A mennyiség valójában személyenként változik, az eredmény viszont mindig ugyanaz. Annyit elárulhatunk, hogy kizárólag pozitív.

A nyolc pohár tulajdonképpen egy kiindulási szám egy átlagos, felnőtt ember számára, de ez személyenként lehet kevesebb és több is. „Ha nem szeretnénk pontos számolgatásba kezdeni (sejtjeink normális működéséhez átlagosan napi 30 ml/testtömeg-kg tiszta vízre van szükség), egyszerűen vizsgáljuk meg a vizelet színét, akármilyen furcsán hangzik is” – javasolja Jen Bruning, az Academy of Nutrition and Dietetics (amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia) szóvivője. Ha hidratációról beszélünk, akkor tulajdonképpen a vizeletről beszélünk. A halványsárga tökéletes szín, de ha a vizelet sötétsárga vagy borostyán színű, akkor több folyadékra (leginkább vízre) van szüksége a szervezetnek. (Ha ez vízpótlás után sem változik, és gyakran előfordul, mindenképp keressük fel orvosunkat, mert májbetegségre is utalhat ez a jelenség.) Tulajdonképpen a folyadékok hígítják a sárga pigmenteket a vizeletben, így minél többet iszunk, annál tisztábbnak tűnik a vizelet. Ha kevesebbet, akkor a szín koncentráltabb lesz. 

Egyes élelmiszerekben és gyógyszerekben található pigmentek és egyéb vegyületek megváltoztathatják a vizelet színét. A cékla, a bogyós gyümölcsök sötétítik, ahogyan néhány vény nélküli, illetve vényköteles gyógyszer is élénk tónusokat eredményezhet, amelyet érdemes figyelembe venni.

A naponta elfogyasztott élelmiszerekből is sok vizet nyerhetünk, például magas nedvességtartalmú gyümölcsökből (dinnye, eper, alma), zöldségekből (uborka, paradicsom, retek), illetve levesekből. Ezt bizonyítja a Mayo Clinic tudományos orvosi központ kutatása is, miszerint a napi folyadékbevitel 20%-a élelmiszerekből származik. Természetesen a napi folyadékbevitel függ az évszaktól, a sportolástól, fizikai aktivitástól, esetleges betegségektől, de még attól is, mennyi alkoholt fogyasztottunk előző nap. Gyerekek esetében különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a folyadékbevitelre. Ugyanúgy fontos sportgyakorlatok közben (és után) inni, valamint egy nagyobb intenzitású játék során. Soha ne várjuk meg a szomjúságot, mert az már a vészjelzése a szervezetnek, inkább fokozatosan adagoljuk a folyadékot. Mivel a testünk 70%-a (a csecsemőknek 90%-a) vízből áll, mindig arra kell gondolni, ha ebből bármely módon vesztünk, azt feltétlenül pótolni kell az egészségünk érdekében. Mutatjuk is, mit nyerhetünk azzal, ha gyakran megemeljük a vizes poharunkat.

Hatékony méregtelenítés

„A vesék folyadék formájában távolítják el a szervezetből a mérgeket, amihez elegendő vízre van szükségük. Ha kiszárad a szervezet, a vesék nehezebben tudják elvégezni a munkájukat – mondja Jen Bruning, aki azt is hozzáteszi, ha feltűnően régen voltunk a mellékhelyiségben, gyorsan igyunk meg egy nagy pohár vizet, mert így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a vesekövet is. Ha ritkán iszunk, a vesék kénytelenek tartani a vizeletet, ami rendkívül nagy kockázattal jár.”

Energiát nyújt

Sokan nem veszik észre, hogy az ivóvíz egyik óriási előnye, hogy növeli az energiaszintet. A szervezetnek vízre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az energiaszintjét, aki kevés folyadékot iszik, gyakrabban érezheti magát lassúnak és levertnek. „Vannak, akik ilyenkor a koffein után nyúlnak, mert azt gondolják, hogy a kávé vagy az energiaital helyrerázza őket, pedig egyik sem hidratál, így a probléma sajnos nem szűnik meg” – árulja el a szakember, aki azt javasolja: mindig legyen nálunk egy kulacs víz, hogy a hirtelen ránk törő fáradságot azonnal orvosolni tudjuk.

Azonban azt sem árt tudni, hogy számos kutatás bizonyította, hogy a kávé nem dehidratálja a szervezetet, hacsak nem iszunk borzasztóan sok és erős feketét.

Mégis, miért kell azonnal pisilni egy csésze kávé után? A Providence Saint John’s Health Center vezető orvosa, Hélène Bertrand szerint a koffein „csak ingerlékenyebbé teszi a hólyagot”, így hamarabb késztet a pisilésre, mint más ital. Úgy tartja, a kávé koffeintartalma (amihez hasonló anyagok megtalálhatók a teában, a csokoládéban, a kombuchában) nem elég magas ahhoz, hogy kiszáradást okozzon. Egyes kávébabok, kávéfajták azonban magasabb koffeintartalommal rendelkeznek, ami növelheti vízhajtó hatásukat. 

Fotó: Getty Images

Ragyogó, kisimult bőr

Amikor a bőrsejtek nem kapják meg a szükséges vizet, zsugorodni kezdenek. Ugye, milyen rosszul hangzik? Azonban, ha elegendő folyadékot kapnak,

feltöltődnek a kiszáradásnak indult finom vonalak, ragyogó, egészségesebb bőrt eredményezve.

„Azt azért ne várjuk, hogy 20 évet fiatalodunk, ha elegendő vizet iszunk, hiszen a ráncosodás együtt jár az idő múlásával, de sokkal szebb lesz a bőrünk, ami szabad szemmel is jól látható ” – teszi hozzá a szóvivő.

Egészséges emésztés

A test minden sejtjének vízre van szüksége, ezért a túl kevés folyadék könnyen székrekedést is okozhat. „Ha a szervezetnek több vízre van szüksége egy bizonyos területen, akkor máshonnan kénytelen elvenni, ami az emésztőrendszerre is kihat” – mondja Bruning, majd hozzáteszi, hogy Amerikában évente 2,5 millió ember keresi fel az orvosát székrekedés miatt, amit okozhat alacsony szénhidráttartalmú étrend, depresszió, mozgásszegény életmód, de túl kevés folyadékbevitel is.

Fotó: Getty Images

Erősebb verejtékezés

Bármennyire is kellemetlen érzés, a nedves homlok valójában jó dolog – ez ugyanis mutatja, a szervezet teszi a dolgát annak érdekében, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet. A szakember azt mondja, ha erőteljes tevékenység közben, mondjuk, edzés vagy fizikai munka közben sem izzadunk, az egy nagyon fontos jelzése a szervezetnek, amely arra utal, könnyen elájulhatunk vagy hőgutát kaphatunk, ezért azonnal pótolni kell a folyadékot!

Segíti a szív munkáját

Mint minden izom, a szív is megfelelő hidratációt igényel a kielégítő működéshez. Ha nem iszunk elegendő vizet, a szív nem képes olyan hatékonyan pumpálni a vért, ez növeli a pulzusszámot és csökkenti a vérnyomást.

A szív egészségét többek közt a vízivással tudjuk segíteni, mert így nem kell túlságosan megerőltető munkát végeznie ahhoz, hogy életben tartsa a testet.

Mostanában egyre népszerűbb az a módszer, hogy reggel nem meleg teával vagy kávéval kezdik a napot az emberek, hanem egy pohár, meleg vízzel. Egyelőre nem létezik semmilyen kutatás arra vonatkozóan, hogy a meleg víz egészségesebb-e a hideg vagy szobahőmérsékletű víznél, de Hélène Bertrand úgy gondolja: bármi, ami arra készteti az emberek, hogy több vizet igyanak, az csakis jó hóbort lehet.

Forrás: The Healthy, Eat right, Mayo Clinic, Kiemelt kép: Getty Images