Hogyan befolyásolja az online kommunikáció a mindennapi életünket és mit tehetünk a jólétünk érdekében?

Manapság szinte mindannyian okos kütyükhöz vagyunk kötve, lépten-nyomon ott a kezünkben a mobilunk, a tabletünk, és napjaink nagy részét különféle képernyők előtt töltjük. Pontosan milyen hatással van ez, és a már-már állandó online kommunikáció az életünkre?

Miért beszélnénk, ha üzenetet is írhatunk?!

Valószínűleg közületek is többen kényelmesebb kommunikációs formának vélitek a szöveges üzenetek írását, mint az időigényesebb telefonhívásokat. Sok esetben ez tényleg lényegre törőbb, főleg, ha olyan elfoglaltak vagytok, hogy egy gyors kérdésre nem akartok/tudtok pár másodpercnél többet szánni. A hívás vagy a személyes találkozás sokkal több energiát és erőfeszítést igényel, és az is előfordul, hogy más irányba terelődik a téma, a szöveges kommunikáció ezzel szemben egyszerű, gyors, és jó esetben egyértelmű. De mi a teendő akkor, amikor nem elég egy mondat a chaten, viszont ilyen-olyan okok miatt mégis ragaszkodnátok hozzá?

Tipp: Ha ódzkodtok a telefonálástól és biztonságosabbnak éreztek egy pár mondatos levelet megfogalmazni, akkor gyakoroljatok, akár a családtagjaitokkal is! Nem lehet minden helyzetet online megoldani, gondoljatok csak bele: egy időpontkérés az orvosnál, beszélgetés a gyerekek tanárnőjével vagy éppen egy komolyabb ügyintézés mind személyes vagy legalább szóbeli interakciót igényel.

A technika kora megbetegít?

A digitális eszközök és az internet elterjedésének korában teljesen más kerül fókuszba, mint korábban. Biztosan a ti családi vagy baráti körötökben is vannak olyanok, akik már-már függenek az okos eszközöktől, folyton nyomkodják a telefonjukat, és azonnal reagálnak minden netes eseményre. Ez hosszú távon komoly addikciót okozhat, ami negatívan hat az életminőségre. Az egyén ilyenkor képes elzárkózni, az érzelmeket másféleképpen (szmájlik formájában) megélni, ez pedig súlyos zavart és kommunikációs hézagokat is előidézhet.

Tipp: Soha ne higgyétek el magatoknak, hogy a kedves kis mosolygó sárga fejekkel mindent el lehet mondani! Attól, hogy manapság a gyors tempó a divat, nagyon is fontos megállni és a régi, jól bevált kommunikációs módokat alkalmazni. Emlékezzetek vissza, milyen jó volt gyerekként hatalmasakat beszélgetni a nagyszülőkkel – beszélgessetek most ugyanígy a barátaitokkal, a családtagjaitokkal!

Nem vagyunk boldogok az online élettől

Az emberi kapcsolatok mennyisége, a teljesítmény, de még a boldogság szintje is csökkenhet a túlzott digitális eszközhasználattól. Nemcsak az idő sok, amit ezzel tölt a mai ember, a magatartásunkra és a hangulatunkra is hatással van az online tér. Még több stressz – akár a technológiához kapcsolódó stressz -, állandó megfelelési kényszer, és hosszú távú kiégés is a következménye lehet a túlzott virtuális életnek.

Tipp: Figyeljetek oda arra, hogy mennyit időztök okos kütyükkel! Amikor hazaértek a munkából, tegyétek kicsit távolabb a telefonotokat, és kapcsoljátok ki az internetet is rajta! Szánjatok időt a pihenésre, és ami a legfontosabb, a szeretteitekre!

Kevesebbet gondolkodunk, ha a neten lógunk?

Mivel másfajta módon érzékelhető a világ az internet és a digitális eszközök használatával, másfajta gondolkodás is szükséges hozzá. A rövid interakciók nem kívánnak olyan mély elmélkedést, éppen ezért fenyeget a veszély, hogy sekélyessé és felszínessé válunk tőlük, emellett csökkenhet a valós érzékelésünk és a társadalmi kapcsolataink kialakulásának lehetősége is.

Tipp: Ne csak az internet legyen a tájékozódási pont az életetekben! Olvassatok újságot, például Nők Lapját, könyvet, sétáljatok, töltsetek időt a szabadban és foglalkozzatok a társas kapcsolataitokkal! Sokkal tágabb képet fogtok kapni a világról.

Érintkezés nélkül könnyebb?

A digitális világ óriási hatással van a kognitív viselkedésünkre és a szociális interakcióinkra. A személyes kapcsolatépítés és a közösségi háló fontos része nemcsak a magánéletnek, hiszen nem árt helyt állni egy állásinterjún, egy munkahelyi megbeszélésen, vagy egyéb területeken. A fiatalabb generáció már egy másfajta világba születik bele, nekik segíteni kell a „hagyományos” értékek elsajátításában.

Tipp: Ahhoz, hogy a gyerekeitek, unokáitok ne csak az online érintkezés és kommunikáció formáját ismerjék, tanítsátok meg nekik, mennyire fontos az élő beszéd. Iktassatok be kütyümentes órákat (akár esténként, de hétvégente mindenképp), és mutassátok meg nekik mennyire más így diskurálni!

Tényleg valódi, amit annak hiszünk?

A mentális és érzelmi egészség érdekében érdemes több időt tölteni a valós életben, mint az okos eszközök és a közösségi média által teremtett világban. Ez utóbbi persze egyszerűbb, sőt, van, amikor kifejezetten a „menekvés” lehetőségét nyújtja. A szöveges üzenetküldés nagyon praktikus dolog, idő takarítható meg vele, de a meglévő kapcsolatok ápolásához ennél bizony több kell. Ilyenkor érdemes eszköz- és internetmentes zónákat létrehozni, például a nappaliban, ahol a szeretteitekkel anélkül tölthettek minőségi időt, hogy abba bármi vagy bárki beleszólna. A lényeg a beszélgetés. A személyes figyelem, a közös nevetés és a történetek elmesélése sokkal értékesebb, mint egy emotikon a mobilon.

Tipp: Igyekezzetek mindig különbséget tenni a valóságos és az internet által sokszor valótlan világ között! Ne dőljetek be mindennek, amit a neten láttok, olvastok, és inkább személyesen beszéljetek a számotokra fontos emberekkel, ne csak a közösségi médián keresztül reagáljatok egymás életeseményeire!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)