Túl sokat lóg a gyerek a mobilon? Tippek, amikkel ez ellen tehetünk

A szülők, a pedagógusok és a mentális szakemberek körében egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mértéktelen okostelefon-használat, valamint a kamaszkori depresszió és öngyilkossági hullám közötti kapcsolat. Persze jó kérdés, mi számít mértéktelen használatnak, de egy biztos: ha az eszközök túlzottan befolyásolják a kicsiket, az semmi jóra nem vezet.

Telefon a hálószobában? Még mit nem!

Több kutatás bizonyította már, hogy a mobiltelefon világító háttere hatással van a pihenésre, ezért érdemes arra szoktatni a kicsiket, hogy az alvóhelyiségekbe ne vigyék be az eszközt. A készülékhasználat felnőttkorban is álmatlansághoz vezethet, a gyerekeknek pedig több alvásra van szükségük, mint nekünk, emiatt is fontos, hogy lefekvéskor elvegyük tőlük a telefonokat. A legjobb természetesen, ha mi magunk is a hálón kívül hagyjuk a saját készülékünket.

Hozzáférés korlátozva

Az okostelefonokon ugyanúgy szűrhető a tartalom, akárcsak számítógépeken, így, ha beállítjuk a korlátozásokat, azzal szintén mérsékelhetjük a képernyő előtt töltött időt. Ez azért is hasznos, mert olyan nemkívánatos oldalaktól is távol tarthatjuk a kicsiket, amik egyértelműen nem az ő korosztályuknak készültek.

Állítsunk szabályokat

Az eszközhasználatra vonatkozó szabályokat akár le is írhatjuk és kiakaszthatjuk a falra. De mi kerüljön a szerződésbe? Például az, hogy az asztalnál, étkezés közben tilos telefonálni, vagy esetleg, hogy napi egy óra közösségi média használat engedélyezett, az is csak iskola után (és 13 éves kor felett), ha a lecke már készen van. Persze ez csak akkor működhet, ha szankciókat is kilátásba helyezünk.

Mutassuk meg a helyes irányt

A szülői példa szintén utat mutat a gyerekeknek. Ha vezetés közben, a boltban, a vacsora alatt, sőt, még lefekvéskor is a mobilt nyomkodjuk, ne csodálkozzunk rajta, ha ők ugyanígy tesznek. Ez igaz a közösségi médiában megosztott információkra is – amennyiben az életünk minden részletét az ismerősök elé tárjuk, a gyerekek is ezt tartják majd etalonnak. Tehát, mielőtt szabályokat állítanánk fel, kérdezzük meg magunktól: képesek leszünk mi magunk betartani őket?

Vegyünk „buta” készüléket

Napközben aligha van szükség az okostelefonok nyújtotta internetelérésre és egyéb funkciókra, ezért – ha nagyon határozottak szeretnénk lenni –, cseréljük le az intelligens eszközöket egyszerű, nyomógombos vagy felnyitható készülékekre. A gyerekek ezen ugyanúgy tudnak bennünket hívni, ha szükség van rá, ráadásul ez sokkal személyesebb módja a kapcsolattartásnak, mint ha cseten üzennének.

 

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos tippet olvashattok a Nők Lapja Család rovatában, illetve a Nők Lapja Iskolaválasztó magazinokban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(time.com)