcsolja a wifit, hétvégente pedig egyértelműen többet internetezik és videojátékozik. Pedig ennél sokkal különlegesebb módon is eltölthetné az idejét, például a családdal. Az alábbi huszonöt ötlet a közös kütyümentes időtöltésre buzdít:

 1. Töltsetek annyi időt a szabadban amennyit csak tudtok! Számomra mindig nagy élmény volt az udvaron lenni iskolaidő után.
 2. Gyűjtsetek tobozokat, vadgesztenyét és megsárgult leveleket, amikből aztán készítsetek különféle őszi dekorációkat! Nálunk minden ősszel került pár csodás árnyalatú levél a legsúlyosabb könyvekbe, volt, amit például a közelmúltban találtam meg. Hatalmas mosolyt csalt az arcomra.
 3. Ha tehetem kirándulok az őszi hétvégéken, nektek is csak azt tudom javasolni, hogy szervezzetek erdőjárást, ahol nemcsak nyugodt és csendes környezetben lehettek a kicsikkel, de számos terménnyel is megismertethetitek őket.
 4. Engedjétek meg nekik, hogy belemásszanak a legnagyobb levélkupacokba és gondoljatok arra, hogy gyerekkorotokban ti is ugyanezt tettétek. Bevallom nektek, hogy én még ma is megteszem ezt a kisöcsémmel, amikor hazalátogatok vidékre.
 5. Amíg az időjárás lehetővé teszi, sütögessetek a kertben! Egy őszi grillezés felejthetetlen élmény lehet az egész családnak.
 6. Faragjatok tököt, majd a kész alkotásokba tegyetek mécseseket! Nagyszerű látvány lesz a kertben, de a lakásban is. Számomra ez az ősz és az október egyik legkedvesebb családi programja.
 7. Biciklizzetek! Nem kell még eltenni a garázs legsötétebb szegletébe a kétkerekű járműveket, húzzatok fel pár vastagabb holmit, és irány a természet! Nagyon felszabadító tud lenni a kerékpározás, sőt a saját és a kicsik immunrendszerét is megerősíthetitek vele.
 8. Látogassátok meg a kedvenc tavatokat! Az elcsendesült őszi időszakban teljesen más élményt nyújt a Balaton, a Velencei-, vagy éppen a Tisza-tó.
 9. Ha már a tóparton vagytok, etessétek meg a kacsákat és a hattyúkat!
 10. Iktassatok be rövid, mondjuk 30 perces sétákat az iskolai hazaérkezés és a lecke között! A gyerekeknek is szükségük van egy ki fejszellőztetésre.
 11. Süssetek szelídgesztenyét vacsorára! Kérjétek meg a piciket, hogy segítsenek a termések megmosásában és figyeljétek együtt a sütő üvegén át, hogyan sülnek ropogósra! Amikor gyerek voltam, szinte minden őszi hétvégén ez volt a közös konyhai programunk. Imádtam az illatokat!
 12. Csináljatok fotókat a csodás színekben pompázó fákról és bokrokról! Az elkészült felvételeket nézzétek meg este közösen egy finom tea társaságában! Nekem ez állandó hóbortom, egyszerűen nem tudok betelni a színekkel.
 13. Kérjétek meg a gyerekeket, hogy rajzolják vagy fessék le, mit szeretnek a legjobban az őszben! A műveket kifüggeszthetitek a lakásban.
 14. Ha elered az eső, húzzatok esőkabátot és gumicsizmát, és ugorjatok bele minden pocsolyába! Rajongani fognak az ötletért a gyerekek, talán még ti magatok is. Én például a mai napig hálás vagyok az édesanyámnak, hogy ezt megengedte nekem.
 15. Vegyétek elő a család kedvenc társasjátékát, és játsszatok vele közösen!
 16. Süssetek sütőtököt és egyétek meg jó sok mézzel! Talán nem árulok el meglepő dolgot azzal, hogy nekem a kedvenc gyerekkori nassonlivalóm volt a narancssárga finomság.
 17. Tartsatok mesenapot! Jelöljetek ki egy szombatot, és nézzetek egész nap mesét (vagy olvassatok)!
 18. Kérjétek meg a kicsiket, hogy segítsenek nektek a kerti munkában! Nagyon izgalmas egy gyereknek a kertben tevékenykedni – emlékszem, kifejezetten büszke voltam, amikor gyerekként közreműködhettem.
 19. Készítsetek madáretetőt, majd töltsétek fel magvakkal, és figyeljétek az ablakból, hogy milyen madarak csipegetnek belőle!
 20. Menjetek el együtt moziba, és bízzátok a gyerekekre, hogy mit néztek meg!
 21. Ha vannak gyümölcsfáitok, netán szőlőtök, szüreteljétek le az utolsó darabokat! Gyerekkori otthonom kertjében egészen november elejéig csipegethettük a mézédes szemeket. Ez ma is szép emlék.
 22. Sétáltassatok kutyát szürkületkor!
 23. Menjetek gyalog, rollerrel vagy kerékpárral az iskolába!
 24. Süssetek együtt süteményt, és látogassátok meg vele a nagyit! Kedves gesztus, bár ez nálunk általában fordítva történt: a nagyi várt minket gőzölgő almás pitével.
 25. Örök emlék marad számomra az rengeteg sok “fiús” dologgal töltött idő. Akár fiaitok, akár lányaitok vannak, iktassatok be egy apás napot, amikor a garázsban és a műhelyben pakolászhatnak. Válaszoljatok a picik minden kíváncsiskodó kérdésére!

Nyitókép: Thinkstock