Digitális detox ON! Így tölthetünk kevesebb időt az okoskütyüinkkel

Elképesztően felgyorsult világban élünk, éjjel-nappal elérhetőek vagyunk, mindent megosztunk, és már a pozitív visszajelzéseket sem élőben, hanem az online világban várjuk, sőt ott értékeljük igazán. Ha jobban belegondolok, sajnos én is így működöm. Pedig jó lenne jobban megélni az élet offline pillanatait. Légrádi Júlia írása.

Sokan vagyunk rabjai az okos eszközöknek, és szinte már észre sem vesszük, hogy a valódi, emberi kapcsolataink megváltoznak, gyakran pedig már nem is figyelünk fel az apró, mégis lényeges dolgokra az életben. A Psychology Today cikke új kutatásokra hivatkozik, amik bebizonyították, hogy javíthatunk a memóriánkon, sőt még az intelligencia szintünkön is, ha odafigyelünk arra, hogy naponta “külön időt” töltsünk a kütyüinktől. Akárhogy is nézzük, ehhez a feladathoz szükségünk van szabályokra. Lássuk, mit tehetünk!

Távol a kütyüktől

Érdekes dolog, én például már sokszor megfigyeltem magamon, hogy ha egy légtérben, méghozzá látótávolságban van a mobilom, akkor akaratlanul is, mintegy pótcselekvésként a kezembe veszem és elkezdem nyomkodni. Nem várok üzenetet, nem várok új híreket, se hívást, mégis sokszor azon kapom magam, hogy csak görgetek, görgetek, görgetek…

Ha ti is sokszor kerültök ebbe a helyzetbe, akkor egyszerűen csak tegyétek a lakás másik helyiségébe, esetleg egy magasabb polcra a telefont! Ha nem látjátok, nem nyúltok majd utána lépten-nyomon. Ezzel a társas interakcióitokon is javíthattok, valamint rávehetitek magatokat arra, hogy mással foglalkozzatok.

Kevesebb érintés

Ti hányszor veszitek a kezetekbe egy nap a mobilotokat? Gondolkoztatok már ezen a kérdésen, esetleg megpróbáltátok megfigyelni? Valószínűleg szomorú eredményt kapnátok, ahogy én is.

Mit tehetünk? Semmiképpen se használjuk a kütyüinket unaloműzőként akkor, amikor például a buszra várunk, sorban állunk a boltban vagy éppen a postán. Nem kötelező azonnal elővenni és pörgetni a telefonotokat, rendezzétek inkább a gondolataitokat, vagy tervezzétek meg a következő napokat fejben! Én például, amikor hazafelé tartok a szerkesztőségből, tudatosan nem veszem ki a telefonomat a táskámból az út alatt. Próbálom inkább kiszellőztetni a fejem és rákészülni az esti teendőkre, a pihenésre.

Offline üzemmód és az értesítések kikapcsolása

Észrevettem magamon, hogy ha egész nap be van kapcsolva az internet a telefonomon, akkor sokkal többször veszem a kezembe. Ennek egyszerű az oka: pittyeg, ha üzenetet vagy értesítést kapok. Sokszor csak egy like, esetleg egy eseménymeghívás a csipogás oka, de máris arra kényszerít, hogy nézzem meg, mi történt. Ilyenkor pedig kezdődik minden elölről: ismét csak görgetek, görgetek és görgetek…

Ismerős a dolog? Mindezek fényében szerintem jobb, hogy ha csak akkor kapcsoljátok be a netet, amikor valamit konkrétan meg szeretnétek nézni. Ha viszont nem bírjátok ki, vagy a munkátok miatt fontos, hogy egész nap online legyetek, akkor legalább az értesítéseket kapcsoljátok ki! Sokat köszönhettek majd ennek az apró kis beállításnak.

Szemvédelem funkció ON

Mivel amúgy is rossz a szemem, és gyakran megfájdul, illetve könnyezik a képernyők erős fénye miatt, ezért a telefonomon egy esti mobilozás alkalmával bekapcsoltam a szemvédelem funkciót. Másnap reggel nagyon furcsa volt a látvány, hiszen a kütyüm szép színei fakult sárgává változtak. Végül mégis egész napra úgy hagytam, aztán annyira megszoktam, hogy el is felejtettem kikapcsolni. Ma már viszont ezzel a funkcióval is hamar el tud fáradni a szemem, ilyenkor pedig gyakran eszembe jut, hogy mennyire káros még egy ilyen, letompított üzemmód is. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően sokkal kevesebbet olvasok például az okos eszközön, és amint valamilyen kellemetlenséget érzek a szememnél, azonnal le is teszem.

Igyekezzetek odafigyelni arra, hogy milyen tüneteket produkál a szervezetetek telefonozás közben! Ha kell, vegyétek lejjebb a fényerőt, vagy ha nem akartok erre figyelni, állítsátok be az automatikus fényszabályozást! És igen, ha fáj, szúr és ég a szemetek, rögtön tegyétek el az eszközt!

Fizikai és mentális egészség

A nyak, a hát, de még a kezek is terhelésnek vannak kitéve okos eszközeink használata közben. A fizikai elváltozások mellett a depressziós és a szorongásos megbetegedések kialakulása is párhuzamba hozható a kóros kütyühasználattal. Az állandó összehasonlítgatás másokkal, a filtereknek köszönhető tökéletes fotók nézegetése és a like-ok vadászata egyértelműen negatívan hat az önképünkre és önbizalmunkra. A felsoroltak mellett alvászavarok is jelentkezhetnek, hiszen a késő estig tartó olvasás, a videók nézése, esetleg a közösségi oldalak böngészése nem éppen a nyugalom megteremtésének feltételei. Ebben az időszakban már kapcsoljátok ki a készülékeiteket, és hangolódjatok inkább a pihenésre!

Nem kell minden pillanatot megörökíteni!

Tényleg nem! Gyakorló „nem mindent lefotózó” emberként mondom, hogy sokkal jobb dolog az adott helyen és időben megélni a pillanatot, mint később otthon végignézni az elkészült képeket, és nem is emlékezni arra, hogy éppen milyen élmény társult hozzá. Felnőtt emberek vagyunk, senkinek sem kell bizonyítanunk! Tegyétek fel magatoknak ti is a kérdést: a közösségi médiában mutat majd jól a megélt pillanat, vagy a szeretteinkkel közös emlékek között?

Példamutatás

Amikor hazautazom a családi házba – vagy egyáltalán gyerekek közelében vagyok – próbálok odafigyelni arra, hogy minél kevesebbet legyen a kezemben a mobilom. A 8 éves öcsém éppen abban a korban van, amikor érdeklődik az online világ és a videojátékok iránt. Éppen ezért nem szeretném neki azt a képet mutatni, hogy mobillal a kézben élet az élet. Igyekszem sokat játszani vele, inkább mesét nézünk a tévében vagy kimegyünk a szabadba.

Sose felejtsétek el, hogy a gyerekek mindenben a felnőtteket próbálják utánozni. Mutassatok példát nekik, ebben is!

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock